Driehoek shawl breien (Pinwheel shawl) - deel 1
Driehoek shawl breien (Pinwheel shawl) - deel 1

Ik wil je graag deelgenoot maken van mijn driehoek shawl breien reis! De driehoek shawl die ik heb gemaakt is de Pinwheel shawl.

Al vaak had ik de shawls van de Deense ontwerpster Christel Seyfarth gezien. Ik vind ze prachtig. De kleuren, verkregen door eerst een ‘toverbal’ te maken. De constructie met de knipbies, ik vind het allemaal mooi. Al tijden was ik aan het twijfelen: ga ik er één maken? En zo ja, welke?

Ik heb gekozen voor de Pinwheel shawl van Wieke van Keulen! 

De Pinwheel shawl

De twijfel zat hem niet over de shawls zelf, ze zijn allemaal mooi. Maar vond ik ze ook mooi voor mezelf? De kleuren pasten niet altijd goed bij mij. En omdat het een pakket is, inclusief wol, is daar weinig aan te veranderen. Dus ik bleef twijfelen.
Maar op een dag kwam ik Wieke van Keulen tegen. Ze had een prachtige shawl om, zelfde constructie als de Seyfarth shawls. De kleuren waren mooi, het ontwerp was schitterend. Kortom, ik viel er als een blok voor. Wieke vertelde dat ze hem zelf had ontworpen. Ik kon het patroon kopen. En dat deed ik!

Voorbereidingen

Omdat het geen totaalpakket is, moet ik zelf nog wel wat doen voor de shawl. Wieke legt in haar patroon uit hoe je de kleuren kunt kiezen. Ik heb in totaal 16 kleuren nodig, plus één voor de rand.

Omdat ik het lastig vond om me voor te stellen hoe de kleuren samen zouden lijken, heb ik de kleuren in een excel sheet gezet. Ik heb als het ware een stekenproefje op de computer gemaakt.
Telkens twee kleuren bij elkaar, net als in het ontwerp.

Toen ben ik gaan schuiven met de kleuren. Donker bij donker, licht bij licht of juist licht met donker. Ik heb verschillende mogelijkheden naast elkaar gezet. Toen ik er een stuk of vijf had, heb ik het even weggelegd.

De volgende dag ben ik weer gaan kijken welke combinaties ik de mooiste vond. Je raadt het al: de eerste die ik gemaakt had, werd het uiteindelijk. Deze heb ik uitgeprint en toen begon het echte werk: het kopen van het garen.

driehoek-shawl-breien-pinwheel-1.jpg driehoek-shawl-breien-pinwheel-1.jpg

Garen

Voor de shawl wordt shetland garen gebruikt. Dit is verkrijgbaar in de prachtigste kleuren, van mooie naturel tinten tot heldere kleuren. Alleen, op dat moment nog niet in Groningen, waar ik woon. Geen probleem, je kunt alles tenslotte via internet bestellen. Dus ging ik op zoek en kwam uiteindelijk bij Finlandia in Bergen terecht. Op de site stond een overzicht van alle leverbare kleuren.

Ik legde mijn excel sheet naast het overzicht van de winkel. Maar ik twijfelde steeds: zouden de kleuren zijn zoals ze op het overzicht stonden of zou het in het echt heel anders zijn? Ik belde met de vraag of ze mij staaltjes konden sturen. Het antwoord was: ‘Het allerbeste kun je gewoon langskomen. De kleuren kun je zo niet goed zien.’

Ja, dat had ik al gedacht. Maar ja, Groningen-Bergen is best een stukje…

Kiezen

Uiteindelijk heb ik het toch gedaan. Ik vond dat ik voor zo’n mooi project de kleuren gewoon moest zien van tevoren. Dus op een mooie zomerse dag vertrok ik naar Bergen. Ik legde in de winkel uit wat ik wilde en waar ik naar op zoek was.

Ik werd naar de shetland kast gebracht. Ik kreeg een mandje en de tip om gewoon een stel kleuren te pakken, naar buiten te gaan en dan te gaan kijken welke kleuren het beste waren.
Zo gezegd, zo gedaan. Dus zat ik buiten op de grond tussen de bollen shetland garen.

Er zat ook nog een man op zijn vrouw te wachten. Hij zei tegen mij: ‘snap jij dat nou? We zijn speciaal uit Alkmaar hierheen gekomen omdat mijn vrouw dat ene bolletje hier perse wil kopen.’ Ik zei dat ik dat heel goed begreep, aangezien ik uit Groningen speciaal hierheen was gekomen. De man keek me verbijsterd aan.

Ik ging verder met uitzoeken. En na enig wikken en wegen, lukte het mij om 16 kleuren uit te zoeken.

driehoek-shawl-breien-pinwheel-1.jpg driehoek-shawl-breien-pinwheel-1.jpg

Starten met de driehoek shawl!

Nu kan ik echt van start!

In een volgende blog zal ik vertellen hoe zo’n shawl gebreid wordt: fair-isle techniek, verwerking van shetland garen en de knipbies.

Zou jij ook wel eens zo’n driehoek shawl willen breien?

Anneke Olde Reuver
Door

Anneke Olde Reuver

op 16 Jul 2014

Ik wacht met spanning je verhaal af,benieuwd hoe je sjaal word!

corina
Door

corina

op 16 Jul 2014

Bergen is idd een stukje rijden vanaf Groningen maar...In rolde zit een prachtige wolwinkel met shetland garens e.d

Esther
Door

Esther

op 17 Jul 2014

Wat een mooi verhaal! :-) Ik ben benieuwd naar het vervolg!

Jacqueline van de Pol
Door

Jacqueline van de Pol

op 09 May 2015

Hallo,Hoe kom ik aan het patroon van de Pinwheel shawl?

Marike Tomasini
Door

Marike Tomasini

op 13 Jul 2015

Dag Maaike,Met plezier lees ik je verhaal. Ik ben inmiddels 51 en sinds kort heb ik me op het fair isle breien gestort, nog beginnend en wat onzeker. Ik ben inmiddels ook in bergen geweest, wat een mooie winkel. Ik heb net gisteren een aantal patronen besteld bij Wieke omdat ik niet kon kiezen. Ben benieuwd of het me gaat lukken. Maar heb veel steun aan jou pinwheel avontuur.Vriendelijke groet Marike

Karin
Door

Karin

op 27 Oct 2016

Dag Maaike, Ik ga het ook proberen, Shetland wol in mooie natuurtinten gekocht en ik ga aan de slag. Ik heb mijn leven lang (62jaar) op de gewone manier gebreid dus dit wordt ws wennen. Maar de wil is er dus het gaat gewoon lukken! Groet van Karin

Corrie
Door

Corrie

op 25 Apr 2020

Leuk om die reacties te lezen

Linda
Door

Linda

op 01 Nov 2020

Ik zou ook graag willen proberen. Heb het patroon al een aantal jaren in huis echter durf nog niet te starten omdat ik sommige beschrijvingen niet zo goed begrijp. Waar kan ik de rest van het avontuur lezen van het breien van de omslagdoek.? Zelf vind ik de kleuren die in het patroon aangegeven worden prachtig echter hoe zorg ik ervoor dat het op dezelfde manier lees de kleuren gebreid wordt als in de sjaal?

Reactie plaatsen