Zelf online chartpatronen voor breien en haken maken
Alles over breien
Babette Nijhof
Alles over breien
2 min
5

Zelf online chartpatronen voor breien en haken maken ?

2 min
5

Zelf online chartpatronen voor breien en haken maken ? Heb je dit wel eens? Je hebt een afbeelding of foto die je graag zou willen borduren of inbreien of in een (filet)haakwerk verwerken? Natuurlijk zijn daar speciale programma’s voor, maar tegenwoordig wordt het je wel heel gemakkelijk gemaakt.

Neem nu dit plaatje, uitgekozen als voorbeeld n.a.v. een vraag van iemand in de Breiclub.nl Ledengroep die op zoek was naar een inbreipatroon voor een truitje:

Zelf-online-chartpatronen-voor-breien-haken-borduren-maken-1

Stitch Fiddle

Onlangs zag ik ergens deze site vermeld staan: https://www.stitchfiddle.com/nl (er is ook een Engelse versie beschikbaar) Als je daar een (gratis) account aanmaakt, eventueel gekoppeld aan je facebook om het inloggen te vergemakkelijken, kun je je eigen persoonlijke chartpatronen maken.

Je kunt kiezen uit verschillende technieken:

  • Kleurbreien
  • Breien met symbolen
  • Borduren
  • Haken
  • PixelHobby

Breien en haken heeft mijn voorkeur

Ik heb me dus voornamelijk geconcentreerd op breien en haken.

Allereerst moet je kiezen voor een van de technieken. En daarna wijzen alle verdere stappen zich eigenlijk vanzelf.

Nadat je de keuze voor de techniek die je wilt gebruiken hebt gemaakt, kun je in de meeste gevallen een foto inladen waarvan je een patroon wilt maken. Maar je kunt ook altijd ervoor kiezen om zelf een ontwerp te maken.

Je kunt de afmeting van je chart aangeven. Je kunt aangeven hoeveel steken en toeren de stekenproef van het garen dat je wilt gebruiken oplevert (de gauge), je kunt, als je een foto gebruikt, opgeven welke afmetingen je wilt gebruiken, bv. 100 steken of 100 toeren en  het aantal kleuren dat je wilt gebruiken.

Dan kun je een voorbeeld openen en ook dan nog kun je waar nodig op detailniveau steken bijwerken. Zoals eerder gezegd: het wijst zich allemaal vanzelf.

Voila, een chart!

Zelf-online-chartpatronen-voor-breien-haken-borduren-maken-3

Oeps, een foutje

Deze chart is 84 steken bij 93 toeren en dat kan ik helemaal niet gebruiken, dat past absoluut niet in mijn patroon ☹ De breedte mag maar 50 steken zijn.

Geen enkel probleem!

Het is mogelijk om stappen terug te gaan als je een fout ontdekt. Het mooiste is om er, om te beginnen, een beetje mee te spelen. Ik denk dat je daar het meeste van leert. Ik ben zelf ook nog in die fase, maar wilde deze site wel alvast met jullie delen.

En natuurlijk gaan er bij dat spelen dingen fout, maar dat is niet erg, want dan ga je, zoals gezegd, een paar stappen terug of je begint gewoon opnieuw.

Ja, nu past hij precies

Zelf-online-chartpatronen-voor-breien-haken-borduren-maken-2

Ben je tevreden met het resultaat?

Als je tevreden bent met de gemaakte chart kun je die in je account opslaan. Je kunt ook een PDF bestand en/of een JPG bestand downloaden. Ook kun je je chart afdrukken.

Dit kan overigens op 1 A4-tje, maar ook verspreid over meerdere pagina’s, zodat je het patroon duidelijk kunt lezen.

En dan maar aan de slag met het inbreien/haken.

Er zijn overigens meer sites waar je charts kunt maken, maar die zijn, voor zover ik ze heb gezien, in het Engels. En waarom zou je het moeilijker maken dan nodig is?

Andere sites zijn bv. http://www.pcstitch.com/ en http://www.tricksyknitter.com/knitting-chart-maker/, en je kunt zelfs charts maken in Excel, waarvoor hier een uitleg: http://blog.crochetatplay.com/wp-content/uploads/2013/04/CrochetParfait-Chart-tutorial.pdf

Maar voorlopig bepaal ik me tot Stitch Fiddle. Daar valt voor mij nog meer dan genoeg te ontdekken.

Hebben jullie ervaringen met deze of andere sites waar je charts kunt maken? Of met programma’s waarmee je charts kunt maken?

Reacties
Categorieën