Haken volgens patroon - Breiclub.nl
Haken volgens patroon - Pfff!

Haken volgens patroon – Pfff! Beste mensen, belofte maakt schuld, zeggen ze weleens. Op facebook heb ik aangegeven dat ik een blog zou schrijven over het haken met een patroon!

Ik had een leuk patroon gevonden voor een vestje. Het patroon komt uit een tijdschriftje Diana Haakmode nr. 34.

Mijn dochter vindt het vestje leuk, dus ik ben aan het werk  gegaan.
Wol gekocht, spullen klaargelegd en starten maar….

Ja, dat dacht ik dus. Maar niets is minder waar!

Voor het lezen van een patroon moet ik echt een extra taal leren. Ik snap niet wat ze bedoelen????

Ze hebben het over roosterpatroon… ??? Basispatroon??? Patroongedeelte??? stekenproef??? Dus daar zit ik dan! Alles 5 x gelezen en ik snap het nog niet.  (ik ben toch echt niet dom, wel blond!)

Het hele patroontje bestaat uit niet meer dan 2 bladzijdes! En ik heb het idee dat het geschreven is in het chinees.

Het begint met maat, dat lukt nog wel. Materiaal, goed te volgen. Maar dan begint het…

Haken-volgens-patron-2

Basispatroon snap ik nog net. Dat zal wel de tekening zijn van het vestje. Maar is dat hetzelfde als het patroongedeelte? Ik snap dat als ik de eerste 15 toeren gehaakt heb de eerste moet overslaan en dan weer 15 toeren moet haken. Dus met een beetje door de regels heen lezen, lukt dit nog wel. 

 Maar dan ga ik scheel kijken… 

Wat is een roosterpatroon? En wat moet ik steeds herhalen….
En hoe krijg je 8,25 rijen?

Haken-volgens-patron-3

Echt! Degene die dit heeft geschreven, heeft een universitaire studie met diverse talen erbij… Ik kan er geen kaas van maken… eh… vestje! 

Uiteindelijk heb ik dat maar gelaten en ben ik begonnen met het haakpatroon, want de tekening snap ik wel. Ik snap de gekleurde getallen bij het mouwtje en voor- en rugpand. Maar dan die zwarte getallen…. Zijn dat cm of toeren? Daar ben ik nog niet uit.

Het haakbeginsel… LEUK! Dit lukt. 

Nu beginnen aan het rugpandje! Maar of het wat gaat worden…

Hoe beginnen jullie met een patroon?
Ik probeer echt precies te doen wat er staat! (en dat is moeilijk voor deze eigenwijze juf!)

Waar letten jullie op? En als je dan iets niet snapt, waar ga je zoeken naar antwoorden?
Soms kan je de ontwerper via facebook bereiken. Zo handig facebook. Maar dat gaat hierbij niet, denk ik.  Ikzelf ben erg blij met alle hulp in de breiclub facebook groep.

Laat me weten of jullie in een patroon problemen vinden, wellicht kunnen we samen oplossingen vinden. Ondertussen rommel  ehh haak ik hier nog even verder aan mijn vestje voor Sofie of wordt het mijn eerste UFO?

Veel leesplezier! 

 

Hermien
Door

Hermien

op 02 Sep 2015

De tekening van het vestje heet haakpatroon. Basispatroon: volg de aanwijzingen die achter deze term staan. Rooster patroon: ook hier volg de aanwijzingen die achter deze term staan. Men begint met het aantal lossen zoals het in de beschrijving staat Dan de eerste toer haken vanaf het begin tot aan het tweede streepje van het patroongedeelte afgekort PG. Dan verder haken tussen die twee streepjes. Als je bijna op het einde van de toer bent haak je de toer af met de steken die achter het tweede streepje staan. Dit geldt voor alle toeren. Kijk onder aan het haakpatroon daat staat het patroongedeelte. Controleer je werk na iedere toer. De foto van het haakwerk: Volgens mij ligt de goede kant onder.De goede kant herken je aan de duidelijke V tjes.

Reactie plaatsen