Spinnen, zelf je garen maken!
Spinnen, zelf je garen maken!Bolletjes en wolletjes, ik ben er dol op!!

Haken doe ik al heel erg lang en breien sinds een jaar of 2. Mijn voorraad bolletjes en wolletjes is dan ook groot. Ik heb zelfs een heuse bolletjes wand! Maar wat mij al heel lang fascineerde is het hele proces van schaap tot een bolletje wol. Hoe gaat dat dan? Ik heb veel uitgezocht en gelezen over het maken van garen.

Spinnen

Je kan garen  op verschillende manieren maken. Met een spintol, spinstok, een spinnewiel een elektrisch spinnewiel. Mogelijkheden genoeg. Filmpjes op YouTube trouwens ook!

Een elektrisch spinnewiel lijkt me minder "echt" dus ik dacht: een spintol dat zou ik toch ook zelf moeten kunnen maken?
Dus ik ben aan de slag gegaan. In het bos een rechte stok gezocht en van rest hout een ronde schijf gezaagd. Schuren, boren en in elkaar zetten. Een haakje er in en volgens verschillende bronnen zou het zo moeten lukken.

Bij ons in de buurt zit iemand die wol verkoopt dus daar heb ik wat ruwe wol van een bont schaap gekocht.

Ik was gelijk verkocht aan de geur van schaap, heerlijk! Het tollen ging eigenlijk best goed en al snel ben ik gaan zoeken naar een spinnewiel.

Mijn eerste spinnewiel 


Op marktplaats vond ik een klein spinnewiel wat goed betaalbaar was. Klein vond ik belangrijk, want ik wilde hem wel makkelijk kunnen opbergen.

Wat een schatje, ik was gelijk verliefd en ben gelijk gaan spinnen. Het gevoel van de vettige wol door mijn vingers, de cadans van mijn spinvoet, het geluid van het draaiende wiel, magisch!

Ik wilde niet meer naar bed, het was zo leuk om te doen! Natuurlijk leek het garen nergens op. Heel onregelmatig, dik en dun met hobbels en bobbels. Maar dat mocht de pret niet drukken, ik maakte gewoon mijn eigen garen!

Spin jubileum 

2 Weken geleden had ik mijn jubileum. Ik spin precies een jaar!

Na mijn kleine wieltje vond ik dat ik wel toe was aan een groter wiel. In de zomer vond ik een mooi wiel, tweedehands bij een hele aardige mevrouw die spinnewielen koopt en ze opknapt en nakijkt. Dat vond ik wel belangrijk. Aan het kleine wieltje heb ik zelf best veel dingen moeten vervangen of aanpassen zodat het naar behoren werkte.

Maar nu was ik de trotse eigenaar van een super spinnewiel. En daar nam mijn nieuwe hobby een vlucht! Zoveel nieuwe dingen te ontdekken! Ik ben markten gaan bezoeken waar je wolletjes om te spinnen kan vinden. Ik spon ruwe vacht, dus niet gewassen of voorbereid om te spinnen. Her voorbereiden kan door de wol te kammen of te kaarden. Je " borstelt" hiermee de vezels zodat de wol makkelijker te spinnen is. Een vorm daarvan is lontwol.

Zoveel kleuren 


Er is natuurlijke lontwol, dat is wol in de kleur van het schaap, dus wit of crème maar ook bruin of zwart en heel veel er tussen in. Op die markten ontdekte ik gekleurde lontwol. Wauw! Net een snoepwinkel, zoveel kleuren. Effen kleuren maar ook regenboog kleuren. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan.

Ja en nadat ik mijn eerste gekleurde lontwol op gesponnen had wilde ik meer! Het spint zo lekker en het is zo leuk om steeds een nieuw kleurtje op je spoel te zien verschijnen!

Zelf mijn wol kleuren leek me fantastisch, het hele proces van schaap tot gekleurd bolletje wol tot uiteindelijk verwerken door breien, haken of weven.

Dus dat is wat ik nu doe: schapenvacht wassen, kaarden, kleuren en spinnen. En er uiteindelijk wat van maken! Ik geef ook demonstraties op markten en schaapscheerdersfeesten. Heel leuk om te doen!

Geïnspireerd?

Denk je nu wat klinkt dat leuk, dat wil ik ook wel? Gewoon doen, het is zo leuk om te doen, het spinnen is erg rustgevend. Als ik merk dat ik het te druk heb pak ik mijn spinnewiel en ga ik even een stukje spinnen. Ik word dan helemaal zen!

Wel even een waarschuwing vooraf: ik heb inmiddels 3 spinnewielen, 6 spintollen en een vliering vol schaap zoals we dat hier thuis zeggen. Boxen vol schapen en alpaca wol om te verwerken. Er staan standaard emmers en teiltjes met water en wol om te wassen en op het aanrecht staan mijn kleur materialen, kleurpannen, glazen potjes en kleurstoffen.

Deze hobby neemt veel ruimte in maar dat neem ik voor lief en mijn gezin gelukkig ook! Al krijg ik soms klachten als er weer een schaap (vacht) in bad ligt te weken en de hele badkamer naar schaap ruikt…

Sinds begin dit jaar heb ik een eigen webshop met mijn creaties:

Something Else by Else Marie

Op www.elsemarie.eu
Neem gerust een kijkje! De shop is nog in opbouw dus er worden steeds nieuwe artikelen toegevoegd!Reactie plaatsen