Kreeftensteek, een goed alternatief om een koord te haken
Alles over haken
Redactie Breiclub
Alles over haken
2 min
7

Koord in kreeftensteek haken

2 min
7

Koord in kreeftensteek haken: Of het nou hengsels zijn van tassen, armbandjes, kettingen of iets anders, een gehaakt koord komt vaak goed van pas. Zelf vind ik het echter meestal niet zo leuk om vasten in een lussenketting te maken, het is immers altijd gepriegel.

Een goed en fraai alternatief is een koord in kreeftensteek. 

Dit type koord is tikje dikker dan een gemaakt op basis van vasten en een lussenketting en daardoor ook wat steviger. Fijn als je tashengels maakt! Ook is een koord in kreeftensteek erg decoratief.

En het allerfijnst: je begint met slechts 2 steken!

In deze blog laat ik je zien hoe je koord in kreeftensteek kan haken.

Kreeftensteek koord stap voor stap

Voor dit voorbeeld gebruik ik Zeeman Supersoft garen en een haaknaald in maat 4 mm.

Koord in kreeftensteek haken

1. Haak om te beginnen 2 lossen en maak vervolgens 1 vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald.

Koord in kreeftensteek haken

Het resultaat ziet er dan uit als in onderstaande foto. Je ziet dat je steek die je zojuist gemaakt hebt aan de kant van de haaknaald naar beneden wijst. Deze is aangegeven met de linker pijl.

Koord in kreeftensteek haken

2. In deze stap is het de bedoeling dat je het werk naar je toe draait zoals de rechter pijl in bovenstaande foto aangeeft, zodat de zojuist gemaakt steek naar je toe wijst. Zorg hierbij dat de draad achter het werk blijft. In onderstaande foto geeft de pijl dezelfde steek aan.

Koord in kreeftensteek haken

3. Steek je haaknaald in deze steek en maak hierin een vaste door een lus op te halen, de draad om de haaknaald te slaan en de omslag door de twee lussen op de haaknaald te trekken.

Koord in kreeftensteek haken

4. Na de zojuist gemaakte steek zie je aan de onderzijde van het werk (zie pijl), 2 lussen. Deze zijn aangegeven met 2 witte streepjes. Draai nu net zoals in stap 2 het werk naar je toe. Steek vervolgens de haaknaald in de twee aangegeven lussen en maak hierin een vaste door een lus op te halen, de draad om de haaknaald te slaan en de omslag door de twee lussen op de haaknaald te trekken.

Herhaal stap 4 tot het koord de gewenste lengte heeft.

Waarvoor ga jij allemaal de kreeftensteek gebruiken?

Reacties
Categorieën