Vakantieproject: sokken breien
Vakantieproject: sokken breien

Vakantieproject: sokken breien

Heb je wel eens sokken gebreid? Sinds een paar jaar vind ik het leuk om te doen. Ik brei ze soms in opdracht, maar het fijnst is het om ze gewoon te breien als ik er zin in heb. Bijvoorbeeld voor mijn zoon die zegt dat het de beste remedie is tegen koude voeten. Het is ook leuk om ze cadeau te geven aan mensen die me dierbaar zijn. En soms brei ik ze voor mezelf.

Van de bibliotheek had ik het tweede deel van het Soxxbook en de sokken in dat boek zien er zeer aantrekkelijk uit. Ik had alleen geen zin om drie of vier verschillende wolletjes te gebruiken. Ik had best veel sokkenwolletjes in huis en besloot sokken te breien met 2 kleuren.
Dat kwam door een leuk sokkenpatroon dat je hier bij Breiclub.nl terug kunt vinden bij de blogs, de 2 x 50 gram-uitdaging. Ik zet de links naar de drie delen even voor je op een rijtje:
Deel 1
Deel 2
Deel 3

Ik gebruikte eigenlijk 3 soorten garen, ik had een bol Regia (links op de foto), daar zocht ik een effen bol Scheepjes bij en om de hiel extra sterk te maken, heb ik daar een extra draadje meegebreid. Dát kwam uit een bol Lang Jawoll Superwash, dat ik gebruikte voor de sjaal van de Breiclub Summerschool. Grappig, zo’n extra klosje in je sokkenwol!

Ik heb nu een combinatie gemaakt van dat “2 x 50 gram”-patroon, een kleurvariatie van mezelf en om eens wat anders te proberen, probeerde ik in eerste instantie de boemeranghiel. Die zag ik in het Soxxbook. Op het internet is ook wel een beschrijving van deze hiel te vinden.
Het was geen succes, ik ben 3 keer opnieuw begonnen. Zou het daarom de boemeranghiel heten? 😉
Dat is natuurlijk niet zo, het heet zo omdat de hiel aan onder- en bovenkant zo’n beetje hetzelfde is. Maar goed, steeds had ik gaatjes, hoe strak ik het ook aantrok.

Dus pakte ik een ander patroon erbij voor een “normale” hiel.
Die lukte gewoon en toen kon ik weer verder. Boven op de voet ging ik verder met het motiefje, onder de voet koos ik voor een streeppatroon. En de teen is gebreid met het verloopgaren. De eerste sok is klaar. In de collage zie je de details.

Eerder breide ik een paar sokken precies volgens dat patroon van de 2 x 50 gram, maar dan gewoon in één kleur. De hiel in dat patroon is al extra stevig. Het eindresultaat liet ik in deze blog zien.
Ik had nu met dit nieuwe paar even wat denkwerk, omdat ik een nieuwe hiel wilde proberen én zelf een patroontje wilde maken. Maar als je een goed basispatroon volgt hoef je verder alleen maar leuk garen te kiezen om een mooi stel sokken te maken. Het is ook een prettig werkje om in de vakantietijd te doen. Het is makkelijk mee te nemen, omdat het niet zo groot is. En je hebt best snel een sok klaar. Ook fijn voor als het wat warmer is: dan heb je geen groot handwerk op je schoot liggen.

Mijn tweede sok staat al op de pennen en is misschien zelfs al klaar als deze blog online komt. Dan laat ik ‘m uiteraard zien in mijn blog.
Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes

Liefs van De Breimeisjes!

Annemie Ttroquet
Door

Annemie Ttroquet

op 18 Aug 2019

Ik brei al jaren sokken met rondbreinaalden. Ik begin met judy's cast on voor de tenen. Brei dan een fleegle hiel, bijna niet tellen en geen gaatjes En eindig met simple stetchy bind off zodat ik geen te strakke boord krijg. Prima basis patroon waarbij ik me verder helemaal op een inbreimotief of leuke steek kan concentreren.

Akkelien
Door

Akkelien

op 18 Aug 2019

Ik ga eens kijken naar die fleegle hiel, bedankt voor de tip. Leuk hé, als je een keer een goed basispatroon hebt, kun je verder heerlijk variëren :-)

Reactie plaatsen