Page content

Baktus sjaal haken

article content

Baktus sjaal haken

Hoe ik in aanraking kwam met de “Baktus” sjaal. Mijn favoriete sjaal! Op zoek naar een bijpassende sjaal/iets unieks voor bij mijn nieuwe winterjas…

Anderhalf jaar geleden liep ik over de markt in Franeker, en stond even stil bij het uitnodigende kraampje van een handwerkzaak. Daar lagen en hingen mooie sjaals. Echte blikvangers. Wow! Wat een mooie exemplaren en dan dat garen.. Ik was verkocht of beter.. ik heb het garen gekocht! Het patroon van de sjaal kreeg ik erbij. Thuis gekomen ben ik direct aan de slag gegaan.

En waarmee dan wel? Met het garen Katia Polaris en het patroon: de Baktus sjaal.

Oorsprong van de Baktus sjaal

In het hoge noorden van Noorwegen tussen de gletsjers, de hoge bergen en de donkere bossen wonen twee heel kleine trolletjes, Baktus en Karius.
Baktus & Karius is een Noors sprookje waar vele kinderen mee zijn groot gebracht.
Een Noorse vrouw bedacht deze namen bij een 3 puntige sjaal. Altijd leuk om te weten waar een naam vandaan komt.

Een Baktus sjaal is een driehoekige sjaal gehaakt of gebreid vanaf een zijpunt en niet vanuit het midden.

Zie hier het patroon en een link naar de Baktus sjaal.

https://nl.pinterest.com/pin/570057265311039774/

Ik gebruikte voor de ene helft van deze sjaal één bol Katia Polaris: 100 gram / 236 meter.

Je haakt de ene bol op en meerdert zolang tot je bol op is. Dit wordt dan het midden van je sjaal. De ene zijde of kant van je sjaal blijft recht, de andere kant meerder je elke toer een stokje. Heb je het midden bereikt dan ga je minderen.

In totaal heb ik twee bollen Katia Polaris  ( 110 gram/230 meter)  voor de sjaal gebruikt. Voor het randje gebruikte ik Scheepjes Soft fun denim. Dit garen met kleurverloop past mooi bij het geheel en maakt het af.

Ik haakte een rand vasten rondom. Het rechte gedeelte liet ik zo en het andere gedeelte,met de punt waar je gemeerderd en geminderd hebt, maakte ik af met “moesjes”.

Ik ben blij met het resultaat. De sjaal draagt heel fijn.

Vorige week haakte ik deze sjaal nog een keer voor een “fan”.

De rand maakte ik met hetzelfde garen als de sjaal. Vind ‘m erg mooi geworden! Trots!

Had je ooit van de Baktus sjaal gehoord?

Ga jij er ook één haken of breien?

Groet,

Ingrid Terpstra

http://Hobbydingen.com

Gratis! Download nu 42 patronen

GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:

Wij hebben ook een hekel aan spam
Ingrid
Mijn naam is Ingrid Terpstra. Ik ben 50 jaar, woon in Friesland met man en 3 kinderen. Mijn beroepen zijn gastouder en peuterspeelzaalleidster. Mijn hobby’s zijn haken, knutselen, fotograferen en tekenen. We wonen bij het water in een fijn huis. Binnenshuis wordt veel gehaakt en gemaakt. Marjan onze oudste dochter en ik zijn “haakverslaafd”. Het haken hebben we een paar jaar terug (weer) ontdekt en nu hebben we een eigen blog “Hobbydingen” genaamd. Op ons blog staan onze creaties! Neem eens een kijkje. www.hobbydingen.wordpress.com Het is fijn om hobby’s te hebben en mensen enthousiast hier voor en hier door te maken.. :-)

Comment Section

8 reacties op “Baktus sjaal haken


Door De Breimeisjes op 2 maart 2018

Ik heb er al eens eentje gebreid, inderdaad een leuke sjaal om te maken!
Groetjes,
AkkelienDoor Marjolein op 4 maart 2018

In de tekst schrijf je dat er iedere toer wordt gemeerderd (of geminderd), maar in het patroon wordt alleen bij de even toeren gemeerderd. Wat is nu juist?


Door Tessa op 5 maart 2018

Volgens mij staat er toch écht de ene kant blijft recht( dus daar wordt niet gemeerderd) Bij de schuine kant wordt er wel vermeerderd, dus net als op de tekening alleen elke even toer


Door Marjolein op 6 maart 2018

Zelfs al maak je één zijde recht, dan kun je nog iedere toer meerderen. Je kunt dan de ene toer aan het eind en de volgende aan het begin meerderen. Zodoende blijft één kant van het werk recht en de ander schuin.
Het schema deed mij denken aan de rijgsjaal, maar misschien zijn beide sjaals vergelijkbaar (behalve dat bij de Baktus ook weer geminderd wordt).Door vanderydt marie-jeanne op 5 maart 2018

héél mooie sjaal !


Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.