Het stekenalfabet: de W van Waaiersteek - Breiclub.nl
Alles over haken
Babette Nijhof
Alles over haken
2 min
1

Het stekenalfabet: De W van Waaiersteek (haken)

2 min
1

We gaan vandaag de waaiersteek haken! Het is een ontzettend leuke steek om te kunnen haken. Je raadt het al, deze steek vormt kleine waaiertjes in je haakwerk, en het geeft een heel speels effect.

Ook ziet het erg mooi uit als je met verschillende kleuren werkt. Laat je fantasie erop losgaan! Ik ga je vandaag precies laten zien hoe ook jij de waaiersteek kan haken. Laat je hieronder in een reactie weten wat je ervan vindt?

De waaiersteek

De waaiersteek is niet een hele vaste steek, aan weerszijden van de waaiers ontstaan er openingen. Deze steek wordt vaak gebruikt in dekens of sjaals, maar het is ook leuk om met deze steek een rand aan een kledingstuk te maken.

Mini Mystery deelnemers herkennen deze steek misschien, hij kwam namelijk voor in de Mini Mystery van januari, toen we de Verona colsjaal haakten.

Het patroon

Voor de waaiersteek haak je een veelvoud van 10 lossen + 2 lossen. Dat is dus 12, 22, 32, 42 steken enzovoorts. Hoeveel steken je haakt hangt af van hoe dik je wol is, en hoe breed je je werk wilt hebben.

Dan:

Rij 1. 1v in de tweede losse vanaf de haaknaald, *4l overslaan, 7st in de volgende losse, 4l overslaan, 1v in de volgende losse* Herhaal het gedeelte tussen asterisken nog één keer, zodat je in totaal 2 schelpen hebt.

Rij 2. Keer om, 3l, 3st in eerste v, 1l, 1v in midden van eerste schelp (4e stokje), 1l, 7st in volgende v, 1l, 1v in midden volgende schelp, 1l, 4st in laatste v.

Rij 3. Keer om, 1l, 1v in eerste st, 1l, 7st in volgende v, 1l, 1v in midden schelp, 1l, 7st in volgende v, 1l, 1v in laatste stokje van de rij.

Herhaal nu rijen 2 en 3 totdat je werk lang genoeg is.

Waaiersteek

Tip!

Als je de uiteinden van de werk aan elkaar wilt naaien, zoals bij een colsjaal of bij een kussenhoes, let er dan op dat je weer eindigt met rij 3. Als het goed is sluit het einde van deze rij perfect aan op het begin, en kun je het vrij onzichtbaar aan elkaar naaien.

Waaiersteek

Inspiratie

Heb je geen andere ideeën wat je kunt maken met deze waaiersteek? Dan heb ik wat inspiratie voor je:

Waaiersteek

Haak bijvoorbeeld eens sokken met deze steek! Misschien zijn het meer een soort van decoratieve kerstsokken, maar het ziet er in ieder geval leuk uit. Vind het patroon hier!

Waaiersteek

Natuurlijk kun je het ook simpel houden, en van je proeflapje gelijk een waslapje maken. Erg mooi voor in de keuken, en leuk als housewarming cadeautje! Vind het patroon hier.

Waaiersteek

De winter is bijna voorbij, maar zonder handschoenen op de fiets kan nog niet echt. Deze leuke vingerloze handschoenen van Crejjtion heb je in een avond gehaakt! Vind het patroon hier.

Wat vind jij van de waaiersteek? Lastige steek of haakt het lekker weg? Laat het ons weten in de reacties!

Reacties
Categorieën