De grootste haakdeken van de wereld - Breiclub.nl
De grootste haakdeken van de wereld

De grootste haakdeken van de wereld: In 2018 is  Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Dat willen ze wel weten in Friesland, en ze zijn er nu al mee bezig om daar in ieder geval een poging te doen, om een record te vestigen daar.

Ik had er al een en ander over gelezen, maar afgelopen weekend werd een gedeelte ervan ook zichtbaar…

We waren daar te gast in De Warrenhove, in Drachten, waar mijn schoonmoeder woont. 86 jaar is ze nu, en ze handwerkt nog steeds. Het liefst borduurt ze, maar op dit moment zit ze heel fanatiek te haken. Granny’s.

Afgelopen zomer liet ze al een eenpersoonsdeken zien, die ze had gehaakt – en dat in rap tempo. Ze is inmiddels bezig met de derde eenpersoonsdeken.

Ze vertelde dat de dekens te zijner tijd in elkaar gezet gaan worden, tot de grootste deken van de wereld.

Vijf voetbalvelden groot moet die worden!! Vijf voetbalvelden groot. 10.000 dekens van 1.40 x 2.00Acht miljoen lapjes van 20 x 20 cm zijn ervoor nodig.

De grootste haakdeken

De dekens die in De Warrenhove zijn gemaakt,  hangen ondertussen in de gemeenschappelijke ruimte, waar de mensen elke dag welkom zijn voor een kop koffie en een praatje.  Er ligt ook een flyer bij, met de beschrijving van het doel, en de vraag of mensen willen helpen.

De grootste haakdeken

Niet iedere oudere zet, zoals mijn schoonmoeder wel doet, de lapjes in elkaar, dus er staat ondertussen al een flinke mand met kant en klare lapjes.  Maar ook restanten wol (geschikt voor naalden 4-5) zijn daar van harte welkom.

De grootste haakdeken

Deze actie verdient steun! 

En ik zal ook uitleggen waarom. Het gaat mij  niet specifiek om het vestigen van het record – ik geloof echt, dat ze met vereende krachten in Friesland het voor elkaar gaan krijgen om die superdeken te haken.

Maar dat de ouderen, die meehaken aan de deken gesteund worden – actief gehouden worden – betrokken worden in een groter geheel is mooi om te zien en te ervaren. Voor de ouderen zelf is het een mooie bezigheid, om ieder op zijn/haar eigen niveau mee te kunnen doen. Granny’s zijn niet al te moeilijk om te haken, hoor ik mensen denken – maar je moet echt verder denken dan dat.

  • Haken helpt mensen bij het concentreren.
  • Haken oefent spieren
  • Haken vergt oog-hand coördinatie.
  • Haken houdt het brein actief
  • Haken vergt niet energie, het levert bij de mensen ook energie op

en de voldoening, als er weer lapjes bij komen, is onbetaalbaar!

Hoe kunnen wij helpen?

Ik denk, dat De Warrenhove niet het enige huis is, die mee haakt. In Friesland zullen er vast meer zijn, die ook mee doen. In de brief die ik bij de dekens vond las ik dat van de stichting waar de Warrenhove onder valt, ook ’t Sûderhiem en De Lauwers meehaken.

Mijn oproep voor de mensen in Friesland: stap eens binnen in een verzorgingshuis bij u in de buurt. Vraag of ze meeehaken met dit project. Kijk of ze wol kunnen gebruiken hiervoor.

Duik dan eens in uw stash en haal daar de restanten uit, waar u toch niks meer mee zult doen!

Verzamel die, en geef ze daar af! Breng ze langs, bewonder de dekens en lapjes die al gemaakt zijn voor dit project.

Stimuleer ze om door te gaan en dit doel te halen!

Annemieke
Door

Annemieke

op 19 Sep 2016

Inmiddels wordt er niet alleen in Friesland gehaakt voor dit doel. Wereldwijd wordt er aan dit mooie record gewerkt. Na het (ongetwijfeld geslaagde) record krijgen de dekens een goede bestemming!

Ineke Rauwerda
Door

Ineke Rauwerda

op 19 Sep 2016

Bij De verzorgingshuis Nieuwe Hoek (Leeuwarden) zijn ze ook volop bezig. Word ook veel Wibra en Zeeman garen voor gebruikt

Trees Vergouw
Door

Trees Vergouw

op 21 Sep 2016

en waar brengen we de gehaakte 10x10 cm

Leny
Door

Leny

op 22 Sep 2016

waar kan ik die gehaakte lapjes naar toe sturen?

Reactie plaatsen