luchtige sjaal haken, voor als het wat afkoelt - Breiclub.nl
Luchtige baksteensjaal

Met lekker weer heb ik soms zin in een luchtige sjaal voor als het wat afkoelt in de avonden. Ik ging op zoek naar een nieuwe steek op YouTube en al snel kwam ik een patroon tegen dat ‘omslagdoek baksteen’ heette van Vonnes creaties. Het patroon kwam ik tegen op YouTube en zie je hier:

Het zag er makkelijk uit, dat zou ik toch ook moeten kunnen? Ik ben niet bedreven in het haken van ‘lace’ sjaals of sjaals met ingewikkelde patronen die je moet kunnen lezen. Maar deze leek gewoon te doen!

Uiteindelijk gebruikte ik slechts twee bollen Julia wol en was ik in twee avondjes haken al klaar.  Ik gebruikte een 9 mm haaknaald. 

Bij de meeste omslagdoeken begin je bij het puntje en ga je door met breien of haken totdat je omslagdoek de juiste omvang heeft. Maar dit patroon begint bij de uiteindes van je doek. Door het patroon van de baksteen steek wordt je sjaal minder diep dan andere omslagdoeken.

Wanneer je begint, bedenk je hoe breed je wilt dat je sjaal wordt, in mijn geval 170 centimeter. Je werkt dan toer voor toer richting het uiterste puntje.

Je zet je het aantal steken op in groepen van 8 totdat je op de 170 centimeter zit. Dan maak je vijf extra lossen aan je ketting. Je bent nu klaar om aan je omslagdoek te beginnen.

luchtige sjaal

Je begint in de tweede steek van je lossenketting met het haken van een half stokje. Na dit eerste halve stokje haak je nog drie halve stokjes in de volgende steken.

Dan haak je vier lossen en je slaat op je lossenketting vier steken over. Vervolgens start je in de vijfde steek met een half stokje en haak je een groep van vier halve stokjes (een half stokje in 1 steek).

Je haakt weer vier lossen, slaat vier lossen over en je start in de vijfde steek weer een groepje van vier halve stokjes. Herhaal dit tot het einde van je lossenketting. Je hebt nu aan het begin en aan het eind groepjes van vier halve stokjes.

Haak nu 1 losse en keer je werk.

Haak vier halve vasten en haak dan twee lossen (dit is je eerste stokje). Haak vervolgens drie halve stokjes.

Haak nu telkens vier lossen, sla vier steken over en haak dan vier halve stokjes. Herhaal dit tot het einde en begin weer met 1 lossen en keer je werk. Je ziet nu aan de uiteindes al een baksteen effect ontstaan.

luchtige sjaal

luchtige sjaal

Al snel krijg je dit effect.

luchtige sjaal

En na twee avondjes haken, ik denk een uurtje of drie in totaal ziet de sjaal er zo uit:

luchtige sjaal

Ik heb de sjaal al veel gedragen en het is inmiddels een van mijn favoriete sjaals om bij me te hebben voor het geval het afkoelt buiten!

Wat draag jij tijdens zomerse avonden? Draag je een zelf gemaakte sjaal? 

Martien Peeters
Door

Martien Peeters

op 31 Aug 2016

Dank je wel om dit prachtige patroontje te delen....Ik kijk er al naar uit om er aan te beginnen...Martien

Jane
Door

Jane

op 04 Sep 2016

De 2e toer gast verkeerd bij Vonne, ze doet hele stokjes ipv halve stokjes

Vera Volckaert
Door

Vera Volckaert

op 04 Sep 2016

Hallo, dank je wel voor dit leuke en eenvoudige patroon. Opnieuw het bewijs dat het niet altijd ingewikkeld moet zijn om mooi te zijn. Ik heb een vraagje. Ik ken de Julia wol niet maar had graag geweten hoeveel meter garen je nodig hebt (gemiddeld) als je met haakpen nr9 het resultaat wil bereiken van de sjaal die hier wordt voorgesteld.

Sylvia
Door

Sylvia

op 04 Sep 2016

Erg leuk..begin morgen meteen..dank👍

joke van den berg
Door

joke van den berg

op 04 Sep 2016

Ben vandaag gelijk begonnen . Ik woon in spanje en het is hier op dit moment ongeveer 40 graden . Vind het wel grappig om met deze temperatuur een sjaal te haken. Her wordt erg mooi.

Marleen
Door

Marleen

op 05 Sep 2016

Zeer mooi ga ik ook maken

vonnes creaties
Door

vonnes creaties

op 05 Sep 2016

Wat jammer dat er niet met mij is overlegd hierover. Nu hebben jullie mijn ontwerp, mijn ongeschreven patroon, gebruikt zonder mijn toestemming. bijzonder jammer!

Babette
Door

Babette

op 07 Sep 2016

Hoi! We hebben het blog gemaakt op basis van je openbare video. Ook hebben we je genoemd in het begin van het blog als auteur natuurlijk! We wilden je juist steunen en meer bekendheid geven en je mooie sjaal tonen.. Niets dan goede bedoelingen! We zijn er vanuit gegaan dat, omdat je video openbaar is, we deze mochten delen onder het benoemen van jouw naam ofcourse. Hopelijk hebben we juist een win-win zo? Mocht je er nog vragen over hebben dan mag je mij altijd mailen op Babette@breiclub.nl. Fijne avond!

Ella Druijve
Door

Ella Druijve

op 07 Sep 2016

Ik heb de luchtige "baksteen" sjaal inmiddels gemaakt van mohair wol. Hij is goed gelukt en ik vond het erg leuk en eenvoudig om te maken. Deze sjaal ga ik vast vaker maken.

Ria Hoenderop
Door

Ria Hoenderop

op 14 Sep 2016

Ella, je sjaals waren mooi gelukt en Ella was zo lief de beide sjaals te verloten onder de dames van de breisoos van het verpleegtehuis. Ella, beide dames waren er zeer blij mee.

Marian
Door

Marian

op 13 Sep 2016

Ik begrijp niet waarom je de naam van de auteur niet mag plaatsen ?? Is toch alleen maar reclame. .of zie ik het verkeerd....

Marianne
Door

Marianne

op 03 Oct 2016

Ik heb de sjaal inmiddels ook al 2x gemaakt; 1 keer met dikke wol en een keer met wat dunnere wol en langer. Heb ze allebei al vaak aangehad, bedankt voor het delen van het patroon. Ik had heel lang niet gehaakt en ben een echte beginner, maar het was goed te volgen en goed te doen.

Reactie plaatsen