Knoopsgat haken, hoe doe je dat? - Breiclub.nl
Knoopsgat haken: hoe doe je dat?

Een knoopsgat haken: hoe doe je dat? In mijn blog van vorige week heb ik jullie het mapje voor de sleutel laten zien. Hierin heb ik een knoopsgat verwerkt. Hoe je het knoopsgat moet haken gaan ik jullie vandaag laten zien!

Soms wil je in het haakwerk een knoopsgat maken, maar hoe doe je dat eigenlijk? Aan de hand van de volgende foto’s wil ik jullie uitleggen hoe je dat kan doen.

Deel op je Twitter: Een knoopsgat haken? Ik heb het geleerd bij @breiclubnl!

1. We beginnen bij het begin. Voor deze uitleg heb ik een proeflapje gemaakt van 20 + 1 losse en daarop iets van 5  rijen vasten gehaakt.

Knoopsgat-haken-1

2. Nu heb ik eerst nog 3 vaste gehaakt en vanaf dat punt wilde ik een knoopsgat maken voor deze knoop. De knoop leg je op het haakwerk en leg hem zo neer dat je de rechterkant van de knoop gelijk hebt liggen met de laatste vaste die je gehaakt hebt. Leg de knoop iets naar onderen zodat je kan zien hoeveel vaste de knoop qua breedte nodig heeft. Nu zie je dat deze knoop 3 vaste nodig heeft.

Knoopsgat-haken-2

3. Nu weet je dat deze knoop 3 vasten qua breedte is. Het volgende wat je nu gaan doen vanaf het punt dat je het knoopsgat wilt hebben is drie lossen haken.

Knoopsgat-haken-3

4. Haak vervolgens 1 vaste in de vierde vaste van de vorige toer en je eerste knoopsgat is bijna klaar. We ronden hem af in de volgende toer vaste.

Knoopsgat-haken-4

5. Haak nu weer net zo veel vaste tot waar je het begin wilt hebben van het volgende knoopsgat. Leg de knoop op je haakwerk en nu heb ik een andere knoop gepakt en je ziet dat deze maar 2 vaste breed is. Haak 2 losse en haak in, in de 3de vaste van de vorige toer.

Knoopsgat-haken-5

6. Haak nu weer net zo veel vaste tot waar je het begin wilt hebben van het volgende knoopsgat. Leg de knoop op je haakwerk en nu heb ik weer een andere knoop gepakt en je ziet dat deze zelfs 5 vaste breed is. Haak 5 losse en haak in, in de 6de vaste van de vorige toer.

Knoopsgat-haken-6

7. Haak de toer nu af zodat je zover bent als onderstaande foto. Je ziet goed dat je verschillende grootte van knoopsgaten heb gemaakt die bijna klaar zijn.

Knoopsgat-haken-7

8. Haak nu weer vaste tot aan de eerste losse van het knoopsgat.

Knoopsgat-haken-8

9. Haak nu 4 losse om de losse heen en dus niet in de losse steken. En eindig weer met een vaste in de eerste vaste na het knoopsgat. Bij het tweede knoopsgat haak je 2 vaste om de losse heen en eindig je weer met een vaste in de eerste vaste na het knoopsgat. Bij de laatste doe je alles hetzelfde als bij de andere twee knoopsgaten alleen dan haak je 3 vaste om de losse heen.

Knoopsgat-haken-9

Nu zijn de knoopsgaten af! De knopen passen mooi door de gaten heen. De knopen zelf maak je op de goede plek vast op het andere deel wat je eraan vast wil maken.

Knoopsgat-haken-10 Knoopsgat-haken-11

Ik hoop dat ik jullie nu weer iets nieuws heb geleerd of in ieder geval duidelijk heb gemaakt hoe je de knoopsgaten in je werk kan verwerken. Hoe maak jij een knoopsgat? Laat het hieronder in een berichtje weten!

Linda
Door

Linda

op 02 Sep 2015

Ha Natasja, Leuk om te zien dat u deze handige tips deelt! Zelf ben ik al een poos bezig met het haken van een laptop tas. Een onderdeel van die tas is een stuk tunisch gehaakt, waar een knoopsgat in moet. Ik krijg het alleen niet voor elkaar, want als ik het probeer zoals u het zegt, dan kloppen de steken niet en staat het stukje losse steken rechtop, in plaats van horizontaal. Heeft u enig idee hoe je een knoopsgat kunt haken in tunisch werk? Ik dank u hartelijk! Groet , Linda

Natasja
ERNA
Door

ERNA

op 28 Nov 2017

joepi het is mij gelukt voor mijn 1° maal want ik ben nog een leek in het haken om zonder probleem een knoopsgat te haken dank zij uw duidelijke uitleg was dit niet moeilijk, dank u wel

Marleen
Door

Marleen

op 11 Jul 2021

Je spreek over 7 cm voor de riem hoe doe je dat van de beentjs

Reactie plaatsen