Sneakersokken breien
Sneakersokken breienSinds kort vind ik sokken breien heel leuk om te doen. Zeker met die mooie sokkenwolletjes die tegenwoordig te koop zijn. Het draagt ook prettig, zelfgebreide sokken. Zelfs in deze tijd van het jaar vind ik het prettig.

In een vorige blog (https://breiclub.nl/over-breien/de-beste-sokken-brei-je-zelf/) deelde ik mijn beste sokkentips en daarin was ook het begin te zien van mijn nieuwste paar. Ik had deze mooie bol uitgezocht in de plaatselijke handwerkwinkel:
100 gram, 420 meter. Als ik sokken voor mezelf brei, ik heb maat 39, heb ik meestal iets meer dan 60 gram nodig. Als ik nu eens sneakersokjes brei, zou ik er dan 2 paar uit kunnen halen, uit zo'n bol?

Dat gaat nog spannend worden, want ik kan je vast vertellen dat het eerste paar klaar is en dat weegt 51 gram. Het tweede paar heeft wat aanpassingen nodig om garen te besparen.
Dit is hoe ik dit eerste paar gebreid heb:


Op een sokkenwonder dikte 2½ 65 steken opgezet met de rekbare methode die ik bij die sokkentips noem. De gebruikte boordsteek is 1 gedraaid recht, 1 averecht. Na 1 toer breien de laatste en de eerste steek samen breien, vanaf nu rond breien op 64 steken.


In totaal heb ik 12 toeren boordsteek gebreid. Daarna koos ik een patroontje uit een van m'n breiboeken met gekruiste steken. Ik heb een kabelnaaldje gebruikt, want het gebruikte sokkenwonder heeft stompe punten.


Tip: Als je een sokkenwonder koopt, neem er dan een met goede punten! Dat steekt veel makkelijker in, ook bij gedraaid recht breien.


Hier is een teltekening van deze steek:
Omdat het een sneakersokje is, hoef je niet zo'n lang beendeel te breien. Ik heb 15 toeren gebreid voor ik aan de hiel begon.

Bij de versterkte hielflap heb ik de afgehaalde steken ook nog eens steeds laten verspringen. Dat geeft een leuk effect dat heel goed past bij de gekruiste steken die ook steeds verspringen.
Hier is een teltekening om het iets duidelijker te maken:
Daarna brei je de sok op de gebruikelijke manier af, dus een kleine hiel, steken opnemen aan de zijkanten van de hielflap, daarna de spie: de minderingen om weer op het basisaantal steken te komen en dan door naar de teen.
Mijn eerste paar sneakersokken zijn helemaal naar m'n zin en ze dragen heel fijn.
Nu is 't zaak om een tweede paar te maken met iets minder wol.

Mogelijke oplossingen zijn:

- Ik zou garen kunnen besparen door met minder steken te breien. 60 steken is vast en zeker ook wel voldoende voor mijn maat.

- Een normale hielflap kost iets minder garen.

- Een kortere boord, 10 in plaats van 12 toeren.

Als je sokken begint bij de teen en 2 tegelijk zou breien, weet je precies wanneer je moet stoppen en kun je de sokkenlengte echt aanpassen op je hoeveelheid garen. Dat zou het beste idee zijn, maar ik weet nog niet of ik dat aandurf. Heb jij dit al eens gedaan?

In een noodgeval kan ik ook altijd de teen nog van een bijpassende kleur maken, dat tweede paar komt er vast!

📷 + © Akkelien Smink

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/


En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!


Reactie plaatsen