Warme truiendag komt eraan - Breiclub.nl
Warme Truiendag komt eraan

Warme truiendag komt eraan. Dit jaar valt Warme Truiendag op 6 februari. Het doel: energie te besparen, door een warme trui aan te trekken. Veel gemeentes en scholen voelen er wel voor om de thermostaat een graadje lager te zetten. Sinds de start in Nederland, in 2007 lijkt Warme Truiendag populair te worden. Doe jij ook mee?

Het Klimaatverbond organiseerde Warme Truiendag tot en met 2012, en de laatste twee jaar organiseren zij het samen met Greenchoice. Hun thema voor dit jaar is: de snelst bespaarde energie is de energie die je niet gebruikt.

Dit jaar is er gekozen om een trui te ontwerpen voor Warme Truiendag. Carolien Evers van Bedtime for Bonzo is de ontwerpster, en zij koos voor haar trui een Finse Lontwol, die met naalden 10 heel rap tot een trui te verwerken viel. Wil je het patroon downloaden? http://www.warmetruiendag.nl/toolbox/trui-2015

Warme Truiendag komt eraan

Diverse mensen zijn de trui ook daadwerkelijk aan het maken. Zo nu en dan zie ik op Twitter een en ander voorbij flitsen. Top natuurlijk, en ik hoop ook dat de mensen die er mee bezig zijn, de trui voor die datum ook af krijgen. Ik zelf heb besloten om de trui niet te maken; enerzijds omdat ik nog bezig ben met een Visserstrui, en anderzijds omdat ik gemerkt heb dat de trui niet is ontworpen voor mijn maat, om over de maten van mijn gezinsleden maar niet te spreken. Erg jammer; zeker voor de kindertruien had ik het matenbereik graag wat groter gezien (mijn jongste gaat naar maat 140, en dan heb je niks aan maat 110-122), en voor de herentruien is alleen maat L gegeven. Mijn heren hebben S, M en XXL. Daarnaast valt er binnen dit gezin zeker over de kleur te twisten.

Trui breien

En toch bekruipt mij het gevoel, dat men bij Greenchoice iets vergeet. Ik ga het ook maar hard op zeggen – de mensen daar zullen mij dat niet in dank gaan afnemen, maar toch. Hoe behoud je namelijk de warmte in je lichaam, en kun je daadwerkelijk besparen op energie? Kijk eerst eens naar je voeten! Wat voor sokken draag jij? Wat voor sokken draagt u? Tegenwoordig zijn er zulke mooie sokkenwolsoorten te koop. Brei eerst een paar sokken voor jezelf, en voor je gezinsleden. Ga ze dragen.

Om de warmte in je lichaam goed te kunnen bewaren, moet je beginnen bij je voeten. Wol stimuleert de bloedsomloop; wollen sokken houden de warmte van je voeten vast, zonder te gaan zweten. Zijn je voeten de hele dag warm, dan voel je je veel prettiger. Minder risico op kramp in voeten en kuiten, met als gevolg een betere houding tijdens het lopen.

Combineer dat met een goede, warme trui – let dan wel op dat de ruglengte lang genoeg is. Een koude rug heeft een negatief effect op de functie van de nieren. Draag laagjes, liever katoen en wol dan nylon. Dan houd je de warmte adequaat vast. En dan kun je de thermostaat gerust, en zonder zorgen een graad naar beneden zetten, misschien zelfs wel twee.

Warme Truiendag komt eraan

Een ander punt, wat ik best belangrijk vind, is het volgende: Kijk ook eens naar de garens die in Nederland worden geproduceerd. Ook in Nederland zijn er prachtige wolsoorten te vinden, van goede kwaliteit, waar een goede warme trui in gemaakt kan worden. De Nederlandse wol wordt ondergewaardeerd. En zeg nu eens eerlijk… de energie die je bespaart op transport vanuit het buitenland, als je binnen de landsgrenzen koopt, is als eerste verdiend. En 6 feburari? Och… ik brei dan vast en zeker wel weer door aan een andere trui…

Theo
Door

Theo

op 07 Feb 2015

de meeste warmte verlies je via je hoofd. Als ik thuis zit te werken doe ik vaak kol of sjaal om, scheelt al een heel stuk. Een borstrok zou ook nog een goed idee zijn.......

Reactie plaatsen