Goede voornemens - Breiclub.nl
Goede voornemens

De jaarwisseling is een tijd waarin veel mensen terugdenken aan het afgelopen jaar en bedenken wat ze in het volgende jaar beter of anders willen gaan doen. Stoppen met roken, meer sporten en gezonder eten staan meestal bovenaan het lijstje met goede voornemens maar heb je er al eens over nagedacht om je via je hobby in te zetten voor het goede doel? Er zijn heel veel mogelijkheden! 

Mensen aansporen om zich in te zetten voor het goede doel kan natuurlijk niet zonder dat je zelf ook aan de slag gegaan bent. Daarom zal ik beginnen met het doel waar ik mij afgelopen zomer voor ingezet heb.

Leprastichting 

Gedurende het hele jaar werden op diverse plaatsen Haakathons georganiseerd. Hierbij kwamen hakers samen om aan de hand van een patroon van Dendennis de rode je-weet-wel-kater uit Jan, Jans en de kinderen te maken. Ook gingen vele andere hakers, waaronder ik, zelf thuis aan de slag. De opbrengst van de verkoop van de katers (welke €10,- kosten) gaat naar het opsporen en behandelen van lepraslachtoffers.  

Ook in 2016 gaan de Haakathons door! Dit jaar staat teckel Lotje centraal, maar de bekende rode katers kunnen uiteraard ook nog gehaakt worden.

Voor meer informatie: https://leprastichting.nl/haken

Goede-voornemens-5

Foto: Leprastichting

Dekens

Op het gebied van gehaakte dekens zijn er meerdere initiatieven te vinden. Zo is er bijvoorbeeld Stichting Hartendekens, die is opgericht om kinderen die door ziekte, beperking of het verlies van een gezinslid in een moeilijke tijd zitten een beetje troost te bieden. 

Haaksters kunnen granny squares van 15 x 15 of 20 x 20 cm naar een distributiepunt sturen. Daar worden granny squares gesorteerd en de dekens samengesteld. Vervolgens zet een dekenmaker het geheel in elkaar en is de deken klaar om naar de ontvanger te gaan.

Voor meer informatie: http://www.hartendekens.nl/

Goede-voornemens-3

Foto: Stichting Hartendekens

Knuffeldeken is, zoals de naam al doet vermoeden, ook bezig met het maken van dekens voor kinderen met een ernstige ziekte of aandoening. Daarnaast maken zij ook knuffels voor deze doelgroep.

Voor meer informatie: http://knuffeldeken.com/

Haken voor couveusekindjes

De trend om iets te haken voor couveusekindjes is in 2013 over komen waaien uit Denemarken.

In Nederland zijn er twee bekende acties; Kleine inktvisjes en Earlybirds. Beide figuurtjes hebben als doel om een gevoel van geborgenheid te creëren.

De tentakels van de inktvis en het staartje van het vogeltje zijn zo ontworpen dat ze de navelstreng nabootsen. Kindjes die een figuurtje in de couveuse hebben liggen zijn minder geneigd om aan de slangetjes van de apparatuur waar ze aan verbonden zijn te trekken. Te vroeg geboren kindjes zijn natuurlijk erg kwetsbaar. Daarom moeten de visjes en vogeltjes aan een aantal strenge eisen voldoen!

Voor meer informatie: http://kleine-inktvisjes.eu/ en http://www.earlybirdsfotografie.nl/haak-een-earlybirdje/

Guesthouse the Blue Goat

Stichting Okusubira zamelt geld in met als doel om Hospice Tororo in Oeganda financieel onafhankelijk van buitenlandse donaties te maken.

Christel Krukkert stelde haar patroon van een geitje beschikbaar voor deze organisatie. Wie een blauw geitje gehaakt heeft kan deze zelf verkopen om vervolgens het geld te doneren, maar het geitje kan ook opgestuurd worden naar de organisatie. Zij gaan dan op zoek naar een geschikte plaats voor hem.

Voor meer informatie: http://www.guesthousethebluegoat.com/kom-in-actie/geitjes-haken/

Goede-voornemens-2

Foto: Guesthouse the Blue Goat

Samen breien

Haken voor een goede doel houdt niet alleen in dat er enkel producten gemaakt moeten worden voor de verkoop. Het primaire doel van het project ‘Samen Breien’ van het Nationaal Ouderenfonds is eenzaamheid bij ouderen tegengaan.

Verspreid door heel het land komen regelmatig brei- en haakclubs bijeen om gezellig samen aan de slag te gaan en om voor de ouderen een sociaal netwerk in stand te houden. Voor meer informatie: http://www.samenbreien.nl/

Goede-voornemens-6

Foto: Samen Breien

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om je al hakend in te zetten voor het goede doel!

Doe jij in 2016 ook mee?

Reactie plaatsen