Een vest breien op maat - Breiclub.nl
Een vest breien op maat

Een paar weken geleden wilde ik een vest breien voor mijn man. En dat is gelukt! Ik ben er trots op, omdat ik het helemaal zelf heb ontworpen, samen met mijn man!

Niet van een patroon, maar geheel zelf… Het patroon zelf bedacht, steken erbij gezocht en alles nagemeten. Dat was voor mij de allereerste keer op deze manier en het was spannend en supergaaf om te doen! Ik deel met jullie mijn vest breien avontuur, vandaag deel 1.

Een eigen vest breien

Ik heb een foto op de Facebook site gedeeld en de reacties die ik daarop kreeg waren minstens net zo gaaf. Van alle kanten complimenten en de vraag of ik er een patroon van had. Nee dus…het was voor mij juist de bedoeling dat mijn man een uniek vest had. Moeilijk?? Welnee!!

Nu ga ik nóg een vest maken en ik wil de voortgang graag met jullie delen!

Niet omdat het zo interessant is wat ik doe, maar vooral om te laten zien dat met meten en reken heel makkelijk zelf iets te ontwerpen is en naar eigen keuze en model aanpassingen te maken.

Het begin – vest breien

Ik wil een vest breien voor een heel goede vriend van ons.

Om iets te gaan maken heb je natuurlijk de maten nodig van de persoon waar je het voor gaat maken. Dus toen hij op een middag langs kwam, heb ik alles gemeten wat er nodig is:

  • Schouderbreedte
  • Lengte van de rug
  • Heupomvang
  • Buikomvang
  • Armlengte
  • Omtrek bovenarm en pols
  • De lengte van zijn lijf van oksel tot hoelang het vest moet worden

Natuurlijk houd je ook rekening met de wensen en eisen van de persoon… waar heeft hij het vest voor nodig? Moet het sjiek of sportief? Is het voor de gewone dag? Ik ben heel blij met de vriend die geen eisen heeft…alles is prima! Hij vertrouwt mij!!!! JOEPIE!!! Dat betekent dat ik de vrije hand heb, dat is heerlijk!!

Kies het juiste garen

Dus op zoek naar een lekker garen, mooie donkere kleur (daar houdt hij van). Ik mag bolletjes graag zelf vasthouden en voelen voor ik ze koop. En ook de kleur is heel anders vaak als je ze in een online winkel besteld. Er zijn hier niet veel handwerk winkels, dus dat beperkt mijn keus toch wel enigszins.vest breien

Maar ik heb een heerlijk garen gevonden om dit nieuwe vest te breien… heel goedkoop ook.En het voelt zaaaalig!

  • 100 gram op een bol, 163 meter. Naald 5/6
  • 74% acryl, 20% wol en 6% viscose.
  • Antracyt met verschillende kleuren friemeltjes

10 bollen zou ruim voldoende moeten zijn.

Mijn dag kan niet meer stuk! Dan begint de fase proeflapjes!

Eerst een stekenproef: 15 steken en 20 naalden zou 10 cm vierkant moeten zijn, maar eens proberen! Daarover de volgende keer meer.

Volgende week deel 2

Ik moet natuurlijk ook nog een patroontje uitzoeken, helemaal recht is ook al zo…. simpel.

Voor een échte man mag het best wel wat stoer zijn…… toch? Brei jij het vest met me mee?

lieze
Door

lieze

op 04 Jun 2020

hi Imelda, hanteer je een gulden regel als je een naaipatroon gebruikt om te breien. Ik bedoel dat breisels veel meer rek hebben. Dus als ik letterlijk volgens mijn 10x10 cm lapje het aantal steken zou nemen, wordt het achterpand b.v. breder dan mijn naaipatroon-achterpand. Dat is mijn ervaring. Ik vroeg me af of er een gulden regel is,

lieze
Door

lieze

op 04 Jun 2020

sorry, ik geloof dat Babette dit geschreven heeft.

Inge
Door

Inge

op 23 Jan 2021

Hai Babette, Heb je toevallig nog een restant van deze wol over dat ik van je zou kunnen overnemen? Ik kom net tekort voor een trui waar ik mee bezig ben...

Reactie plaatsen