Babydeken haken
Babydeken haken

Ook al heb ik geen baby’s meer, de jongste is ‘alweer’ 2, ik haak nog graag babydekentjes. Nu helemaal want ik sta over een paar weken op een berte en berne (geboorte en kinder) beurs. En in deze blog wil ik graag een simpel patroon met jullie delen.

Gebruikte materialen

Ik blijf het maar herhalen, maar voor babydekens vind ik echt dat je het beste natuurlijke materialen kunt gebruiken. Natuurlijke materialen zijn o.a. katoen, wol en zijde. Deze materialen ademen het beste en pluizen niet als je baby er bijvoorbeeld op gaat sabbelen.

Voor de deken die ik haakte heb ik Catania katoen van het merk Schachenmayr gebruikt. Dit katoen is geschikt voor naald 2,5/3,5 maar ik haakte met naald 4,5 om de boel lekker soepel te houden.

 

Technische details

Mijn dekentje is niet zo groot want ik wou er een deken van maken wat geschikt is voor in de maxicosi of in de reiswieg.

Afmeting: 57 centimeter breed en 59 centimeter hoog.

Gewicht: 206 gram

Haaknaald: 4,5, zodat de deken lekker soepel valt en niet te zwaar wordt

Gebruikt garen: Catania van Schachenmayr, 4 tinten blauw en als hoofdkleur beige

Gebruikte steken: stokjes en halve stokjes

 

Werkomschrijving

Toer 1: opzetten van 90 vasten zonder lossen ketting in dit filmpje van de breiclub kun je mooi zien hoe je dit makkelijk doet. Aan het einde 2 keerlossen en keer

Toer 2: haak in alle vasten een stokje,  2 keerlossen en keer

Toer 3: haak in alle stokjes een half stokje, 2 keerlossen en keer

Toer 4: haak in alle halve stokjes een stokje, 2 keerlossen en keer

Toer 5-10: herhaal toer 3 en 4

Toer 11-20: kleurwissel naar de hoofdkleur en herhaal toer 3 en 4

Toer 21-30: kleurwissel en herhaal toer 3 en 4

Toer 31-40: kleurwissel naar de hoofdkleur en herhaal toer 3 en 4

Toer 41-50: kleurwissel en herhaal toer 3 en 4

Toer 51-60 kleurwissel naar de hoofdkleur en herhaal toer 3 en 4

Toer 61-70 kleurwissel en herhaal toer 3 en 4 hecht af.

Om de deken heen heb ik nog 5 rijen vasten gehaakt. Ik ben ergens aan de zijkant begonnen en in elke hoek deed ik 3 vasten zodat het niet zo ging trekken. Voor de rand heb ik wel bijna 1 bolletje gebruikt dus hou daar rekening mee.

Eindresultaat

De maat van het dekentje is niet een standaard maat. Maar toen ik kleintjes had vond ik alle dekens behoorlijk groot. Vooral omdat ik ze vaak gebruikte voor in de maxicosi in de auto. Omdat het eigenlijk niet veilig is om kindjes met hun winterjassen in de maxicosi in de auto te hebben. En ik dat ook altijd veel te warm vond omdat je altijd de verwarming aan hebt in de auto. Vandaar dat ik dit formaat bedacht heb. Ook is dit formaat super handig voor in de kinderwagen als licht dekentje.

Heb jij al eens een babydeken gehaakt? En wat is jou favoriete formaat?

Als je zin hebt kun je me altijd even opzoeken op de berte en bern beurs in dokkum. Deze wordt gehouden op 21 maart van 09:00 tot 12:00 in de bibliotheek in dokkum.

 

Reactie plaatsen