Het lezen van breipatronen - Breiclub.nl
Het lezen van breipatronen

In een voorgaande blog liet ik er al een plaatje van zien, een trui voor mijn dochter. Ik was zo enthousiast, dat ik gelijk aan de slag ben gegaan. Eén belangrijk detail had ik in het patroon echter over het hoofd gezien, je moest uiteindelijk gaan rondbreien…
Daarom schrijf ik in deze blog over Het lezen van breipatronen.

Iedereen weet dat een project begint met het uitzoeken van een patroon. Of het nou om een sjaal gaat, een paar warme sokken (wat ik binnenkort een keer ga proberen) of een nieuwe trui, zonder patroon kom je niet ver.

Als je dan het juiste patroon gevonden hebt, begint de volgende stap: het lezen ervan.

Elk patroon begint vrijwel hetzelfde. Er wordt aangegeven hoeveel garen je nodig hebt voor je project (vaak zetten ze, indien van toepassing, erbij welk merk garen er is gebruikt voor het voorbeeldmodel), met welke naald het gebreid is, wat de stekenverhouding is en welke steken er gebruikt zijn. Heel overzichtelijk dus!

Beschrijving

Het-lezen-van-breipatronen-6

Daarna volgt een beschrijving van het patroon, wat eigenlijk altijd begint met het noemen van het aantal steken dat opgezet moet worden. Daarna wordt beschreven welke steken je moet breien. Wat je goed in het hoofd moet houden (en waar ik in het begin nog wel eens de mist in ging), is dat je leest van rechtsonder naar linksboven. Niet andersom, want dan komt je werk niet meer uit. Eigenlijk is het ook wel logisch dat je van rechts naar links en van onder naar boven leest, je start je breiwerk (vaak – bij sokken hoeft dit niet per se) vanaf de onderkant.

Het-lezen-van-breipatronen-3

Afkortingen

Om ruimte te sparen in de beschrijving van je breiwerk, worden afkortingen gebruikt voor de verschillende steken. Nu kan ik ze hier allemaal opnoemen, maar op internet kun je meer dan genoeg lijstjes vinden. Kijk eens op http://www.breien.adviesplaats.nl/brei-afkortingen/!

Telpatroon

Naast het feit dat patronen zijn uitgeschreven, zit er (bij meer complexe patronen) een telpatroon bij. Onder dit telpatroon staat een legenda, wat elk tekentje betekent. Persoonlijk vind ik een telpatroon prettiger werken dan een uitgeschreven patroon, omdat ik zo makkelijker kan zien waar ik ben gebleven!

Het-lezen-van-breipatronen-9

Toch gaat er ook dan genoeg mis: ik kom niet uit met mijn aantal steken, de kabel zit verkeerd, gelijk al verkeerd begonnen met de boordsteek – dat laatste is echt een probleem bij mij. Ik ben zo gewend om te starten met 2 recht, 2 averecht, dat ik het vaak niet eens zie als het eigenlijk andersom had moeten zijn, dus 2 averecht, 2 recht. Kan ik het wéér uithalen, bah. 

Het-lezen-van-breipatronen-10

Goed, terug naar de trui van mijn dochter. Ik was dus vol enthousiasme begonnen en kwam er halverwege het voorpand achter dat de vier delen van de trui (voor- en achterpand, en beide mouwen) uiteindelijk middels rondbreien aan elkaar bevestigd zouden worden. Laat ik nu een gruwelijke hekel aan rondbreien hebben!

 Het-lezen-van-breipatronen-8

Het voelt vreemd, het breit niet lekker door en ik raak altijd de tel kwijt. Maaike is wel fan (zie haar blog https://breiclub.nl/voor-beginners/rondbreien-magic/), maar ik blijf ermee worstelen. Uiteindelijk heb ik de trui afgekregen, maar wat was ik blij dat ik het ding aan de kant kon leggen! 

Misschien ligt het aan de naalden die ik gebruik (Lidl-kwaliteit), misschien zijn mijn handen niet geschikt voor die vorm van werken… ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik het zoveel mogelijk vermijdt. Toch ga ik het rondbreien nu toch nog eens proberen, maar ditmaal voor sokken. Met de blog van Maaike moet dit helemaal goed komen.

Het-lezen-van-breipatronen-2

Welke fouten maak jij regelmatig? En wat vind jij echt lastig in het breien?

Bianca
Door

Bianca

op 25 Oct 2015

Ik denk dat je dan toch eens moet gaan investeren in wat duurdere rondbreinaalden. Die van Knitpro, Addi of HyaHya hebben een soepele kabel, waardoor het breien makkelijker wordt.

Jessica
Door

Jessica

op 25 Oct 2015

Beste Petra, leuke, leerzame blog, dankjewel! Ik ga toevallig ook dezelfde trui maken voor mijn dochter als in jouw blog, met de kabels. Wordt voor mij de eerste keer kabels breien... Ik ben alleen zo benieuwd hoe de trui bij jou is geworden! Heb je dezelfde kleuren gebruikt? Ik wel, maar alleen ander garen, Drops Andes. Ik kreeg de tip om de panden meteen samen rond te breien, scheelt weer in elkaar zetten. Al brei ik ook liever 'gewoon' ik brei op Addi naalden, die vind ik wel fijn. Ik zou graag het resultaat willen zien... ???? groeten Jessica

Petra
Door

Petra

op 25 Oct 2015

Jessica, ik heb gereageerd op de link op Facebook!

Line
Door

Line

op 25 Oct 2015

Echt investeer in een goede rondbreinaald, en laat jonge nieuwe breisters zeker met een rondbreinaald proberen, wij hebben het fout geleerd, nederlanders en belgen en fransen zijn enige die breien met een naald vast onder de oksel, hierdoor voelt voor ons de overstap niet goed. Ik brei mijn truien nu van boven naar beneden, vanaf de hals en ik vind deze methode overweldigend. Omdat ik werk heb ik moeite mijn bloeg levenidig te houden, er kruipt veel tijd in die ik liever in breien investeer. Maar echt een rondbreinaald uit de lidl, er zijn echt veel betere in Nederland en Belgie te koop

Andrina
Door

Andrina

op 25 Oct 2015

Nog niet zolang geleden ook een trui rond gebreid van boven naar onder. Toch maar met 5 pennen. Door onwennigheid gaat het met de rondbreinaald mij te traag.

Hester van.Boekel
Door

Hester van.Boekel

op 01 Dec 2016

Kan ik een.trui die eigenlijk met een.rondbreinaald gebreid moet worden.ook van onder naar boven breien? En hoe zit het dan.met het aantal steken?

tineke
Door

tineke

op 02 Jan 2019

kan ik ook truien breien van viltwol

Martine
Door

Martine

op 04 Feb 2020

Ik sukkel met een patroon van een babybarbeteuse waar de afkorting oms in voorkomt, het gaat tevens over 8 st ah begin en einde parkeren maar wat betekent toch oms ?

Jetty
Door

Jetty

op 27 Feb 2021

ik ben een beginner mijn vraag is de volgende : In het patroon staat een regel met de volgende tekst 4 st av + 6st r en dan sta er bij de maat 8x Wat betekent de 8x dan

mariejose
Door

mariejose

op 08 Aug 2023

deze naald 8 keer herhalen

Reactie plaatsen