Gehaakte ketting, je kunt ze heel eenvoudig zelf maken - Breiclub.nl
Gehaakte ketting

Elegant en fijntjes, kleurig bont of opvallend en chunky: sieraden heb je in alle soorten en maten. Je kunt ze ook heel eenvoudig zelf maken en vandaag deel ik met jullie hoe je je eigen  gehaakte ketting kunt maken.

Soms heb ik dat ineens, zo’n simpel idee waar ik vrijwel meteen enthousiast van wordt.

En dit keer kreeg ik een idee door mijn moeder. Ze was naar een kunstmarkt geweest, net over de grens in Duitsland, en had daar een gebreide ketting gekocht van een Duitse dame die zelf een patroon bedacht had. Toen ze mij hierover vertelde, zag ik meteen voor me hoe je zo’n ketting ook zou kunnen haken.

Basis

Gehaakte ketting

Thuisgekomen sloeg ik aan het haken. Makkelijk beginnen, dacht ik, en als het goed gaat kan ik gaan variëren. Eerst maakte ik dus een soort ‘basisketting’; allemaal lossenstrengen (haaknaald 3,5 en 140 lossen) die ik samenvoegde tot één ketting. De strengen in elkaar gedraaid, de strengen gevlochten, de strengen los…. dat alleen bood al aardig wat variatie!

Variëren

Verschillende kleuren zou een volgende stap kunnen zijn. Bont, met van alles door elkaar, of juist rustig, met dicht bij elkaar liggende kleuren. Verschillend garen of verschillende maten haaknaalden gebruiken geeft ook meteen een leuke variatie.

We maken het nog iets moeilijker: we gaan kraaltjes toevoegen.

Ik was begonnen met strengen van 140 lossen en ik besloot dat er om de 10  lossen een kraal moest komen. Dus reeg ik eerst 13 kralen (middenachter een kraal leek me lastig, daarom geen 14 kralen) op het katoen en na elke 10 lossen haakte ik gewoon een kraal mee.

Het is ook leuk om picootjes te haken; ook dat deed ik om de 10 lossen. Bij een picootje haak je 4 lossen, steek je je haaknaald in de 1e van die 4 lossen en maak je een halve vaste. Daarna haak je gewoon weer door.

Ketting afmaken en sluiting

Als je op een gegeven moment denkt: nu heb ik een leuke combinatie van strengen, dan combineer je die tot een ketting.

De sluiting komt midden achter te zitten en daar doen we niet te moeilijk over. Je knoopt gewoon de strengen met de begin- en einddraadjes aan elkaar, en als je er geen hekel aan hebt om het zo in je nek te laten zitten dan ben  je klaar.

Gehaakte ketting

Wil je de knoopjes bedekken, haak dan een klein lapje van vasten die je er overheen naait op de volgende manier:
Haak 7 lossen. Steek de naald in de 2e losse vanaf de naald, haak een vaste. Haak de tour af met vasten, 1 losse, keer. Haak weer een tour van vasten, 1 losse, keer. Ga zo door tot je lapje als sluiting om de knoopjes past. Als je de begin- en de einddraad iets langer laat, kun je daarmee het lapje met kleine steekjes om de knoopjes vastzetten.

Experimenteren

En ja, dan is het natuurlijk leuk om de grens op te zoeken. Een gehaakte ketting van stroken denim (oude spijkerbroeken), van verknipte oude T-shirts, of van plastic zakken. En kun je eigenlijk metaaldraad haken?

Dat ga ik de komende weken maar eens uitproberen! Jullie ook?

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 21 Nov 2017

Leuk hoor! En ja, je kunt hier eindeloos mee variëren! Groetjes, Akkelien

Reactie plaatsen