Pollevie workshop, haken van kleurrijke omslagdoeken - Breiclub.nl
Haken met Pollevie

Als je een beetje actief bent op haakwebsites en op sociale media als facebook en instagram, dan heb je ze vast wel eens voorbij zien komen: de kleurrijke omslagdoeken van Pollevie. Heel vrolijk word ik ervan, en omdat het heel anders is dan wat ik normaal haak, werd ik erdoor geboeid. Ik besloot me in te schrijven voor een workshop om te leren hoe je zo’n omslagdoek haakt.Pollevie

Gezelligheid!

Het is een druilerige zaterdagochtend als ik in Coevorden naar de locatie loop waar de workshop gehouden wordt. Bij binnenkomst staat er koffie met wat lekkers klaar en verzamelen we ons rond een vrolijk gedekte tafel met kleurig servies, allerlei soorten garen, haakbenodigdheden en schaaltjes met kleurige snoepjes.

Om ons heen hangen de omslagdoeken van Pollevie in de bekende vrolijke kleuren met de bijzondere bloemen. Het is nu al gezellig!

Ellen Deckers, de dame die achter de naam ‘Pollevie’ schuilgaat, past helemaal in het plaatje. Gekleed in een vrolijke rode jurk en met bloemen in het haar vertelt ze ons dat de naam ‘Pollevie’ een samensmelting is van ‘tante Pollewop’ (de echtgenote van pa Pinkelman uit de verhalen van Godfried Bomans) en het franse ‘la vie’ (het leven, genieten van het leven); het is een naam die precies bij haar én bij haar haakwerk past.

Nadenken en tekenen

Voordat we gaan haken, moeten we nadenken over de vorm van onze omslagdoek en de kleuren. Op een wit voorbeeld slaan we aan het tekenen en kleuren zodat we ons in ons hoofd een goed beeld vormen van de omslagdoek die we willen gaan maken.

Freestyle-haken: laat het los!

De omslagdoeken die Ellen maakt, zijn gehaakt in freestyle. Voor iemand als ik, die zich meestal strak aan een patroon houdt en precies doet wat er op het labeltje van het garen staat, is dat even wennen. En als ik dus op aanraden van Ellen het garen wat volgens het label met naald 4-5 gehaakt moet worden, met naald 9 ga haken, denk ik in eerste instantie dat dat niet goed gaat komen. Veel te veel gaten, veel te los. Maar ik hou vol en zowaar, na een tijdje ontstaat er een mooi en soepel lapje.

Bloemen: je hebt er nooit genoeg

Ook het haken van de grote lotusbloemen, één van de kenmerken van de omslagdoeken van Ellen, gaat in freestyle. Is er teveel ruimte? Dan haak je er nog een steek bij. Of nog één. En als je diezelfde bloem met een andere naald haakt, of met veel dunner garen, wordt het ook mooi.

Kleurencombinaties? Er zijn geen regels. Doe gewoon maar wat je mooi vindt! Kijk, pas en probeer. We leren over noppen en knoppen, en ervaren dat het kiezen voor een simpelere oplossing bij b.v. het wegwerken van draden, helemaal niet erg hoeft te zijn.

Aan het werk

Na een lekkere en gezonde lunch, ook verzorgd door Ellen, haken alle deelneemsters (ja, alleen dames) verder aan hun omslagdoek of poncho. Ellen helpt iedereen waar nodig en neemt daar ruim de tijd voor. Er is voldoende aandacht voor de beginnende haaksters en ook de gevorderde haaksters leren op deze dag nieuwe dingen.

Aan het einde van de dag ontvangen we allemaal de 133 pagina’s tellende tutorial in onze mailbox. Daarnaast krijgen we toegang tot Pollevie’s youtube kanaal, waar alle technieken die ze gebruikt of bedacht heeft in duidelijke instructiefilmpjes te zien zijn.

En dan is er nog de ‘hulp-lijn’ voor als je er niet zelf uitkomt; lukt het thuis niet en dreigt je omslagdoek in een hoekje van je haakmand te belanden? Dan mogen we altijd contact zoeken en krijgen we de hulp die we nodig hebben. Een fijn idee!

Resultaat

Inmiddels is mijn eigen omslagdoek bijna klaar. Ik zie best dingen die waarvan ik denk: dat had ik beter anders kunnen doen. Ook de kleuren vind ik niet zo mooi.

Maar het is mijn eerste poging om wat meer op gevoel te haken en wat minder vast te houden aan de regeltjes. En alleen daardoor heb ik dingen ontdekt en geleerd die ik zeker weer ga gebruiken in mijn toekomstige haakwerk. De winterponcho waar ik inmiddels mee begonnen ben, gebaseerd op de ideeën van Pollevie, is al beter en mooier.

En mijn volgende omslagdoek? Die wordt perfect!

Voor een workshop bij Pollevie of voor inspiratie, kijk op haar website www.omslagdoekhaken.nl Ook kun je haar vinden op Facebook, Pinterest of Instagram en ze heeft een eigen Etsy shop.

Ellen deckers
Door

Ellen deckers

op 18 Oct 2017

Wat een leuk stukje Tineke! Het geeft goed weer hoe een workshop bij mij verloopt. Succes met alle andere haakprojecten Vrolijke groet Pollevie

Tineke
Door

Tineke

op 24 Oct 2017

Dank je wel!

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 18 Oct 2017

Dat klinkt super leuk en inspirerend! Succes met je volgende omslagdoek! Groetjes, Akkelien

Tineke
Door

Tineke

op 24 Oct 2017

Dank!

Agnes
Door

Agnes

op 19 Oct 2017

Prachtig

Tineke
Door

Tineke

op 24 Oct 2017

Dank je!

Reactie plaatsen