Franje haken stap voor stap - Breiclub.nl
Franje haken stap voor stap

Franje haken: Het kan leuk zijn om de randen van een sjaal of omslagdoek te verfraaien met franje. De traditionele manier om franje te maken, bestaat uit het op gelijke lengtes knippen van garen en deze vervolgens gebundeld aan de rand van je werkstuk vast te knopen. Ik zelf vind het resultaat daarvan mooi, maar wel een gedoe om het zo te krijgen. 

Het lukt mij namelijk nooit om al die stukjes wol op dezelfde lengte te krijgen. En ook met het vastknopen verschuift van alles weer. In deze blog laat ik je daarom zien wat een alternatieve manier is om werkstukken van fraaie franje te voorzien.

Je kan deze franje direct vasthaken aan een sjaal of omslagdoek, dit kan natuurlijk ook een gebreid of een kant-en-klaar gekocht item zijn.

Ook kan je deze franje aan een gehaakte ketting vastmaken en deze vervolgens ergens aan vast naaien. In dit voorbeeld doen we dit laatste.

Franje haken stap voor stap

1. Zoals aangegeven, ga ik in dit voorbeeld uit van een “losse” franje op basis van een lossenketting. Haak daarvoor een ketting van de gewenste lengte.

Franje haken

2. Steek je haaknaald in de steek waarin je de franje wilt maken. Als je deze franje maakt op basis van een lossenketting, vind ik het ‘t mooist om de haaknaald in het deel van de steek aan de achterkant in te steken. Je kan natuurlijk de haaknaald ook in de andere delen van de steek insteken, maar dat ziet er dan iets anders uit.

Franje haken

3. Haal vervolgens een lus op en trek deze door de op de haaknaald al aanwezige lus. Trek deze lus uit tot de gewenste lengte. Ik heb hier gebruik gemaakt van een liniaal, als de lussen namelijk onderling afwijken in lengte, wordt ook de franje onregelmatig.

Franje haken

4. Draai vervolgens de haaknaald rond, het maakt niet uit of je dit met de klok mee of tegen de klok in diet, zolang je maar consequent blijft in je gehele project. Blijf draaien tot de lus de neiging krijgt om op zichzelf terug te draaien, in dit voorbeeld was dat ongeveer 25 keer. Zorg ook dat je ongeveer hetzelfde aantal draaiingen aanhoud in je project.

Franje haken

5. Vouw hierna de lus dubbel om deze op zichzelf terug te laten draaien. Ik gebruik vaak mijn vinger om ervoor te zorgen dat de lus op de juiste plek “omvouwt”.

Franje haken6. Dit ziet er dan als volgt uit:

Franje-haken_2679

7. Maak deze franje af door hem met een halve vaste in dezelfde steek vast te zetten.

Franje haken

8. Herhaal stappen 2 t/m 7 tot je lossenketting of werkstuk helemaal van franje voorzien zijn. Het resultaat komt er dan ongeveer zo uit te zien:

Franje haken

Op welke werkstukken zou jij deze franje gebruiken?

Marga Radix
Door

Marga Radix

op 19 Feb 2016

Ik vind dit wel een hele mooie franje ga het vast eens proberen en er zijn zo vaak dingen waar een franje leuk aan staat dus er komt vast wel iets leuk heel erg leuk

ciska
Door

ciska

op 17 Nov 2019

vind ik ook leuk voor om het te gebruiken voor knuffels bijvoorbeeld een pruik

Reactie plaatsen