De beste sokken brei je zelf
De beste sokken brei je zelf

Het eerste paar sokken dat ik ooit gebreid heb, maakte ik op de basisschool. We leverden het bij de juf in als de hielflap gebreid was, zij deed dan de kleine hiel en daarna maakten we het zelf af. Jaren later heb ik een paar sokken voor mijn vader gebreid, gewoon volgens een patroon en de beschrijving was prima, de hiel lukte ook.

Af en toen maakte ik nog wel eens een paar, maar zelf droeg ik ze niet. Toch… het sokkengaren werd steeds leuker en ik ontdekte dat je ook mooi garen hebt om met pendikte 4 te breien: dan gaat het ook nog eens lekker snel!




Tegenwoordig vind ik zelfgebreide sokken heerlijk! Het fijnste zijn sokken van de dunnere sokkenwol, die je breit met pendikte 2½ of 3. En bij voorkeur een patroon waar een beetje rek in zit. Ik brei sokken volgens patroon en ik ontwerp ze ook zelf. Door al die verschillende sokken die van mijn breinaalden rolden, heb ik ontdekt dat bepaalde dingen voor mij heel goed werken. Dus pas ik vaak de patronen aan, zodat ik een extra fijn paar sokken krijg. Ik deel in deze blog een aantal van mijn tips.

De breinaalden

Momenteel ben ik helemaal dol op m’n sokkenwonder. Dat is een kleine rondbreinaald, ik schreef hier eerder een blog over: https://breiclub.nl/kerstsjaal-van-kerstsokkenwol/.

Bij de hielflap gebruik ik 2 korte sokkennaalden van dezelfde dikte en de teen brei ik met 5 kleine sokkennaalden. Op een gegeven moment heb je namelijk te weinig steken voor het sokkenwonder.



De opzet

Voor een breiwerk dat begint met een boordsteek gebruik ik graag een extra rekbare opzet. In dit filmpje zie je een goede uitleg: https://www.garnstudio.com/video.php?id=229&lang=nl

Je hebt dan uiteindelijk 1 steek meer dan je nodig hebt. Op de foto hierboven zie je mijn breiwerk met 65 steken. Ik heb de langere naaldpunt rechts, want ik ben rechtshandig. Ik brei de eerste naald direct, nog niet rond.



De boordsteek

Mijn favoriete sokken hebben een goed rekbare boord, ik brei daarvoor *1 gedraaid recht, 1 averecht*.

Als die eerste naald bijna klaar is, brei ik de laatste steek samen met de eerste steek, gedraaid recht. Je kunt op deze manier vrij goed zien dat je het goed aan elkaar breit en dat er niet per ongeluk een “slag” in je breiwerk komt. Door het samenbreien van de laatste en de eerste steek klopt het aantal steken nu weer: 64 in mijn geval.



Markeerder

Als je een sok op een sokkenwonder breit, is ‘t aan te raden om een steekmarkeerder te gebruiken. Plaats deze voor de eerste steek, je kunt dit direct doen voor je de laatste en de eerste steek samen breit en zo de ronde sluit. Ik plaats ‘m op de breinaald en neem ‘m steeds over. Zo weet ik precies wanneer er een toer klaar is.



Hielflap



De volgende tip gaat over de hielflap. Dat is het deel van de sok waar meestal het eerst een gaatje komt. Ik brei daarom tegenwoordig vaak een versterkte hielflap. Die heb ik geleerd uit een blog van Bianca bij Breiclub: https://breiclub.nl/over-breien/de-2-x-50-gram-uitdaging-deel-2/.

Het komt in het kort hier op neer:

- heengaande toer: *1 steek averecht overnemen zonder te breien, draad     achter, 1 recht*, herhaal van * tot *, zorg dat je de laatste steek     recht breit.
 - teruggaande toer: alle steken averecht.

Na de hiel



Na de hiel neem je steken op aan de zijkanten van de hielflap. Dankzij een patroon dat ik eens volgde, brei ik die steken de eerste keer gedraaid recht. Dus de eerste toer nadat deze steken opgenomen zijn. Dat zorgt ervoor dat de steken net wat mooier aansluiten.

Afhechten



Aan het eind van de sok brei je de teen en daarvoor ga je afhechten. Ik stop tegenwoordig als ik nog 20 steken heb. Die hecht ik dan af met de kitchener stitch. Ik heb een duidelijk filmpje opgezocht:

.

Op deze manier krijg je een prachtige naadloze sluiting en dat draagt super fijn!

Deze tips kun je in principe toepassen in allerlei sokkenpatronen. Althans als ze bij de boord beginnen. Je zou ook bij de teen kunnen beginnen. Dat heb ik nog nooit gedaan, dus daar kan ik je nog niet mee helpen.

Heb jij ook een goede tip?

Leuk als je die deelt in de reacties!




Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

    Facebook: @debreimeisjes
    Instagram: @debreimeisjes

Liefs van De Breimeisjes!


Reactie plaatsen