Brei een pompoen
Brei een pompoen


Pompoenen haken, dat heb ik al vaak gedaan. Je ziet er een aantal op de coverfoto. Daar zijn genoeg patroontjes voor in omloop.

Het leek me leuk om te proberen gebreide pompoenen te maken. Ik zocht wat herfstkleuren uit mijn voorraad en ging aan de slag.

Heel lang geleden, ruim 40 jaar denk ik, wilde ik een jurkje voor een pop maken met een plooirokje. Op een vrij makkelijke manier lukte dat. En nu bedacht ik dat het perfect is voor een gebreide pompoen.Het patroon dat ik vandaag deel is eenvoudig. Deze pompoen kan ook gemaakt worden als je nog maar kort breit. Je breit namelijk een rechte lap, heen en weer, met voornamelijk rechte steken en regelmatig 1 averechte steek.

In dit patroon gebruik ik verder een kantsteek. Uiteindelijk moet je de zijkanten aan elkaar naaien en de kantsteek zorgt voor een mooie duidelijke "rand" die je daarvoor kunt gebruiken.


Wat heb je nodig: garen en bijpassende breinaalden. Zelf heb ik 't gebreid op een rondbreinaald, omdat ik daar graag mee werk, maar dit kan ook prima op 2 gewone breinaalden. Verder een schaar en naald om het af te hechten en vulmateriaal.

Zet een aantal steken op dat deelbaar is door 8 en dan nog eentje extra. Ik heb mijn pompoen gebreid met 73 steken. Met minder steken wordt je pompoen wat kleiner, met meer weer groter. Ik zou wel minimaal voor 65 steken gaan. Het moet ook wat wezen!

Toer 1: 8 recht, *1 averecht, 7 recht*, herhaal van * tot * en eindig met 8 recht.

Toer 2: 1averecht afhalen met draad voor, draad naar achter, 3 recht, *1 averecht, 7 recht*, herhaal van * tot * en eindig met 4 recht.

Toer 3: 1 averecht afhalen met draad voor, draad naar achter, *7 recht, 1 averecht*, herhaal van * tot * en eindig met 8 recht.

Herhaal toer 2 en 3 tot de gewenste hoogte of tot het garen bijna op is.

Je zou het dan kunnen afhechten. Zelf heb ik een gewone naald gepakt en daar de draad door gehaald en met die naald ben ik door alle steken gegaan, om ze daarna van de breinaald af te laten glijden. Als ik dan weer een stuk of 10 á 12 steken had, trok ik de draad even helemaal door.


Als alle steken van de naald af zijn, kun je de draad strak trekken. Let op: niet zo strak dat je draad knapt! En je houdt toch een gaatje, want dit zijn gewoon erg veel steken. Je kunt dat gat nog wat dicht naaien met een paar steken.


Daarna naai je de zijkanten aan elkaar. Het mooiste is het als die naad aan de binnenkant zit en je daarnaast aan de buitenkant de lijnen hebt van de v'tjes, zie ook de volgende foto's:


Zet het dan even goed vast, de draad. Nu kun je de draad door de onderkant rijgen. Daarna vul je de pompoen op en dan trek je het dicht. Eventueel nog wat steekjes om het helemaal dicht te krijgen en afhechten. Als je de pompoen wat "platter" wilt hebben, kun je nog een paar keer van boven naar beneden en weer terug steken en dit zo strak trekken dat de pompoen de gewenste vorm krijgt.

Een steeltje maakt het helemaal af. Ik heb een stukje i-cord gemaakt. Daarvoor heb ik 5 steken op een kort sokkennaaldje gezet. *Die schuif ik dan naar de andere kant van de naald en dan brei ik alle 5 steken recht*. Van * tot * herhalen tot het steeltje lang genoeg is naar je smaak. Knip de draad af en haal 'm met behulp van de maasnaald door alle steken en daarna kun je het steeltje direct op je pompoen naaien. Tot slot steek je de begindraad naar binnen.Klaar!Leuk om met allerlei soorten garen en kleuren te experimenteren.

📷 + © Akkelien Smink

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

Virginia
Door

Virginia

op 31 Oct 2022

Heel leuk patroon fijn voor de beschrijving van het patroon vriendelijke goet virginia vonsee

Reactie plaatsen