Page content

Luchtige baksteensjaal

article content

Luchtige baksteensjaal

Met lekker weer heb ik soms zin in een luchtige sjaal voor als het wat afkoelt in de avonden. Ik ging op zoek naar een nieuwe steek op YouTube en al snel kwam ik een patroon tegen dat ‘omslagdoek baksteen’ heette van Vonnes creaties. Het patroon kwam ik tegen op YouTube en zie je hier:

Het zag er makkelijk uit, dat zou ik toch ook moeten kunnen? Ik ben niet bedreven in het haken van ‘lace’ sjaals of sjaals met ingewikkelde patronen die je moet kunnen lezen. Maar deze leek gewoon te doen!

Uiteindelijk gebruikte ik slechts twee bollen Julia wol en was ik in twee avondjes haken al klaar.  Ik gebruikte een 9 mm haaknaald. 

Bij de meeste omslagdoeken begin je bij het puntje en ga je door met breien of haken totdat je omslagdoek de juiste omvang heeft. Maar dit patroon begint bij de uiteindes van je doek. Door het patroon van de baksteen steek wordt je sjaal minder diep dan andere omslagdoeken.

Wanneer je begint, bedenk je hoe breed je wilt dat je sjaal wordt, in mijn geval 170 centimeter. Je werkt dan toer voor toer richting het uiterste puntje.

Je zet je het aantal steken op in groepen van 8 totdat je op de 170 centimeter zit. Dan maak je vijf extra lossen aan je ketting. Je bent nu klaar om aan je omslagdoek te beginnen.

luchtige sjaal

Je begint in de tweede steek van je lossenketting met het haken van een half stokje. Na dit eerste halve stokje haak je nog drie halve stokjes in de volgende steken.

Dan haak je vier lossen en je slaat op je lossenketting vier steken over. Vervolgens start je in de vijfde steek met een half stokje en haak je een groep van vier halve stokjes (een half stokje in 1 steek).

Je haakt weer vier lossen, slaat vier lossen over en je start in de vijfde steek weer een groepje van vier halve stokjes. Herhaal dit tot het einde van je lossenketting. Je hebt nu aan het begin en aan het eind groepjes van vier halve stokjes.

Haak nu 1 losse en keer je werk.

Haak vier halve vasten en haak dan twee lossen (dit is je eerste stokje). Haak vervolgens drie halve stokjes.

Haak nu telkens vier lossen, sla vier steken over en haak dan vier halve stokjes. Herhaal dit tot het einde en begin weer met 1 lossen en keer je werk. Je ziet nu aan de uiteindes al een baksteen effect ontstaan.

luchtige sjaal

luchtige sjaal

Al snel krijg je dit effect.

luchtige sjaal

En na twee avondjes haken, ik denk een uurtje of drie in totaal ziet de sjaal er zo uit:

luchtige sjaal

Ik heb de sjaal al veel gedragen en het is inmiddels een van mijn favoriete sjaals om bij me te hebben voor het geval het afkoelt buiten!

 

Wat draag jij tijdens zomerse avonden? Draag je een zelf gemaakte sjaal? 

Gratis! Download nu 42 patronen

GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:

Wij hebben ook een hekel aan spam
Jolanda
“Breien?! Haken?! Waar haal je de tijd vandaan, je doet toch al zoveel?!” Deze vraag is ogenschijnlijk terecht; ik werk fulltime (marketeer), doe als bestuurslid vrijwilligerswerk, ben lid van een ondernemende netwerkclub, vind het leuk om met vrienden leuke dingen te doen, studeer een marketing opleiding Nima C en ja… ik haak en ik brei!Ik brei en haak door mijn moeder die mij dat leerde toen ik een jaar of 6 was. Inmiddels ben ik wat jaartjes ouder maar ik vind het nog steeds leuk om sjaals, sokjes, poppetjes, eigenlijk van alles te maken en anderen hier blij mee te maken. Ik vind het leuk om na ieder project na te denken voor wie ik nu weer iets ga maken dus het resultaat kan iedere keer anders zijn in ontwerp of kleur. Soms maak ik patronen zelf, soms laat ik me inspireren door de vele leuke voorbeelden op bijvoorbeeld Pinterest! Ik organiseer regelmatig breikransjes. Deze naam is door een vriendin bedacht: een soort thee kransjes met iets lekkers erbij. Gezellig bij elkaar komen waarbij ik anderen leer breien of haken en waar we samen handwerken, ieder aan een eigen project.Website: www.mhaakselsenbreisels.nl Instagram: @Mhaakselsenbreisels Facebookpagina: Mhaakselsenbreisels.

Comment Section

12 reacties op “Luchtige baksteensjaal


Door Martien Peeters op 31 augustus 2016

Dank je wel om dit prachtige patroontje te delen….Ik kijk er al naar uit om er aan te beginnen…Martien


Door Jane op 4 september 2016

De 2e toer gast verkeerd bij Vonne, ze doet hele stokjes ipv halve stokjes


Door Vera Volckaert op 4 september 2016

Hallo, dank je wel voor dit leuke en eenvoudige patroon. Opnieuw het bewijs dat het niet altijd ingewikkeld moet zijn om mooi te zijn. Ik heb een vraagje. Ik ken de Julia wol niet maar had graag geweten hoeveel meter garen je nodig hebt (gemiddeld) als je met haakpen nr9 het resultaat wil bereiken van de sjaal die hier wordt voorgesteld.


Door Sylvia op 4 september 2016

Erg leuk..begin morgen meteen..dank👍


Door joke van den berg op 4 september 2016

Ben vandaag gelijk begonnen . Ik woon in spanje en het is hier op dit moment ongeveer 40 graden . Vind het wel grappig om met deze temperatuur een sjaal te haken. Her wordt erg mooi.Door vonnes creaties op 5 september 2016

Wat jammer dat er niet met mij is overlegd hierover. Nu hebben jullie mijn ontwerp, mijn ongeschreven patroon, gebruikt zonder mijn toestemming.
bijzonder jammer!


Door Babette op 7 september 2016

Hoi! We hebben het blog gemaakt op basis van je openbare video. Ook hebben we je genoemd in het begin van het blog als auteur natuurlijk! We wilden je juist steunen en meer bekendheid geven en je mooie sjaal tonen.. Niets dan goede bedoelingen! We zijn er vanuit gegaan dat, omdat je video openbaar is, we deze mochten delen onder het benoemen van jouw naam ofcourse. Hopelijk hebben we juist een win-win zo? Mocht je er nog vragen over hebben dan mag je mij altijd mailen op Babette@breiclub.nl. Fijne avond!


Door Ella Druijve op 7 september 2016

Ik heb de luchtige “baksteen” sjaal inmiddels gemaakt van mohair wol. Hij is goed gelukt en ik vond het erg leuk en eenvoudig om te maken. Deze sjaal ga ik vast vaker maken.


Door Ria Hoenderop op 14 september 2016

Ella, je sjaals waren mooi gelukt en Ella was zo lief de beide sjaals te verloten onder de dames van de breisoos van het verpleegtehuis. Ella, beide dames waren er zeer blij mee.


Door Marian op 13 september 2016

Ik begrijp niet waarom je de naam van de auteur niet mag plaatsen ?? Is toch alleen maar reclame. .of zie ik het verkeerd….


Door Marianne op 3 oktober 2016

Ik heb de sjaal inmiddels ook al 2x gemaakt; 1 keer met dikke wol en een keer met wat dunnere wol en langer. Heb ze allebei al vaak aangehad, bedankt voor het delen van het patroon. Ik had heel lang niet gehaakt en ben een echte beginner, maar het was goed te volgen en goed te doen.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.