Goede voornemens - Breiclub.nl
De tijd van de goede voornemens

Het is weer de tijd van de goede voornemens. Stoppen met roken en drinken. Meer bewegen, minder eten. Van die dingen. Nou rook ik al een hele tijd niet meer en drinken doe ik amper. En van niet eten krijg ik een heel slecht humeur. Dus daar begin ik maar niet aan.

Maar ook op breigebied kun je zo je goede voornemens hebben. Hier een paar ideeën wat je zou kunnen doen (of laten) in dit nog verse jaar 2015!

Cold sheep

Engelsen hebben bijna overal een uitdrukking voor. Cold sheep betekent niet dat de schapen kou staan te lijden. Of dat ze te vroeg geschoren zijn. Cold Sheep betekent, dat je (tijdelijk) geen nieuwe wol koopt om (een deel van ) je voorraad weg te werken. De meeste breiers zijn verzamelaars. In elke wolwinkel, op elk marktje en natuurlijk op elke vakantie koop je een mooi bolletje wol. Want dat bolletje ligt je naam te roepen in het schap. Dus dat moet gewoon mee!

Na verloop van tijd heb je een hele voorraad van deze bolletjes. Waar je een heleboel herinneringen aan hebt maar waar verder weinig mee gebeurt. Soms is het gewoon tijd om streng voor jezelf te zijn en te bepalen: nu ga ik eerst mijn voorraad wegwerken.

goede voornemens 1

Opruimen

Als je dan toch ‘cold sheep’ bent, kun je meteen ook wel eens wat orde scheppen in de chaos. Want ik weet natuurlijk niet hoe jouw huis eruit ziet, maar bij mij wemelt het overal van de wol. Ik ben meestal met een project of vijf tegelijk bezig, dat mag in de woonkamer. Maar daar verzamelen zich nog wel meer bolletjes, vooral als ik bijna klaar ben met die vijf projecten. En die nieuw gekochte bollen mogen ook nog even beneden blijven.

Uiteraard is het in mijn atelier nog drukker. Mijn voorraad ligt daar mooi te zijn. Dik, dun, gemêleerd, verloopgaren. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het ligt er. Want ik moet het allemaal wel onder handbereik hebben.

Vorig jaar kreeg ik ineens de geest. Dit moest anders. Ik heb allemaal doorschijnende plastic dozen gekocht. En heb mijn hele voorraad gesorteerd en in deze dozen gestopt. Ik heb nu dus allemaal dozen met een keurig labeltje erop: sokkenwol, restjes, kantgaren, katoen, wol, shetlandgaren. Reuze handig. Bovendien bleek het toen ineens best mee te vallen met mijn voorraad!

goede voornemens 2

Ufo’s

Dit is de mooie afkorting van UnFinished Objects. Je kent ze wel, van die projecten waar je vol goede moed aan begon en halverwege ben je afgehaakt. Je stekenproef bleek niet te kloppen, het patroon klopte niet, het kantpatroon was ingewikkelder dan je dacht. Of je had na één sok wel weer genoeg van sokken breien. Eén voorpand voor een vestje is ook best leuk. De baby groeide harder dan jij kon breien.

Van die dingen, we kennen ze allemaal. Ga eens door je huis en verzamel alle projecten die je niet hebt afgemaakt. Bepaal of je ze nog wilt afmaken of dat je rigoureus moet zijn. Ik weet het, uithalen is ook niet mijn hobby. Maar soms moet je streng zijn voor jezelf. Als je er een jaar niet aan hebt gewerkt en je hebt het niet gemist, dan ga je het het komende jaar ook niet afmaken.

De andere projecten die je wel wilt afmaken: maak een lijst en werk ze één voor één af. Of verzamel een aantal breivriendinnen en organiseer een ufo dag. Ik durf te wedden dat je snel een clubje bij elkaar hebt!

goede voornemens 3

Hoe ziet jouw voorraad eruit? Durf je het aan om cold sheep te gaan? En vooral: laat me je afgemaakte ufo’s zien!

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 11 Jan 2015

OOO, zo herkenbaar. Ik heb ook verschillende UFO's liggen en te veel losse bolletjes, waar ik nog wel iets van kan maken.......dus ik deel jouw goede voornemen.

Carmen
Door

Carmen

op 13 Jan 2015

Erg hè, die hele berg UFO's in huis.. Ik noem ze zelf WIPs (works in progress). Laatst heb ik gelukkig heel wat UFO's afgemaakt, maar zoals je zegt, er komen er steeds bij!

Reactie plaatsen