Dekens ontwerpen
Dekens ontwerpen

 

Al heel lang was het een droom van mij: zelf een deken ontwerpen. En nu heb ik het gedaan! Ik heb een gebreide deken ontworpen, de 7 zussen deken. Ik vertel vandaag graag meer over hoe dat is gegaan.

Het begin
In september vorig jaar was ik op vakantie en èèn van de dingen die ik dan graag doe is lezen. Ik las “De zeven zussen”, het eerste deel van die geweldige boekenserie en wat een heerlijk boek was dat! Ik kreeg tijdens diezelfde vakantie een berichtje van Wietske.
Ik zal eerst wat vertellen over haar. Zij woont net als ik in Sneek. Ik ken haar door Breiclub.nl! Wij begonnen rond dezelfde tijd te bloggen voor Breiclub en toen ontdekten we dat we zo dichtbij elkaar wonen. We hebben toen ook in het echte leven contact gekregen en we hebben een goede klik.
Op dat moment in september ontdekten we dat we allebei heel enthousiast waren over die boekenreeks “De zeven zussen”. We bedachten dat het heel leuk zou zijn om beide een deken te ontwerpen, met de boeken als inspiratie. Hoe leuk is dat: een tastbare herinnering aan dit fantastische leesavontuur!


Samen ontwerpen
De volgende delen las ik met evenveel plezier en ondertussen begonnen Wietske en ik met ons geheime project. Natuurlijk hadden we regelmatig contact en deelden we onze ideeën. De dekens zijn heel verschillend geworden, vooral ook doordat Wietske een gehaakte deken gemaakt heeft en ik een gebreide deken. Haken en breien zijn zeer verschillende technieken. Toch zijn er beslist ook overeenkomsten. We wilden graag een mooie en zachte deken en daarom hebben we gewerkt met Scheepjes Softfun. We kozen voor dezelfde kleuren, een blauwtint en offwhite. Dat is gebaseerd op de sterrenhemel. De boeken gaan immers over zeven zussen die met hun adoptievader opgroeien in Zwitserland. Hij vernoemt hen naar sterren van het Zevengesternte, de Plejaden.
Overigens zijn de dekens ook getest met Scheepjes Colour Crafter.

In het eerste deel blijkt in de voorgeschiedenis van Maia een architect een belangrijke rol te spelen. We kozen voor dat deel van de deken allebei een steek die daar wat mee te maken heeft: de baksteen in de breideken, de bouwsteen in de haakdeken. Zo hebben we bij elk deel een steek gekozen die op een of andere manier bij het verhaal past.
Toen we met breien en haken begonnen, was deel 6 nog niet eens uit. Al snel nadat het te koop was, waren we allebei aan het lezen en ook Electra heeft haar eigen deel in de dekens.

Nu zijn we in afwachting van het laatste deel, over het tot nog toe onbekende zusje Merope. Zodra het uit is kun je van ons een extra patroon verwachten, het zevende deel dat de “7 zussen dekens” compleet maakt. Bij de breideken hoef je dan alleen de afkantrand uit te halen en de steken weer op te nemen.


Er komt meer bij kijken
We hebben de 7 zussen dekens laten testen en de patronen laten vertalen in het Engels en het Duits. We willen de patronen voor een kleine bijdrage verkopen, waarbij we een deel van de opbrengst willen doneren aan een goed doel, we hebben gekozen voor Oxfam Novib. Zij bestrijden armoede op een bijzondere manier, bijvoorbeeld door kinderen te helpen met schoolspullen of computerlessen te organiseren voor meisjes.

En nu
Wat een avontuur om aan zo’n groot project te werken. Een gigantische klus en ik snap nu ook nog beter hoeveel werk het is en hoe bijzonder dat Breiclub.nl ieder jaar met twee nieuwe Mystery Blankets komt.
Het was ook heel erg leuk en ik heb enorm genoten van het hele proces, de samenwerking met Wietske, met de testers en de vertaalsters, op stap gaan met een fotograaf. Het smaakt naar meer! Maar eerst gaan we deze “kindjes” loslaten! Vanaf 16 september komen de patronen online via Ravelry.
Wil je meer weten over de 7 zussen dekens?
– Kijk voor de gehaakte 7 zussen deken bij Wietske
Kijk voor de gebreide 7 zussen deken bij mij

De foto’s zijn gemaakt door Age Meijer/FryskFoto (FryskFoto)

Ben jij ook bezig met eigen ontwerpen?

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes
Liefs van De Breimeisjes!

Wietske
Door

Wietske

op 11 Sep 2020

Het was / is een geweldig avontuur samen met jou! 😘

Reactie plaatsen