Inspiratie uit de Mystery Blanket
Inspiratie uit de Mystery Blanket

Sinds mei 2017 ben ik Breiclub-ambassadeur samen met Sharina (van De Haakhelden), Sietske (van Siets aan de Haak), Renske (van Renske Creatief) en Wietske (van Liefgehaakt). Wij bloggen voor Breiclub.nl, om de beurt op de zondagen. We breien en/of haken ook alle vijf aan de Mystery Blanket 2017. En we hebben o.a. daarover via whatsapp regelmatig contact. We kwamen zo op het idee om allemaal in een blog een idee voor een sjaal, col, muts of een ander winters item te bedenken met minimaal een steek uit de Mystery Blanket. En ik mag beginnen op deze eerste zondag van 2018!

Zelf brei ik de zomerdeken en we hebben nu ruim de helft van de blokken gehad. Inmiddels hebben we de patronen voor maand 4 al binnen. Bijna elk blok wordt in een andere steek gebreid. Er zijn bekende steken bij en ook nieuwe.  De meeste steken zijn heel leuk en er is ook wel eens een mindere bij. De steek die ik vandaag gebruik is van maand 2 en nee, het is zeker niet mijn favoriete steek. En toch… ik heb er al eens een hele leuke sjaal mee gebreid.

Gerstekorrelsteek

Het gaat om de gerstekorrelsteek.

Best makkelijk: je breit afwisselend 1 steek recht, 1 steek averecht. En bij de volgende toer zorg je dat het verspringt. Het grote voordeel van deze steek is dat je breiwerk niet gaat omkrullen en dat het niet in elkaar trekt. En als je meerdere kleuren gebruikt, krijg je een super leuk kleureffect.

In deze sjaal heb ik gevarieerd met 1, 2 of 3 toeren per kleur. Je kunt ook kiezen voor een vast aantal toeren per kleur, net wat je zelf leuk vindt. Als je het sjaaltje in de lengte breit, heb je wel lange naalden, maar je hoeft er niet heel veel te breien. Je kunt stoppen op elke gewenste breedte of als je garen op is 🙂

Destijds heb ik wel 400 steken opgezet. Dát is nogal veel, de sjaal is wel drie meter lang, dat is eigenlijk niet nodig. Je kunt heel goed eerst een proeflapje maken, van bijvoorbeeld 25 steken breed. Je breit dan eerst een paar toeren en meet hoe breed het wordt. Zo kun je uitrekenen hoeveel steken je nodig hebt om de door jouw gewenste lengte te krijgen.

Kies een oneven aantal steken, dan kun je in principe steeds de volgorde 1 recht, 1 averecht aanhouden.

Voor dit proeflapje heb ik gebreid met katoen,  wel zeven kleuren en steeds 1 toer per kleur gebreid:

Dit proeflapje is gebreid met acryl, slechts drie kleuren en steeds 2 toeren per kleur:

Er zijn dus ontzettend veel mogelijkheden! Je kunt op deze manier ook wat restjes garen verwerken. Met katoen maak je er een fijne sjaal van die je het hele jaar door kunt gebruiken en van ander en dikker materiaal maak je een mooie sjaal voor bij je winterjas! Zelf ben ik nog altijd blij met die nogal lange zomerversie.

Heb jij ook mooie steken ontdekt in de Mystery Blanket waar je wel eens iets anders mee zou willen breien of haken? Ik ben benieuwd!

Groet,

Akkelien

Liefs van De Breimeisjes!

Blog: debreimeisjes.blogspot.nl

Facebook: @debreimeisjes

Instagram: @debreimeisjes

Riet Ouwehand
Door

Riet Ouwehand

op 14 Jan 2018

Is een mooi idee, ik heb ook es een deken gebreid van ALETTA'S KNITTING DEKEN 2014/2015 en ik gebruik ook nog wel eens de steken ervan Grtjs Riet

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 18 Feb 2018

Wat leuk!

Reactie plaatsen