Haakboek: “Tunisch haken”, een review
Haakboek: “Tunisch haken”, een review

Haakboek: “Tunisch haken”, een review

Haakboek: “Tunisch haken”, een review

 

Lang geleden had ik wel eens iets tunisch gehaakt. Doordat ik meedeed aan de Mystery Blanket van 2018, kreeg ik er weer mee te maken. Eigenlijk was dát pas de echte kennismaking met deze techniek  Ik vond het erg leuk. Dat deel van de deken zie je in deze blog. Zoals je daar kunt zien zaten er verschillende steken in de deken, maar er is veel meer mogelijk. Een goede reden om eens naar een boek over tunisch haken te kijken! En er blijkt net een nieuw boek uitgekomen te zijn:

 

Dit is “Tunisch haken”, gemaakt door Kristel Salgarollo, een uitgave van Scheepjes.

De schrijfster heeft jaren lang een eigen handwerkatelier gehad en geeft daar nog steeds workshops. Doordat er bij die workshops vraag was naar deze techniek is uiteindelijk dit boek ontstaan.

Op de cover staat dat er meer dan 25 verschillende steken en toepassingen in staan. Dat klopt, er staan zelfs bijna 40 verschillende steken in!

In de volgende collage zie je een paar, waaronder twee meer-kleurige:

 

Uiteraard begint het boek met de basissteek, daarna volgen eerst een aantal “normale” tunische steken. Vervolgens andere varianten waaronder meerkleurige steken.

Wat ik ook heel leuk vind is dat er verschillende toepassingen in het boek staan. Een heel goed idee zijn de pannenlappen. Tunisch haakwerk is best lekker dik en daardoor heel geschikt daarvoor. Je kunt er eventueel nog een stofje achterzetten, om de achterkant ook mooi te maken, maar je hoeft ze echt niet dubbeldik te haken.

Kijk ik heb één van de pannenlappen uitgeprobeerd:

Er moet nog een randje omheen en een lusje eraan, dan is deze klaar voor gebruik.

De meerkleurige steken spreken me ook erg aan. Ik heb deze steek vast uitgeprobeerd. Zo leuk dat je verticale gekleurde strepen krijgt!

 

Wat feiten op een rij:

Titel: Tunisch haken
Auteur: Kristel Salgarollo
Uitgeverij: Scheepjes
Aantal pagina’s: 89
Het betreft een paperback
ISBN: 978 94 9184 044 9
Prijs: € 14,95

De foto’s in deze blog zijn door mij gemaakt, maar alle credits zijn voor de fotograaf van het boek: Marlous Kuik.

Behalve al die mooie steken en de pannenlappen vind je ook patronen voor dekens, kussens en een etui in dit boek.

Zie je die kussens op de laatste foto? Die zijn in tunisch jacquard gehaakt. Ik vind ze prachtig!

Dus: dit is naar mijn mening een erg leuk en bruikbaar boek. Ik ga vast verder met de pannenlap en nog meer steken uitproberen. Alles wat ik over deze techniek schrijf op mijn eigen blog is terug te vinden onder het label “tunisch haken”.

En wat vind jij van tunisch haken? Of heb je er nog geen ervaring mee?

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

 

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down