Uitdaging sokken breien – het begin
Uitdaging sokken breien – het begin

Begin dit jaar heeft Bianca voor elke ambassadeur een uitdaging bedacht. Voor mij is dat geworden: Brei een paar sokken.

Als haakster is dat zeker een uitdaging! De uitdaging begon met het uitzoeken van mooi garen. Met mijn wolallergie werd dat ook een uitdaging. Tot ik een mailing kreeg van de groothandel dat Schachenmayer nieuw garen op de markt zou gaan brengen: Regia Cotton Tutti Frutti sokken garen. Eindelijk een sokken garen ZONDER wol erin! Ik werd er helemaal blij van. Het wachten op het garen begon.

Ik kreeg daardoor mooi de tijd om de workshop van Bianca te gaan lezen. Een super mooie workshop die hoort bij het lidmaatschap van Breiclub.nl. Na het lezen was ik al een heel eind wijzer geworden. Maar toch was er een berg onzekerheid nog bij me. Toen zag ik het boek Sokken Breien van boord tot teen en van teen tot boord van Jo An Luijken en Marlies Hoogland. Ik heb hem meteen besteld. Ook die heb ik helemaal gelezen, en toen werd mijn onzekerheid iets minder, gelukkig.

Toen ik het garen binnen kreeg was ik meteen verkocht! Ik heb mijn sokkennaalden erbij gezocht van Knitpro, de zing en de symfonie en ik ben aan de slag gegaan. Na een poging of 6 toch maar weer aan de kant gelegd (gegooid) om even tot rust te komen en alles wat ik geleerd heb te laten bezinken (vooral hoe het niet lukt).

Ik liep er vooral tegenaan dat ik of te veel of te weinig steken opzette. Te los zodat mijn naaldjes gingen glijden, niet goed telde bij het boord, gedraaid hem op zetten, in de knoop komen met de naaldjes enz.

Afgelopen week had ik vakantie en ben ik weer aan de slag gegaan. Na de 5e poging lukte het opeens! Ik had door wat ik fout deed en het boord is inmiddels af. Ik heb een filmpje van het begin van mijn avontuur gemaakt en een stukje uitleg hoe ik het boord nu maak. Je vind hem op youtube:

 

Aankomende weken zal ik op mijn blog http://renskecreatief.blogspot.nl/ de verdere vorderingen van mijn avontuur laten zien.

Het garen en de naalden vind je ook in mijn winkel:www.renskecreatief.nl

 

Heb jij wel eens sokken gebreid? Zo ja, waar liep jij tegenaan?

Zo nee, durf je samen met mij de uitdaging aan te gaan? Ik ben super benieuwd!

 

Groetjes Renske

Jufith
Door

Jufith

op 13 May 2018

Hoi, ik heb inmiddels wel zo’n 20 paar sokken gebreid. Het enige lastige vond ik de overgangen van naald op naald, om dat mooi te krijgen moet je de laatste 2 en de eerste 2 steken van de nwe naald best strak breien.

renske
Door

renske

op 13 May 2018

Hoi Judith Wat leuk dat je al zoveel sokken gebreid hebt! Ja, die overgangen zijn zeker lastig. maar hoop dat het makkelijker wordt als je er meer gemaakt hebt..... Groetjes Renske

nanda ramerman
Door

nanda ramerman

op 20 May 2018

op 4 naalden kan je iedere x paar steken opschuiven(doorbreien ) zodat de overgand niet op dezelfde plaats blijft maar strak aantrekken helpt ook en in de was trekt het ook wel bij zelf brei ik ze nu op rondbreinaald 2 tegelijk met een magic loop gelijk een paar sokken klaar en geen tellen om ze gelijk te krijgen

renske
Door

renske

op 20 May 2018

dank je wel voor je tips! Ik ga me daar zeker eens in verdiepen

Judith
Door

Judith

op 13 May 2018

Hoi, ik heb inmiddels wel zo’n 20 paar sokken gebreid. Het enige lastige vond ik de overgangen van naald op naald, om dat mooi te krijgen moet je de laatste 2 en de eerste 2 steken van de nwe naald best strak breien.

renske
Door

renske

op 20 May 2018

dank je wel voor je tip!

Jenneke
Door

Jenneke

op 20 May 2018

Ik heb ook al aardig wat sokken gebreid. Wat ik prettig vind is sokken beien op een rondbreinaald. Ik heb geen last van overgangen of iets dergelijks. Maar het is wel weer even een foefje dat je jezelf aanleerd. Misschien een vervolg op het leren sokken breien?

Marieke
Door

Marieke

op 20 May 2018

Ik brei sokken op mijn breimachine. Op de hand breien lukt me niet (geen richtingsgevoel😳). De techniek is heel anders, maar ook best een gepuzzel voordat het lukt. En dan is het zo leuk! Het resultaat lijkt op handwerk. Ik heb er over geschreven in deze blog: https://breivariant.nl/author/marieke/

Wenda
Door

Wenda

op 20 May 2018

ik kan niet meer tellen hoeveel sokken ik heb gebreid. Ben inmiddels 53 jaar getrouwd en heb voor veel neven en mijn man sokken gebreid .Ik heb het van mijn moeder geleerd als jong meisje.vindt het nog altijd een ontspannen bezigheid.

Jennie Zwaan
Door

Jennie Zwaan

op 26 May 2018

Ik ben ook begonnen,vind het super leuk om te doen maar graag wel de hele sok want ik heb geen idee hoe verder😂😂😂 tot nu toe gaat het goed

Geke
Door

Geke

op 29 Jun 2018

Ik heb al veel sokken gebreid. Ik brei op 3 pennen. Heb 4 geprobeerd maar dat voelt niet goed. En rondbreien werd helemáál een crime. Dus wat van moeder is geleerd blijkt bij mij toch best te passen.

Nadine Hutsebaut
Door

Nadine Hutsebaut

op 22 Sep 2019

Beste, ik zou graag sokken willen leren breien maar wel met rond breinaalden , hebt u daar wat info over. Mvg Nadine

Eveline
Door

Eveline

op 22 Sep 2019

hallo ik heb vroeger veel sokken gebreid. van een oude boerenvrouw geleerd. helaas ben ik het verleerd hoe ik de hak goed moet breien. Je moet steken opnemen en meerderen en minderen maar ik weet het niet meer hoe ik het moet doen.

Erika Lindemann
Door

Erika Lindemann

op 22 Sep 2019

Probeer is met de losse priem voor je breiwerk?

An Keunen
Door

An Keunen

op 23 Sep 2019

Ook toevallig!! Heb eergisteren sokkenwol gekocht en meteen begonnen aan sokjes voor ons kleinkind, (Schoenmaat 20). Ben met veel moeite op de helft van het sokje gekomen en heb het weer uit getrokken tot de grote hiel. Heb volgens patroon gewerkt maar het was veel te groot. Na een eigen berekening verder gebreid en nu lijkt het er beter op. Volgende paar ga ik na de boord nog enkele steken minderen zodat de sokjes wat minder breed worden. Vroeger VEEL sokken gebreid op de breimachine maar ik was helemaal kwijt hoe het ging. De kleine hiel vond ik het moeilijkst nu. Het schijnt lastig te zijn om de werkwijze op een duidelijke manier te omschrijven.

Reactie plaatsen