Stersteek, een fraaie steek - Breiclub.nl
De stersteek haken

De stersteek is een erg fraaie steek, die voor een mooie textuur kan zorgen in projecten. In het Engels wordt deze steek ook wel de Star Stitch of de Marguerite Stitch genoemd. 

De stersteek wordt gehaakt over een meervoud van 2 + 1 steken + plus 3 keerlossen. Als je deze steek wilt gaan haken op een bestaand werk in een andere steek, moet je dus uit gaan van een meervoud van 3 + 1 en 3 keerlossen haken voordat je het werk keert en aan de eerste toer in stersteek begint.

Ook is het mogelijk om de stersteek in het rond te haken. In dat geval zet je een meervoud van 2 + 1 steken op en werk je de 3 keerlossen pas nadat je het werk in het rond gesloten hebt.

In deze blog laat ik je zien hoe je de stersteek vlak heen-en-weer kan haken.

De stersteek stap voor stap

Eerste toer

1. In dit voorbeeld haak ik de stersteek direct op de lossenketting, deze haak ik 16 lossen lang.

stersteek

2. Bij het insteken van de haaknaald in een lossenketting zijn er natuurlijk diverse mogelijkheden. Voor het mooiste resultaat bij deze steek zou ik echter willen aanraden om de enkele lussen aan de achterzijde van de lossenketting te gebruiken.

stersteek

Eerste ster

3. Steek de haaknaald in de tweede losse vanaf de haaknaald en haal een lus op.

stersteek

4. Herhaal stap 3 ook voor de derde t/m zesde losse vanaf de haaknaald. Maak hierbij de laatste paar lussen een beetje langer dan die daarvoor. Je hebt nu 6 lussen op je haaknaald.

stersteek

5. Maak een omslag en haal de draad door alle omslagen op de haaknaald.

stersteek

6. Haak 1 losse, hiermee is de eerste ster gemaakt.

stersteek

Tweede ster

7. Om met de volgende ster te beginnen, steek je de haaknaald in de zojuist gehaakte losse en haal je een lus op.

stersteek

8. Steek vervolgens de haaknaald onder de 2 lussen die je ziet aan de zijkant van de laatst opgehaalde lus van de vorige ster en haal een lus op.

stersteek

9. Steek de haaknaald nu in de laatste losse van de lossenketting waar de vorige ster in gemaakt is. Dat was de zesde losse vanaf de haaknaald. Haal een lus op.

stersteek

10. Om alle lussen voor de tweede ster af te ronden, steek je nu de haaknaald in de volgende losse van de lossenketting en haal een lus op. Dit was dus in de zevende losse vanaf de haaknaald. Herhaal dit voor de achtste losse vanaf de haaknaald. Denk eraan om deze lussen weer iets langer te maken dan de voorgaande lussen. Je hebt nu weer 6 lussen op de haaknaald.

stersteek

11. Maak een omslag en haal de draad door alle omslagen op de haaknaald. Haak vervolgens 1 losse, hiermee is de tweede ster gemaakt.

stersteek

12. Herhaal stappen 7 t/m 11 tot het einde van de toer. Je kan in dit voorbeeld goed zien hoe fraai de onderrand eruit ziet, doordat ik in de achterzijde van de lossenketting heb gewerkt.

stersteek

Tweede toer

13. Haak 3 lossen en keer je werk. Zorg dat je ze niet te strak haakt, want er gaat zo in alledrie de lossen gehaakt worden.

stersteek

14. Steek je haaknaald in de tweede losse vanaf de haaknaald (in het lusje aan de achterkant van de lossenketting!) en haal een lus op. Herhaal dit voor de derde losse vanaf de haaknaald. Haal vervolgens lussen op in de eerste t/m derde steek van de voorgaande toer.

stersteek

15. Maak een omslag en haal de draad door alle omslagen op de haaknaald. Haak vervolgens 1 losse, hiermee is de eerste ster van de tweede toer gemaakt.

stersteek

16. Haak de volgende sterren van deze toer volgens 7 t/m 11. Voor het ophalen van de laatste lus bij de laatste ster van de toer gebruik je de losse die bij het maken van de eerste ster in de voorgaande toer hebt overgeslagen. Deze kan dus een tikje strak zijn…

stersteek

17. Herhaal stappen 13 t/m 16 voor de rest van je project!

Hoe gebruik jij de stersteek in je werkstukken?

Els HJ Visser-van Doorn
Door

Els HJ Visser-van Doorn

op 26 Jun 2016

Dat is grappig. Deze steek heb ik op de lagere school geleerd om babyslofjes mee te haken. ik ben nu 69, kun je nagaan hoe lang dat is geleden.

Ria Luijten
Door

Ria Luijten

op 26 Jun 2016

Ik heb een vraag moet de stersteek niet afgewerkt worden met een halfstokje terug dan krRijg je alle sterren aan de zelfde kant dat gebeurde bij de scheepjescal waar ik mee bezig ben

Susanne
Door

Susanne

op 26 Jun 2016

Beste Ria, dat is absoluut mogelijk. Op de manier zoals hier weergegeven, krijg je een textuur die aan beide kanten van het werk vergelijkbaar is. Afhankelijk van de wensen per project zijn er altijd variaties op steken mogelijk!

Hennie Gransch_de Waard
Door

Hennie Gransch_de Waard

op 26 Jun 2016

Ben van de winter al begonnen met deze steek.Alleen haak ik de tweede toer met vasten.Komt de steek mooier tot zijn recht vind ik.

Reactie plaatsen