Nadelspiel - sokken breien - Breiclub.nl
Nadelspiel, een verrassende manier van sokken breien

Nadelspiel, een verrassende manier van sokken breien. Komt ze weer… met haar sokken…

Tja, ik kan er nu eenmaal niks aan doen. Van tijd tot tijd word ik gegrepen door het sokkenvirus. En het is zo leuk om te doen, makkelijk om mee te nemen, en als je toch ergens moet wachten, kun je een paar toertjes breien.

Zo heb ik vaak in wachtkamers gezeten met een sok in mijn vingers. Of, als ik moest wachten terwijl de kids bezig waren met hun zwemles, en niemand had om tegen aan te kletsen, dan pakte ik mijn breiwerk uit mijn tas, en ging aan de gang. Ik heb dan echt een houding, van wie doet me wat? En zie de mensen kijken, maar ze durven niks te vragen.

Ook ik ben in Keulen geweest, op de H en H.

En dat is een absolute aanrader, dat kan ik je wel zeggen. Ik was er om inspiratie op te doen als ontwerper, net als Carmen en Marijke. Samen met mijn echtgenoot heb ik er een hele dag rond gelopen. Veel gezien. Heel veel gezien. Garens gevoeld, met mensen gepraat, spijt gekregen dat ik niet eerder wist van enkele ontwerpwedstrijden…

en toen zagen we dit…

foto 1

Nadelspiel

heet dit. Er was een drukbezochte stand, waar een dame ze ter plekke stond te verkopen. Het leken, zoals we in eerste instantie ook dachten op uit de hoogte gevallen kabelnaalden. Die had ze ook… en die hingen als vervaarlijke objecten in een trui.

Maar de setjes van drie trokken aandacht. Heel veel mensen stonden om haar heen, terwijl ze liet zien hoe het werkte. In een mandje op de tafel lagen een paar voorbeelden – boorden op 2 v-naalden, oftewel sokken in wording.

Echtgenoot keek zijn ogen uit. En ik pakte een sok op, en ging proberen.

Je moet het echt even doorkrijgen, want in het begin moet je wel je houding vinden. De helft van de steken – bijvoorbeeld voor het achterbeen staan op de ene naald, de andere op de andere naald, en de derde, daar brei je mee. Ik kreeg het breien met deze naaldjes onder de knie, en heb een setje gekocht. 2,5 mm om precies te zijn.

En dan zelf proberen….

Op zijn Gronings: ’t kon minder. Het is met het opzetten echt even belangrijk dat je er goed voor gaat zitten, en geduld oefent. Voordat je er erg in hebt, lanceer je een van de naaldjes, en moet je gaan zoeken. Maar als je de juiste naaldhoek gevonden hebt, en de eerste helft op de naald hebt staan, lijkt de tweede helft makkelijker te gaan.

Ook hier geldt: opletten dat je de steken niet draait. En let op je derde naald…

Zoals je op de foto’s kunt zien staan de eerste rondjes er inmiddels op – op zich neemt het bijna geen ruimte in mijn tas.

En nu heb ik spijt dat ik niet meer setjes gekocht heb….

 

Wil je leren sokken breien? Van tijd tot tijd geef ik workshops! E-mail naar bianca@breiclub.nl voor meer informatie. Ben je lid van Breiclub? We hebben een sokkenbreicursus die direct toegankelijk is voor leden.

Diana
Door

Diana

op 19 Apr 2015

Dat ziet er spannend uit! Maar dat ga jij wel redden. Ik heb wel het idee als je het idd onder de knie hebt dat het misschien makkelijker is. Groetjes Diana

Jose Nijhuis
Door

Jose Nijhuis

op 19 Apr 2015

Ik heb ze ook, ook vanuit de beurs in Keulen. En ik ben er laaiend enthousiast over.

Annie Többen
Door

Annie Többen

op 12 May 2015

Hoe brie je er mee?? Hebt u Info?????

Annie Többen
Door

Annie Többen

op 12 May 2015

Ik heb Neko Strick spiel naalden gekocht! Maar er zit geen info bij over hoe verder breien!! Sokken

Reactie plaatsen