Breipatroon: Simpele Kindersjaal
Breipatroon: Simpele Kindersjaal

Breipatroon: Simpele Kindersjaal

Ik ben gek op handgemaakte dingen. Met name handige en bruikbare handgemaakte dingen. Hier kan ik echt blij van worden. Ik heb voor mezelf al heel veel sokken, sjaals en een paar mutsen gebreid of gehaakt, en ook voor anderen. Met elk project denk ik weer dat er echt geen einde aan komt, maar toch heb ik inmiddels een ontzagwekkende stapel handgemaakte items. En best grote ook! Nu wilde ik voor mijn dochter iets snels maken, wat ook mooi en lekker warm zou zijn. Ik schreef er een simpel patroon van, zodat jullie dit ook kunnen doen: we gaan een sjaaltje breien.

Eisenlijstje

Ik wilde een sjaaltje die voldeed aan een heel lijstje wensen. Ik had echt geen idee of het me zou lukken aan de eisen te voldoen, maar hij is nu alweer wat maanden in gebruik, en ik vind hem nog steeds perfect! Dus bij deze deel ik hem graag met jullie.

Ik wilde zelf dat de sjaal aan het volgende zou voldoen:

  • Snel te breien
  • Liefst van sokkenwol, want daar heb ik heel veel van (altijd handig, toch?)
  • Niet te makkelijk uit te trekken
  • Simpel, maar niet te simpel
  • Moet lang mee gaan
  • Als het kan een model voor jongens en meisjes (ik heb er 1 van allebei)

Benodigdheden

Ik besloot met sokkenwol te gaan breien, een streng die ik bij de geboorte van de tweeling had gekregen. De kleuren vond ik wel bij beide kindjes passen, dus ze kunnen de sjaal allebei dragen. Ik had de bol in een mooie cake gewonden met mijn wolwinder, zodat ik van het midden en de buitenkant een draad kon pakken, en dus makkelijk dubbel kon breien.

De bedoeling is dus dat je met twee draden sokkenwol gaat breien; met een naald van 4mm. Ik gebruikte een rondbreinaald, want daar werk ik het liefst mee, maar ouderwetse breipennen kan ook gewoon.

Daar gaan we dan

Ik begon door 20 steken op te zetten. Dit leek me wel een mooie breedte. Maar je kan hem zo breed of smal maken als je zelf wil! Handig toch?

Toen begin ik gewoon toer na toer recht te breien. De eerste steek pakte ik over zonder te breien, de rest breide ik als normaal.

Nu komt het probleem: ik heb geen idee hoeveel toeren ik gebreid heb! Ik ben namelijk gewoon gaan breien, breien, breien, en toen heb ik het af en toe om de nek van mijn kindjes gepast. Ik ging door tot ik hem lang genoeg vond.

Veelzijdig patroon

Uiteindelijk is het sjaaltje 38cm lang geworden als hij plat ligt. Hij is ontzettend rekbaar doordat het een ribbelsteek is, en ik kan hem zelf ook aan! Al moet ik zeggen dat ik hem voor mezelf wel een stuk breder en iets langer zou maken, dan heb je er meer warmte aan. Maar zoals deze is gebreid zou je hem bijvoorbeeld ook als oorwarmer kunnen gebruiken, dat zit vast heerlijk!

Kortom, met het aanpassen van de lengte of de breedte van de sjaal maak je heel snel een bijpassende sjaal of hoofdband, voor jezelf, je kinderen, je man of je opa. Handig!

In elkaar zetten

Om de sjaal af te werken kant je bij voldoende lengte de steken af met jouw gewenste methode. Daarna doe je een slag in de sjaal en zet je de uiteindes aan elkaar met de begin- of eind draad. Werk de eindjes weg, en klaar is kees.

Leuk is hij geworden hè? En, voor wie ga jij deze sjaal (of hoofdband) breien?

M-José Heylen
Door

M-José Heylen

op 15 Jan 2020

Bedankt voor de uitleg, ga zeker een sjaaltje breien.

Meere Rosita
Door

Meere Rosita

op 29 Jan 2020

Wat leuk zeker en vast brei ik deze sjaal Bedankt om alles zo mooi uit te leggen .

RitaVan Hove
Door

RitaVan Hove

op 23 Feb 2020

deze sjaal ga ik voor mij en mijn kleindochter breien hij is heel leuk

hanneke
Door

hanneke

op 17 Feb 2022

waar heb je die leuke wol gekocht?

Eugenie
Door

Eugenie

op 07 Dec 2023

Ik heb ook een sjaal gemaakt voor mijn klein dochter en klein zoon

marcella foriers
Door

marcella foriers

op 18 Jan 2024

mooi ga ook 1 of meerdere maken voor ziekenhuis de geschenk doos als ze zelf een muts of sjaal kiezen doen ze het graag aan dank u

Reactie plaatsen