Breien en Miniatuur Breien - Breiclub.nl
Breien en Miniatuur breien

Breien en Miniatuur breien. Ik brei al heel lang. Maakte vroeger al truien voor mezelf, met vooral veel kleuren. Nu wordt dat Fair isle genoemd, volgens mij heette het toen gewoon ‘met kleuren breien’.

Deze trui breide ik toen ik 16 jaar was.

Breien en Miniatuur breien

Toen ik in 1994 in aanraking kwam met een andere hobby ‘Poppenhuizen en Miniaturen‘ heb ik lang niet meer gebreid. Totdat ik op de poppenhuisbeurs in Arnhem zag dat er ook miniatuurbreinaalden waren. Deze waren 1.00 mm en 0.8 mm ‘groot’. Heel wat anders dus als de naalden 3 en 4 waarmee ik vroeger breidde. Ik kocht een set naalden en een klosje garen. Het heeft even geduurd voordat ik dit onder de knie had. Deze naalden waren wel erg fijntjes.

Uiteindelijk lukte het me om een sjaaltje te breien. Vanaf toen kon ik niet meer stoppen. Ik zocht op internet naar patronen en breide erop los.

Het linker popje is 3cm, het rechter popje 11 cm.

Alle truitjes die ik maakte waren 1/12. (om een idee te geven, deel het aantal cm’s van een trui door 12 en zo groot zijn de truitjes die ik maak)

Ergens in 2005 hoorde ik van IGMA. Deze vereniging is in Amerika ontstaan en bestaat uit miniaturisten uit de hele wereld. Deze mensen maken miniaturen op poppenhuisformaat (1:12) in allerlei technieken. (meubels maken (hou t), zilveren miniaturen, eigenlijk alles wat je je maar kunt bedenken).

Deze organisatie verzorgt ook cursussen die toegankelijk zijn voor iedereen. Ik ben lid geworden en na 2 jaar heb ik mijn eigen werk ingestuurd. Je moet dan 5 verschillende werkstukken insturen en deze worden beoordeeld. Ik heb toen in 2008 de erkenning Artisan in Handwerken ontvangen.

Wat was ik blij. Vanaf dat moment heb ik 3 keer les gegeven in Amerika, 2 keer in Open naaiwerk borduren en afgelopen juni in Miniatuur breien. Ieder jaar in Juni is er een Guildschool in Castine, Main USA. In deze week kan je 36 uur les volgen in verschillende technieken.

Mijn les ging over breien met Scandinavische patronen.

Breien en Miniatuur breien

In mijn volgende blog ga ik vertellen over deze week. De uitdagingen die ik tegen kwam, en het uiteindelijke resultaat.

Hebben jullie wel eens zo klein gebreid? Ik vind het leuk om te horen.

cathy schumans
Door

cathy schumans

op 25 Jul 2015

Waar kan ik de patronen vinden. erg leuk.

alie
Door

alie

op 11 Jul 2017

wat zoek je

Marleen
Door

Marleen

op 25 Jul 2015

Ik brei heel veel kleertjes voor Barbiepoppen en heb daar al heel veel meisjes gemukkig mee gemaakt, kan ik een foto plaatsen naar jullie toe ?

Ankie
Door

Ankie

op 30 Jul 2015

Wat leuk die kleine breiwerkjes. Ik heb vroeger wel voor mijn eigen poppen gebreid. Mijn moeder maakte ook heel veel werkjes voor mijn poppen. Toen mijn amandelen geknipt werden, kreeg ik een pop met een complete uitzet; zowel genaaide als gebreide kleertjes. Helaas is er door allerlei verhuizingen niet veel meer van over. Hoewel ik inmiddels de 60 gepasseerd ben, heb ik nog steeds twee van mijn lievelingspoppen staan. Ik ben daarvoor pas nog op zoek geweest naar patroontjes, maar kon toen niet zoveel vinden. Misschien dat hier in de breiclub nog eens patroontjes komen te staan. Heel veel succes.

Simone Verduin
Door

Simone Verduin

op 16 Jan 2017

Dat deed mijn moeder ook, meestal maakte ze dan kleertjes van de restjes stof/wol van kleding die ze ook voor mij had gemaakt. Ook mijn buurvrouw was er handig in. Ik heb bijna alles nog.

alie
Door

alie

op 11 Jul 2017

wat zoek je oude patronen

Simone Verduin
Door

Simone Verduin

op 16 Jan 2017

Ik probeerde als kind al met spelden te breien! Auw. Haken ging beter. Schoentjes haken voor een popje van nog geen 3 cm groot. Nu brei ik (weer) truitjes voor Barbie-popjes op pennen 1,5 met punch-garen. En ik gebruik pennen 1, met haak katoen, voor de kleine Kelly-popjes. Ik heb ooit geweten hoe je sokken breidt. Wil dat toch ook eens proberen voor mijn Barbie met beach-feet. Patronen heb ik niet, doe alles op gevoel. Truien brei ik meestal met raglan mouwen. Leuk om te zien dat ik niet de enige ben.

marina geelhoed
Door

marina geelhoed

op 14 Oct 2017

ik wil graag miniatuur patronenkrijgen

Jetty
Door

Jetty

op 14 Oct 2018

Hartelijk dank voor het breiboek, leuke patronen, maar ik zoek eigenlijk breipatronen voor poppenhuis poppen 1.12, die zijn moeilijk te vinden

Cécile van Dongen
Door

Cécile van Dongen

op 15 Oct 2018

Honderden brei- en haakpatronen voor poppenhuispoppenkleding op schaal 1:12: www.cecilevandongen.nl

Hennie Kraak
Door

Hennie Kraak

op 14 Jul 2019

jazeker. Ik brij ook 1 op 12. Hardstikke leuk werk. Momenteel ben ik ook een bezig met miniatuur borduur en naaiwerk. Oa ook open naaiwerk

a j,g
Door

a j,g

op 15 Jul 2019

Geweldig, wat knap zeg. Ik heb ook véél gebreid en nog steeds, maar haken vindt ik ook erg leuk echt verslavend. Véél poppenkleertjes gebreid toen mijn kinderen klein waren. Hart. gr. Ada

Joke Wams
Door

Joke Wams

op 16 Jul 2019

O ja hoor. Ik brei heel graag voor poppenhuispoppen. Ik heb verschillende breiboekjes van Cecile van Dongen, maar ook van een Britse ontwerpster. De patroontjes zijn in het Engels, maar dat is voor mij geen probleem. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe brei- en haakpatroontjes voor poppenhuispoppen.

Mirjam van Velzen
Door

Mirjam van Velzen

op 02 Sep 2022

Wat leuk ik vind breien in miniatuur heel leuk, en nu ben ik op zoek om een barretpatroon te vinden. De trui die jij in het blauw hebt gebreid ga ik nog in het groen maken

Wendy
Door

Wendy

op 06 Oct 2022

Ik wil het heel graag gaan proberen, een miniatuur ,liefst kersttrui, breien. Maar ben niet een echte breier, wel mini's van o.a.fimo enz. Is er ergens een boekje of beschrijving voor beginners? En welk garen wordt er gebruikt? Grts Wendy

jeanine pattin
Door

jeanine pattin

op 21 Nov 2022

verkopen jullie ook van die minikleertjes ? ik heb veel popjes van zo'n 5 cm

Viie
Door

Viie

op 20 Sep 2023

Jeg vil høre lidt om den undervisning du vil lave

Corry
Door

Corry

op 07 Dec 2023

Ik brei al 15 jaar 1:24 en 1:12 Heel leuk om te doen

Reactie plaatsen