5 tips bij fair isle breien - Breiclub.nl
5 tips bij fair isle breien

5 tips bij fair isle breien. Zoals jullie wel weten ben ik een ervaren breister. Maar ook ik heb zo mijn voorkeuren. En tot niet zo heel lang geleden hoorde inbreien of op zijn Engels ‘fair isle’ daar niet bij. Ik kreeg altijd ruzie met bolletjes die in de knoop raakten, draadspanning die te los of juist te strak was, patronen die niet werden zoals op het plaatje. Kortom, als ik zo’n patroon zag, sloeg ik het over.

Toch bleef het kriebelen, ik wilde ook graag zo’n grote omslagdoek breien. En daarvoor moest ik wel beter kunnen inbreien. Ik besloot me er eens wat meer in te verdiepen. En ik heb uitgevonden hoe het moet! Je weet, als ik het kan, kun jij het ook. Dus hieronder mijn tips.

Tip 1: van rechts naar links

Het begint al bij het lezen van de patronen. Dit is niet moeilijk, maar je moet het trucje even door hebben. Hieronder een voorbeeld van een inbrei patroon.

5 tips bij fair isle breienIn dit geval staan er cijfers bij de steken en de naalden. Dat maakt het makkelijker om te zien waar je moet starten. Je begint rechtsonder met de steek in vakje 1 van de eerste naald. Dus: 2 steken blauw, 1 wit, 3 blauw, 1 wit, 2 blauw.

Als je de eerste naald hebt gebreid, ben je aan de linkerkant van het patroon. Als je nu averecht terug gaat breien, is de steek in vakje 9 van de tweede naald je eerste steek.

5 tips bij fair isle breien

Tip 2: in de rondte

Om te leren inbreien, is het het makkelijkst om in de rondte te breien. Zoals je bij tip 1 hebt gezien, ga je bij averecht als het ware in spiegelbeeld terug breien. Dat is in het begin best lastig. Daarom is het handiger om in eerste instantie een muts, sok of want met fair isle te maken. Je kunt dan lekker alle naalden recht breien. Het lezen van het patroon is dan eenvoudiger.

5 tips bij fair isle breien

 Tip 3: continentaal breien

Voordat ik me echt had verdiept in inbreien, werd het bij mij altijd een zootje. De achterkant was niet netjes, mijn bollen raakten in de knoop. Daarom was ik heel blij met de tip die ik kreeg: doe de ene draad over je rechtervinger en de andere draad over je linkervinger. Dus: brei met de eerste kleur zoals je gewend bent en met de tweede kleur wordt continentaal gebreid. Het is even wennen maar als je het trucje onder de knie hebt, heb je nooit meer een lelijke achterkant!

Filmpje ‘fair isle breien’

5 tips bij fair isle breien

Tip 4: draadspanning

Om een mooi breiwerk te krijgen bij fair isle, is het belangrijk om niet te strak te breien. Als je de draden van de beide kleuren steeds stevig aantrekt, gaat je breiwerk trekken. En dit krijg je niet meer goed met blocken. Dat is natuurlijk jammer van de energie die je erin steekt! Vooral bij het meenemen van de draad van de kleur waar je niet mee breit, is het belangrijk om die losjes mee te nemen. In eerste instantie ziet dat er misschien wat rommelig uit, maar dat komt dus WEL goed na blocken.

Tip 5: stekenproef

Bij breien met twee of meer kleuren, zal je breiwerk strakker worden dan normaal. Het breiwerk is ook minder rekbaar, dus is het belangrijk dat je een stekenproef doet. En doe die dan ook met inbreien en niet door alleen met de ene kleur te breien. Vaak gebruik je bij inbreien naalden die een halve millimeter dikker zijn dan je normaal zou gebruiken. Dus als je normaal 2,5mm gebruikt, zou je nu 3mm kunnen gebruiken. Ook dit is een kwestie van proberen.

5 tips bij fair isle breien

Als je al deze tips in de praktijk gaat toepassen, weet ik zeker dat het jou ook gaat lukken! Laat je me je geslaagde project even zien?

Op @breiclubnl las ik een blog over fair isle breien. Dit ga ik zeker eens proberen! Jij ook?

Over de schrijver
Hoi! Mijn naam is Maaike. Ik brei al sinds ik 4 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te breien. Ik doe dat dan ook elke dag. Het is gewoon een soort meditatie. Als ik thuiskom, ga ik zitten met een zucht en zeg: ‘Zo, nu eerst even breien.’ Na een kwartiertje is alles dan weer onder controle. Zoals gezegd, brei ik al 40 jaar. Veertig jaar ervaring. Ik vond dat zelf altijd heel gewoon, maar ik merk steeds meer dat ik ondertussen zoveel kennis heb, dat ik dat wil doorgeven aan anderen. Handige trucjes, tips om breiwerk nog mooier te maken, inspiratie en als het nodig is: aanmoediging om door te zetten! Ik roep wel eens dat ik iedereen aan het breien krijg.. Dus dat is mijn streven!
Sietske
Door

Sietske

op 12 June 2015

Leuk verhaal, maar ik zie geen filmpje. ..

Sietske
Door

Sietske

op 13 June 2015

Nu wél, bedankt!

Schuermans christel
Door

Schuermans christel

op 13 June 2015

beste, misschien een ideetje voor een CAl ? Groeten

Marianne de Waal
Door

Marianne de Waal

op 7 October 2016

Bedankt voor de tips. Is het gebruik van een speciale liniaal aan te bevelen om bij te houden waar je bent in het patroon, en hoe kom je daar aan / hoe heet zo'n ding?

Petra matheeuwsen
Door

Petra matheeuwsen

op 23 March 2017

Ik wil Fair isle breien met 3 kleuren. Hoe doe ik dat!

Pien
Door

Pien

op 3 January 2018

Bedankt voor de tips, mijn eerste noorse sok is veel te smal geworden, snap nu waarom, ik heb de draad veel te strak 'meegenomen'. Ga met frisse moed nog een keer opnieuw beginnen : )

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down