Zo blijven je zelfgemaakte spullen mooi in de wasmachine
Zo blijven je zelfgemaakte spullen mooi in de wasmachine

Zo blijven je zelfgemaakte spullen mooi in de wasmachine

 

Zelf gemaakte spullen zijn een genot om te maken en naar te kijken. Maar in veel gevallen wil je ze ook gewoon gebruiken. De kussens op de bank, de dekens op je bed zodat je er heerlijk onder kunt kruipen en natuurlijk de knuffels om gewoon lekker mee te knuffelen. Juist dan is het fijn om deze gebruikte spullen ook af en toe even schoon te maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je spullen inderdaad alleen schoon en niet half gehavend of in andere proporties uit de wasmachine komen?

Laten we beginnen met het volgende, natuurlijk kun je het beste je spullen met de hand wassen. Maar dat is niet altijd even praktisch. En in sommige gevallen zorgt dat er ook voor dat de spullen nogal lang nat blijven en uiteindelijk helemaal niet fris gaan ruiken. Een wasmachine is dan een goede optie. Het blijft natuurlijk zaak je zelfgemaakte spullen niet te heet te wassen en zo weinig mogelijk, liefst milde, zeep te gebruiken. Vul een teil of ander groot genoeg huishoudartikel met lauw water en een beetje zeep, laat je spullen er even in weken. Let op, sommige producten kunnen afgeven. Met name natuurlijke producten willen nogal eens wat kleur loslaten. Zorg er dus altijd voor dat je dit van tevoren test, vooral als je met verschillende kleuren hebt gewerkt. Draai de spullen rond in het sopje en schrob eventueel grove vlekken eruit. Spoel het daarna goed uit met schoon water, knijp voorzichtig het water eruit en breng het weer in model. Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat een deken weer recht is of een knuffel weer in de oorspronkelijke vorm komt. En laat daarna zoveel mogelijk plat drogen.

Gelukkig zijn er steeds meer super geavanceerde wasprogramma’s op wasmachines. Waardoor je de meest bijzondere artikelen echt verantwoord in de wasmachine kunt doen en je zeker niet meer voor elke jurk of elke stropdas naar de stomerij moet. Maar, zorg er wel voor dat je je goed inleest in wat het wasprogramma doet. Let daarbij vooral op het aantal toeren bij centrifugeren en natuurlijk de temperatuur waarop je het wat.

Veel garen hebben op het etiket staan hoe je het kunt wassen. Maar je hebt natuurlijk niet van alle spullen je etiketten bewaard. Al kun je tegenwoordig alles ook op internet vinden. Over het algemeen geldt dat je linnen en katoen op een gewoon programma kunt wassen. Houdt er wel rekening mee dat zeker goedkoper katoen nogal eens wil gaan pluizen als je het met een hoog toerental centrifugeert. Kies daarom liever een programma als fijne was. Het wolprogramma kan ook, maar omdat er dan bijna niet wordt gecentrifugeerd blijft je werk bijzonder nat en kan het snel muf gaan ruiken.

Waar het natuurlijk echt spannend wordt, is bij artikelen gemaakt van wol of een ander fragiel natuurlijk materiaal. Wol is, omdat het een natuurlijke stof is, in een groot deel zelfvoorzienend. Het heeft soms al een aardige hoeveelheid vet in de vezels zitten wat maakt dat soms wol dus gaat vilten. Aan de positieve kant; het wordt ook minder snel echt vies. Je kunt je trui dus prima even buiten hangen en daarna weer aantrekken. Wil je het wel liever wassen, let dan op de volgende dingen.

  • Was altijd op een kouder programma, nooit warmer dan 30 graden
  • Zorg ervoor dat er niet met teveel toeren wordt gecentrifugeerd
  • Gebruik als het kan een stoomprogramma
  • Gebruik een wasmiddel dat geschikt is voor wolwas
  • Gebruik nooit wasverzachter, dat maakt de structuur van wol anders
  • Zorg ervoor dat de machine eerder te leeg dan te vol zit. Op die manier heeft de wol de ruimte om te bewegen en geeft de vezels de ruimte om hun natuurlijke vorm te behouden.

Deze tips gelden trouwens niet alleen voor schapenwol, maar ook voor bijvoorbeeld mohair, kasjmier en angora. Elk kledingstuk en elke wasmachine is anders. Zorg er daarom altijd voor dat je goed op de hoogte bent van wat je wasmachine doet bij programma’s en houdt de handleiding bij de hand. Als je er niet uit komt, is het soms wijzer om toch gewoon even met de hand aan de slag te gaan.

Met deze tips ga je hopelijk nog langer plezier hebben van je zelfgemaakte spullen. En ik hoef nu in ieder geval iets minder vaak mijn moeder de bellen voor wasadvies.

Reactie plaatsen