Gebreide kerstbal met een dennenbos
Gebreide kerstbal met een dennenbos
23 november 2022 

Gebreide kerstbal met een dennenbos

December, adventstijd, we bereiden ons voor op de kerstdagen.

Vind je het leuk om iets nieuws te maken? Speciaal voor lezers van de Breiclubblogs bedacht ik 6 kersthangers, 4 ballen en 2 hangers die daarvan afgeleid zijn.

Vandaag de vierde uit de serie. Een bal met een geometrisch patroon van driehoeken die mij aan dennenbomen in de sneeuw doen denken.
Benodigdheden:

- garen naar keuze in groen en wit, ik gebruikte katoen

- bijpassende breinaalden, ik gebruikte 5 korte sokkennaalden, dikte 2½

- een schaar en naald om af te hechten

- fiberfill voor het vullen

- eventueel een bijpassende haaknaald om een ophanglusje te haken

Werkwijze:

In het patroon beschrijf ik tussen de *sterretjes* steeds dat wat je op 1 van de 4 naalden doet. Dit herhaal je op de andere 3 naalden. Achter de toer staat tussen haakjes het aantal steken dat je dan hebt.

Zet met groen 12 steken op, verdeeld over 4 naalden. Met naald 5 ga je breien.

Toer 1: alle steken recht (12)

Toer 2: *2 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (16)

Toer 3: *3 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (20)

Toer 4: *4 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (24)

Toer 5: *5 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (28)

Toer 6: *6 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (32)

Toer 7: *7 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (36)

Toer 8: *8 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (40)

Toer 9: *9 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (44)

Toer 10: *10 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (48)

In toer 11 t/m 22 wordt het patroon ingebreid, zie ook de tekening. Bij dit patroon heb je een paar toeren extra nodig, de bal wordt daardoor iets groter. Herhaal hier het deel van * tot * de hele toer!Toer 11 + 12 (rij 3 en 4 van de tekening): *5 groen, 1 wit*

Toer 13 + 14 (rij 5 en 6 van de tekening): 1 wit, *3 groen, 3 wit*, eindig met 2 wit

Toer 15 en 16 (rij 7 en 8 van de tekening): 2 wit, *1 groen, 5 wit*, eindig met 3 wit

Let op: voor een mooie overgang in het patroon neem je de eerste 2 steken van toer 17 ongebreid over, zo verleg je het begin van de toer!

Steek 3 wordt dan het begin van de toer, zo beschrijf ik het in het vervolg van het patroon.

Toer 17 en 18 (rij 9 en 10 van de tekening): *1 wit, 5 groen*

Toer 19 en 20 (rij 11 en 12 van de tekening): 2 wit, *3 groen, 3 wit*, eindig met 1 wit

Toer 21 en 22 (rij 13 en 14 van de tekening): 3 wit, *1 groen, 5 wit*, eindig met 2 wit

Toer 23: alle steken wit

Brei 10 steken van de volgende toer, zodat je op hetzelfde punt kunt beginnen met minderen als in de andere kerstballen. Dat wordt je nieuwe begin van elke toer.

Verdeel de steken weer over de 4 naalden, zodat op elke naald 12 steken staan.

Vanaf nu ga je minderen.

Toer 24: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 10 steken recht*, herhaal van * tot * (44)

Toer 25: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 9 steken recht*, herhaal van * tot * (40)

Toer 26: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 8 steken recht*, herhaal van * tot * (36)

Toer 27: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 7 steken recht*, hethaal van * tot * (32)

Toer 28: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 6 steken recht*, herhaal van * tot * (28)

Toer 29: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 5 steken recht*, herhaal van * tot * (24)

Toer 30: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 4 steken recht*, herhaal van * tot * (20)

Toer 31: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 3 steken recht*, herhaal van * tot * (16)

Toer 32: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 2 steken recht*, herhaal van * tot * (12)Knip de draad af, zorg dat je zeker zo’n 50 cm aan de kerstbal laat. Met een naald haal je die draad door alle 12 steken die nog op de breinaalden staan, dan kunnen de breinaalden eruit. Maak de onderkant van de bal dicht met het begindraadje. Vul de bal met fiberfill en trek dan de draad die je door de steken geregen hebt heel goed aan en hecht het goed af. Met het restant van de draad kun je nu een ophanglusje haken, zo’n 30 lossen. Zet dat goed vast en werk het laatste draadje af naar binnen.


Klaar is de kerstbal met het dennenbos!Ik wens je graag veel breiplezier en hele fijne feestdagen 🌲🌲🌲


Deze blog is met veel plezier geschreven door

📷 + © Akkelien Smink


Volg je mij al?

Website: https://debreimeisjes.blogspot.com/
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes

Liefs van De Breimeisjes!
Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen
Your information is safe with us