De vlag uit voor dierendag!
De vlag uit voor dierendag!

4 oktober is het dierendag en een beetje aan de late kant bedacht ik iets om daarvoor te maken. De inspiratie kwam van deze mok die ik jaren terug voor een nichtje maakte:

Die poezenpootjes, dat leek me ook leuk om in een haakwerkje te verwerken. Daarom heb ik eerst een tekening gemaakt in Stitchfiddle.

Created with Stitch Fiddle: www.StitchFiddle.com

Met deze tekening heb je direct veel mogelijkheden: je kunt ze inbreien of mazen op een breiwerk. Je kunt het ook direct in haken, met de tapestry-methode bijvoorbeeld. Zelf kies ik ervoor om het te borduren op een gehaakt vlaggetje.

Hiervoor heb ik eerst een vlaggetje gehaakt. Deze keer heb ik gekozen voor een vierkant vlaggetje.

Wat heb je nodig?

– Tenminste 2 kleuren garen. Ik gebruik graag katoen voor vlaggetjes. Het kan ook met ander garen.

– Een haaknaald. Kies er zelf één die bij het garen past. Mijn vlaggetjes haak ik meestal met haaknaald dikte 3½.

– Verder heb je een schaar en naald nodig voor het afhechten.

Hoe je het haakt:

Haak 29 lossen, keer.

Toer  1: sla de eerste losse over en haak in de volgende lossen elk 1 vaste, 1 keerlosse.

Je hebt nu 28 vasten gehaakt.

Toer 2: in elke steek 1 vaste, 1 keerlosse.

Herhaal toer 2 tot het lapje min of meer vierkant is.

Mijn vlaggetje is 30 toeren hoog.

Eventueel is het leuk om rondom 1 of meerdere toeren vasten te haken in één of meer andere kleuren. Op de hoeken haak je dan 3 vasten in 1 steek.

Hecht alle draadjes af en klaar is het vlaggetje.

Nu kun je de pootafdruk erop borduren met kruissteekjes. Als je meerdere vlaggetjes maakt, kun je de pootjes steeds op een andere plek zetten. Je kunt ze ook een kwartslag draaien. Als je dan een slinger vol vlaggetjes hebt, lijkt het net of er een heel spoor loopt over de vlaggenlijn!

Heb je er meer gehaakt hebt, dan kun je ze aan een draad rijgen of aan elkaar haken, om er een hele vlaggenlijn van te maken.

Zo maak je een mooie slinger voor een dierenliefhebber.

En de dierenpootjes zouden ook heel leuk zijn op een kussen of bijvoorbeeld een deken!

Heb jij ook nog een leuk idee?

Ik wens alle dieren een mooie dierendag!

📷 + © Akkelien Smink

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien SMink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen
Your information is safe with us