Poezen om te breien
Poezen om te breien

Vandaag is het dierendag. Nu hebben wij zelf geen huisdieren. Wel een soort van deeltijd-huisdier: Ted van de buren rekent onze tuin beslist ook tot zijn territorium. En hij heeft het goed voor elkaar: er ligt zelfs al een kussentje voor hem op de loungebank en daar ligt hij maar wat graag.

Nu ik het toch over poezen heb: die kan je ook breien! En het leuke is dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Vroeger maakte mijn moeder van een washandje een poesje. Ze had dan een superzacht wit washandje, dat vulde ze op en de onderkant werd dicht genaaid. Daarna kun je oortjes vormen door een draadje te rijgen in de bovenhoekjes en dat strak aan te trekken en dan af te hechten. Dat doe je ook om het kopje te vormen. Het is leuk om daar nog een strikje omheen te doen. En dan borduur je ogen en een snoetje. Op de volgende foto heb ik uitgewerkt hoe je het ongeveer maakt.

Ik bedacht dat je dat ook best met een gebreid lapje kunt doen. Dát had iemand anders ook al bedacht, kijk maar eens in deze blog.

Een paar jaar terug breide ik een poesje naar een gratis patroon. Ook dat is heel eenvoudig, al heeft het wat meer onderdelen. Alles is in ribbelsteek gebreid. Het poesje gaf ik destijds weg en het was nog voordat ik ging bloggen. Na lang zoeken vond ik wat foto’s terug:

 

 

Het patroon vond ik ook terug, je vindt het hier.

Al zoekende kwam ik nog een leuke poes tegen, ook al zo’n grappig en simpel patroon, hier is de link, je vindt daar een filmpje én een schema.

Deze poes is super leuk en makkelijk, ik heb het uitgeprobeerd. Het is gewoon een lange rechte lap! En daarop borduur/maas je het gezicht:

 

 

Ik gebruikte breinaalden nummer 4 en bijpassend acryl garen. Daardoor is mijn exemplaar minder groot. Wél geslaagd, vind je niet?

Kijk, hier is ze, ik noem haar Trees:

Zo leuk bedacht, met de gevlochten staart!

Heb je al zin om aan de slag te gaan? Deze patronen zijn allemaal heel snel te maken en als je wat restjes garen in huis hebt of een mooi washandje en wat borduurgaren, dan kun je zo aan de slag.

Voor alle dieren: een fantastische dierendag gewenst! Ik zal het kussen van Ted even goed opkloppen 😸

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

 

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen
Your information is safe with us