Sjaal met een mix van garens en technieken
Sjaal met een mix van garens en technieken

Ik vind het zelf altijd erg leuk om verschillende garens te combineren. Deze maand is het thema in de mix. Dit thema past perfect bij mij, en ik ben aan de slag gegaan met het maken van een leuk project waarin de mix duidelijk naar voren komt.

Ik heb gekozen voor een mix van garens, maar ook een mix van technieken.

Het garen is Durable Cosy Fine en een dikke gemelleerde bol die al heel lang in de bak met garens ligt, waarvan ik het label helaas niet meer heb.

Er is een stukje van die grote bol op gegaan, en 4 bollen durable cosy fine. Ik haakte met haaknaald nr 4.0 mm en voor de afwerking gebruikte ik de woolnaalden van KnitPro. Super fijne naalden om te gebruiken. Mijn bollen durable heb ik op de garen draaischijf gezet, zodat het haken nog soepeler ging. Totaal heb ik 7 uur gedaan over het maken van deze sjaal.

mix van garens

De techniek die ik gebruikt heb voor deze sjaal is zowel voor beginners als voor de ervaren haakster leuk om te doen. Ik heb een filmpje gemaakt waarin ik de techniek laat zien:

Zo maakte ik deze sjaal:

  1. haak een ketting van 40 lossen. keer je werk
  2. haak in iedere losse 1 vaste, sla de 1e losse over (keerlosse)
  3. Start met het haken van 3 losse (1e stokje + 1 losse) sla 2 steken over. *haak een stukje en een losse, sla een steek over* Herhaal tussen de * * tot het einde, eindig met een stukje.

Herhaal toer 3 tot je sjaal lang genoeg is. Ik heb hier ruim 3 bollen voor gebruikt. De sjaal kan je heel makkelijk breeder of smaller maken door de eerste toer meer of minder lossen op te zetten. Start altijd met een even aantal. Bewaar nog een halve bol voor de afwerking van de sjaal.

Werk tussendoor de draden meteen weg, dat scheeld je op het einde een hoop werk.

mix van garens

Nu komt het leukste stuk aan deze sjaal.

Pak een lange draad van je gemelleerde bol. Let er altijd op dat je draad mooi blijft overlopen als je een nieuw stuk draad pakt. Zelf vind ik de KnitPro wolnaalden super fijn om te gebruiken. Ze hebben een heel groot flexibel oog, waardoor je ook dikke draden er heel goed doorheen krijgt.

Weef de draad door je werk heen, horizontaal. Aan de rand eindig je boven. Start de volgende toer weer onder, zodat de steekjes verspringen.

mix van garens

Ga door met het weven tot het einde van je sjaal, of varieer hiermee door delen wel te weven en delen niet te weven voor een wat opener effect.

mix van garens

Pak nu de haaknaald en het durable garen er weer bij. Haak volledig rondom de sjaal een rand met vasten. Bij de stokjes haak je steeds 2 vasten rond het stukje, waarbij je de gekleurde draad tussen de stokjes laat uitkomen, zodat die mooi in het midden zitten. Met het haken van de vasten kan je de dikke draad ook meteen wegwerken en vastzetten door daar overheen te haken. Zorg er wel voor dat je telkens over 1 dikke afwerkdraad haakt, anders wordt het heel dik.

Ik vond het zelf een heerlijk project om te maken. Het is een simpel project, wat lekker weg haakte, maar door het effect van het weven wel super leuk om te doen.

Ik ben benieuwd wat julllie gaan maken met de haak-weef techniek!

Groetjes Renske

www.renskecreatief.nl

http://renskecreatief.blogspot.nl/

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 08 Apr 2018

Leuk idee! Groetjes, Akkelien

renske
Door

renske

op 14 Apr 2018

Dank je wel Akkelien!

Reactie plaatsen