Babysokjes en grotemensen-sokken breien wordt steeds populairder
Het breien van babysokjes en meer

Babysokjes en meer: Langzamerhand wordt het sokken breien steeds populairder. Er zijn veel leuke wolletjes hiervoor te koop, zelfs met de kleuren zo geprogrammeerd dat er een een patroontje ontstaat tijdens het breien. Ondertussen zie je op internet en sociale media steeds meer plaatjes voorbij komen over het breien van sokken. Zeker nu de koude dagen weer aangebroken zijn, is het heerlijk om met een paar of (beter nog) meerdere paren zelfgebreide sokken de herfst en winter door te komen.
Sokken breien is een hele kunst op zich. Het lijkt ingewikkelder dat het is en iedereen doet het weer anders.

Vroeger zat ik met verbazing altijd te kijken bij mijn Beppe (jaja, ik ben voor de helft Fries) en mijn Oma. Zelfs Beppe deed het weer anders dan Oma. Oma zette er een versterkte hak en teen in en mijn Beppe breide ze gewoon met de Hollandse hak met de V-vorm. Ondertussen zijn er steeds meer boeken en artikelen op internet en in tijdschriften verschenen over verschillende manieren om ze te breien.

Op een gegeven moment kreeg ik mijn eerste kind, en de Oma van mijn man had grotemensen-sokken in babyformaat gebreid voor haar. Nu was ik wel erg benieuwd hoe ze die maakte en ik heb de basisbeginselen van het sokken breien van haar geleerd (wel op babyformaat). Nu vertelde Oma dat er verschillende manieren van sokken breien waren en dat de manier waarop zij het deed de beste pasvorm had: de Hollandse hak met de V-vorm (net zoals Beppe).

Jaren later, de Oma van mijn man was ondertussen overleden, wilde ik toch het sokken breien gaan oppakken. En dit keer voor volwassenen. Maar niemand in mijn omgeving kon mij vertellen hoe dat moest. Dus ik ben op zoek gegaan op het internet en inderdaad heb ik het patroon gevonden. Hierin wordt in duidelijke stappen uitgelegd hoe je sokken breit, en is compleet met maattabel.

Ook op breiclub.nl is er eerder een blog gewijd door Freya, waarin stap voor stap met afbeeldingen uitgelegd wordt hoe sokken gebreid wordt: deel1 en deel 2.

Deze methode is dezelfde als de methode van Landleven. En ook op dezelfde manier als mijn Beppe en mijn mans’ Oma.
Ondertussen heb ik verschillende paren gebreid voor mezelf en als cadeautjes voor familie en vriendinnen.
In het begin gebruikte ik altijd een standaard boord-patroon. Maar ik hou wel van een beetje variatie en ben toen op zoek gegaan naar andere boorden.

babysokjes

Toen kwam ik het boekje tegen: Sokken brei je zo! van Jo An Luijken & Marlies Hoogland.

Hierin worden verschillende manieren besproken van het breien van de hak: de manier van mijn Oma (versterkte grote hiel),de Hollandse hiel (zowel de  vierkante als de V-vorm) en de Jojo-hiel (ook wel Boemerang- of Zandloper-hiel).

Overigens is de Hollandse hiel met V-vorm hak de manier zoals mijn Beppe en mijn mans’ Oma ze breide. Maar ook, en dat was voor mij interessanter: verschillende boordpatronen. Het Koffieboontje- en Victorie-patroon heb ik uitgeprobeerd. Erg leuk om te doen!

Ondertussen was mijn nieuwsgierigheid gewekt naar een ander boek van bovengenoemde schrijfsters: Sokken van teen tot boord (De teen-eerst-methode). Hierin zie je ook nog meer variaties in hakken en boorden. Echter heb ik deze patronen nog niet uitgeprobeerd. Maar zodra ik dat heb gedaan, zal ik hier een aparte Blog aan wijden ;-).

Voordeel van deze manier is dat je de hoogte van de boord kan aanpassen aan de hoeveelheid garen die je hebt (wanneer je twijfelt of je genoeg hebt).
Ondertussen zie je op internet, bijvoorbeeld op Drops Design, ook hele kunstige sokken voorbij komen. Sommige compleet met Noorse patronen (manier van Fair-Isle-breien) of aparte kabelwerken. Maar dit is bedoeld voor de meer ervaren sokken-breisters.

Hou ook bijvoorbeeld de tijdschriften in de gaten. Bijvoorbeeld Simply breien. Die had onlangs ook een uitgave met
verschillende variaties op sokken breien (5/2016). Jammer genoeg ben ik die misgelopen …
Ook op Ravelry zijn de nodige variaties te vinden.

babysokjes

Ik hoop dat jullie ondertussen ook nieuwsgierig zijn geworden naar het breien van sokken!

Durven jullie de uitdaging aan? Of heb je al eens sokken gebreid: ik ben benieuwd naar jouw sokken!

hanneke
Door

hanneke

op 13 Nov 2016

ik brei al 22 jaar sokken, mijn schoonmoeder heeft het mij geleerd en het is een echte verslaving geworden, heb altijd een paar sokken op de pennen staan en heb voldoende afnemers van de sokken

Josiane
Door

Josiane

op 13 Nov 2016

sokken breien is ook mijn favoriet. Ik had het vroeger ooit geleerd ,en het iritteerde me mateloos dat ik niet meer precies wist.Heb me er 3 jaar geleden of zo in vastgebeten. Ik wilde het zelfs blindelings weer kunnen. Haha. En ja...nu kan im wel zeggen dat ik het helemaal onder de knie heb..en experimenteer er op los. groot .klein alles naar eigen inzicht.Ik vind het superleuk!Ze zijn uniek.. en mooi en warm. Nou, daar word ik blij van!

Colette
Door

Colette

op 13 Nov 2016

Ik ben met m'n allereerste paar sokken bezig. Af en toe doe ik de eerste vast aan, hij is zo lekker warm ☺️! Superleuk om te doen, al worden ze wel allebei een beetje verschillend geloof ik 😅. Ik heb ook de teen anders gedaan omdat op 4 plekken minderen mij helemaal niet fijn lijkt zitten. En daarom ging ik juist m'n eigen sokken breien...

Heleen
Door

Heleen

op 13 Nov 2016

Ik vond t ook jammer dat deze techniek verloren zou gaan, oma was er helaas al niet meer, en heb t mezelf aangeleerd! Ondertussen al heeft wat sokken gebreid en tussen alle andere werkjes door heb ik altijd een sok op de pennen staan!

jannie
Door

jannie

op 20 Nov 2016

al van me 9 breide ik al sokken omdat Mama het niet kon met de handen

Els de Pee-Grin
Door

Els de Pee-Grin

op 20 Nov 2016

Ik heb sokken leren breien van een mevr. waar ik ook vrijwilligerswerk mee doe in een kleine supermarkt op het dorp. Ik had 1 sok klaar toen zij voor drie maanden op vakantie ging. Zelf maar verder gegaan, en nu heb ik altijd sokken op de pen staan. Ik brei op bestelling voor de hele familie. Heerlijk om te doen. Alle kleuren en maten heb ik al gehad. Zou niet zonder brei of handwerk is mijn leven niet compleet.

Annemie
Door

Annemie

op 20 Nov 2016

Ik ben vorig jaar begonnen met sokken breien, toen met de Hollandse hiel. Ik heb nu de fleegle hiel ontdekt, de pasvorm is inderdaad iets minder als van de Hollandse hiel maar in het dragen van de sokken merk je daar niets van en de hiel is veel simpeler te breien, je hoeft geen steken op te nemen en nauwelijks te tellen, alleen meerderen en minderen.

Riet
Door

Riet

op 20 Nov 2016

Ik moest wel aan het sokken breien beginnen, want manlief had 's nachts altijd koude voeten en de bedsokken die hij had waren aan vervanging toe. Heb toen een workshop gedaan bij Echtstudio en meteen leuke sokkenwol gekocht. Inmiddels zijn we precies een jaar verder en heb ik intussen al dertig paar gebreid. Het is echt verslavend. Ben nu aan het haken maar het breien is zooo leuk dat ik toch maar weer een paar op de pennen zet.

Barbara
Door

Barbara

op 20 Nov 2016

Leuk Marga! Ik ben door sokkenjuf Boonstra verslaafd gemaakt😁 En nu dus lid van de sokkenclub. Ik brei sokken op zowel rondbreinaald als sokkenpennen. Het voordeel van de rondbreinaald is dat je geen steken laat vallen en er twee tegelijk kunt doen, maar het breisel wordt bij minder netjes. Op pennen is het werk overzichtelijker en daardoor mooier.

pita streefkerk
Door

pita streefkerk

op 20 Nov 2016

hallo ik brei al van kinds af geleerd van mijn moeder haken en borduren hoor daar ook bij maar sokken breien doe ik nog steeds mijn man wil geen andere sokken aan :)

Reactie plaatsen