Baby’s eerste kerstfeest,
Baby’s eerste kerstfeest,

Twee geboortekaartjes staan er bij ons op de kast, twee kaartjes van kindjes die in dit jaar geboren zijn. Die kindjes gaan nu voor het eerst kerst meemaken. Hoog tijd om een kerstbal voor ze te breien.

Lola is de tweede dochter van onze nicht en haar partner. Voor de oudste dochter maakte ik twee jaar terug ook een kerstbal. Ik houd nu dezelfde maat aan en de letters mogen dus maar 8 steken hoog zijn. Lola heeft makkelijke letters.
Sven is het tweede kindje van een nicht van mijn man. Voor hun eerste kindje maakte ik vier jaar geleden een grotere bal, daarom moest die van Sven ook groter worden. De letters mogen in dit geval 12 steken hoog worden. Ik teken de letters eerst uit op ruitjespapier. Ik reken dan ook direct uit hoeveel steken er tussen de letters kunnen en zo.

Als het ontwerp klaar is, kan ik beginnen met breien. Het begint met 12 steken op vier naalden en met de vijfde ga ik breien. Eerst met 1 kleur en later pak ik de tweede kleur erbij om de naam in te breien. Ik brei ook altijd een figuurtje tussen de laatste en de eerste letter, bijvoorbeeld een hartje of een kerstboom. Dat maakt dat de naam goed herkenbaar wordt.

De inspiratie voor de gebreide kerstballen komt oorpsronkelijk van Arne & Carlos. Ik gebruik een andere methode om ze te maken. Je kunt allelei soorten garen gebruiken, ook een goed project voor restjes.

Ik heb al twee kerstballen gebreid. Kort geleden liet ik hier zien dat ik deze sokjes had gebreid voor de baby van de stagebegeleider van mijn zoon. Nu heeft dit meisje ook een zus en ik wil natuurlijk geen ruzie in de tent, dus ik heb voor allebei een kerstbal gebreid.
Ik heb deze keer met sokkenwol gebreid, met Our Tribe van Scheepjes, ik had aangebroken bollen beneden liggen, een donkerrode en een blauwe. De rode had ik ook voor die sokjes gebruikt. Ik zocht er wit sokkengaren bij om de letters in te breien.

Wil je ook zo’n bal breien? In deze blog die ik vorig jaar voor Breiclub.nl maakte vind je mijn patroon. In die bal gebruikte ik letters van 10 steken hoog. Je kunt daar zelf een keuze in maken.
Een tip: als je genoeg gemeerderd hebt, brei dan nog 2 toeren voordat je aan de letters begint. Als de letters klaar zijn, brei je ook weer 2 toeren voordat je begint met het minderen.

De kerstballen voor Lola en Sven plaats ik op mijn eigen blog als ze klaar zijn. En misschien maak ik er nog een paar. Al wordt het wel kort dag.
Alle kerstballen die ik tot nog toe gebreid heb, vind je op de blog van De Breimeisjes onder het label “kerstballen”.

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes
Liefs van De Breimeisjes!

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Philippe
Door

Philippe

op 24 Sep 2021

Beste mensen,Kunnen jullie, naar traditioneel gebruik, een persoonlijke kerstbal breien voor mijn gezinsleden(4 stuks)?

Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!
Your information is safe with us