Roosjes haken - Breiclub.nl
Roosjes haken

Roosjes haken – Een speciaal verzoek. Een tijdje geleden kreeg ik de vraag van iemand uit de verlengde familie of ik roosjes wilde haken voor rondom de urn van haar man. Een bijzondere opdracht waar ik direct ja op heb gezegd. Toch moest ik er wel even over nadenken hoe ik dat nu precies zou gaan aanpakken.

Niet zo zeer het haken zelf, ik weet hoe ik een roosje moet haken, maar het feit dat de roosjes zo’n bijzondere bestemming kregen, maakte toch wel dat ik me extra verantwoordelijk voelde dat het er goed uit moest komen te zien. Het moest een mooie en beetje chique uitstraling krijgen. Waarbij het een geheel moest kunnen vormen zonder te volop aanwezig te zijn.

Ik heb er voor gekozen om vijf roosjes te maken. Bij aantallen vind ik het altijd mooier om met oneven getallen te werken. Drie roosjes vond ik net wat te karig, maar meer roosjes zou teveel de aandacht van de urn afhalen wat natuurlijk ook niet de bedoeling is.

De roosjes: Het patroon

Er zijn diverse manieren om roosjes te haken, en als je zoekt op het internet zul je meerdere patronen vinden. Ik heb het volgende patroon aangehouden, waarbij je heen en weer haakt.

1. Maak een ketting van 29 losse waarbij je aan het begin een draad van ongeveer 10 tot 15 cm laat om straks het roosjes in elkaar te kunnen zetten
2. Maak een beginstokje (zie hiervoor een eerder blog van me), een losse en een stokje in de laatste losse van de ketting. Sla een losse over. * in de volgende losse van de ketting maak je een stokje-losse-stokje, sla een losse van de ketting over* herhaal tussen * en * tot je aan het eind van de losse ketting bent.

IVGWK3F1

3. Bij de volgende toer begin je weer met een beginstokje-losse-stokje in het laatst gemaakte stokje. Vervolgens maak je in ieder stokje van de vorige toer een stokje-losse-stokje tot je op het eind van de rij bent, je slaat de lossen uit de vorige toer gewoon over.

IVGWK3F2

4. Maak in de derde en laatste toer een beginstokje op het laatste stokje van de tweede toer, twee stokjes in de losse ruimte, stokje,stokje, twee stokjes in de losse ruimte, stokje. Maak nu een halve vaste tussen de twee stokjes van de vorige toer ( het gaat om het stokje waar je net het laatste stokje op hebt gezet en het volgende stokje). * nu een stokje op het eerst volgende stokje, twee stokjes in de losse ruimte, stokje, stokje, twee stokjes in de losse ruimte, stokje, halve vaste tussen de twee stokjes van de vorige toer*. Herhaal tussen * en * tot je aan het eind van de toer bent en hecht af laat hierbij een draad van ruim 10 cm over om het roosje in elkaar te kunnen zetten.

IVGWK3F3

Je rolt de roosjes nu als het ware op en gebruikt de draadjes aan het begin en eind om het roosje met behulp van een stopnaald met een aantal steekjes vast te zetten. Je kunt de twee draadjes aan het eind aan elkaar knopen om af te hechten.

Om het een en ander te verduidelijken heb ik een haakschema getekend. Let wel op ik heb niet alle 29 losse getekend, je moet het geheel dus herhalen tot je aan het juiste aantal komt.

IVGWK3F7

Blaadjes

Om het een mooi geheel te maken besloot ik om er een soort slinger van roosjes en blaadjes van te maken. Blaadjes haken is heel simpel, en je kunt er heel makkelijk op variëren. Op YouTube vind je onder andere de volgende hele duidelijke tutorial waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een blaadje kunt haken.


Als je het systeem eenmaal door hebt kun je heel makkelijk variaties aanbrengen waarmee je het blaadje langer of juist korter maakt. Dit doe je door steken toe te voegen of weg te laten. Je maakt bijvoorbeeld 3 dubbele stokjes in plaats van 2. Let wel op dat je het aantal van de losse ketting aanpast op je steken aantal. Als je meerdere blaadjes maakt binnen een werkstuk vind ik het altijd mooier om te variëren en niet alle blaadjes even groot en dik te maken.

Het eindresultaat

Na het maken van mijn roosjes en blaadjes heb ik het geheel aan elkaar gemaakt door simpel weg een losse ketting te haken waar ik om en om af en toe een blaadje en een roosje aan de ketting vast heb gehaakt. Zo kan het eindresultaat om de urn heen gedrapeerd worden zoals het uit komt en blijft het toch een geheel. Om te kunnen laten zien wat het eindresultaat is heb ik de slinger van roosjes even om een aantal kaarsen heen gelegd.

IVGWK3F8

Al met al een heel speciaal werkstuk om te haken. Hebben jullie ook zo’n haak- of breicreatie waar een speciaal verhaal achter zit?

Corrie van Vliet
Door

Corrie van Vliet

op 15 Jan 2015

wat is dat mooi en het vul ook nog prachtig

monique
Door

monique

op 23 Feb 2015

zeer mooi ik wil dat ook proberen maar haken vind ik zeer moeilijk

Imelda van Ankeren-Spanjaard
Door

Imelda van Ankeren-Spanjaard

op 24 Feb 2015

Ik heb dit roosje ook gehaakt voor corsages toen mijn man en ik gingen voor geregistreerd partnerschap. Het was een iets ander patroontje maar zooooo leuk om te doen!

Janny Jansen
Door

Janny Jansen

op 13 Sep 2018

Hallo Ingrid, wat geweldig al die leuke en mooie patroontjes. Ik ben zelf ook bezig geweest om een mooie roos te haken en is mij ook wel gelukt. Maar die van jouw vind ik heel mooi! En ga ik ook zeker haken, Bedankt voor het door sturen! Liefs Janny.

Reactie plaatsen