Page content

Pairfecte sokken breien

article content

Pairfecte sokken breien

Pairfecte sokken breien met wol van Arne en Carlos uit Scandinavie:  Sinds een jaar of 10 kan ik sokken breien. Dit was ooit een dingetje. Het dingetje was niet de 4 naalden die je er toen voor nodig had. Nee, de lange 30 cm naalden waren niet probleem. Maar ik zocht een patroon dat voor mij te begrijpen was.

Kleine hiel en grote hiel help. Via internet kwam ik in contact met een creatieve dame die mij wel wilde vertellen wat te doen. En zo kreeg ik een leesbaar patroon opgestuurd voor de geitenwollen variatie op naalden 3,5. Ik heb grijze sokkenwol gekocht en ik ben aan de slag gegaan. En hoera, het wilde lukken. De Hollandse hiel had ze perfect beschreven.

Na het eerste paar maakte ik vele sokken volgens dit patroon. Ook breide ik sokken voor een leerkracht die altijd op geitenwollen sokken met sandalen liep maar door slijtage en geen toevoer meer nu op witte sokken liep. De leerlingen hadden er moeite mee. Die vonden dat meneer toch maar weer de geitenwollen sokken moest aanschaffen.

Pairfecte sokken breien

Kort geleden zag ik leuke wol van de heren Arne en Carlos uit Scandinavie. Zij hadden de pairfecte wol om twee gelijke sokken te breien. Dat wilde ik ook wel eens proberen. Materiaal gekocht, filmpje bekeken en gestart.

Pairfecte sokken breien

Ik ging als een speer en toen kwam ik bij de hiel. Oeps dit was een ander model dan ik gewend was. Zij hadden een jojo-hiel in de aanbieding en die was nieuw voor mij. Dus een uitdaging. Na een poging of 3 was ik nog steeds bij het begin van de hiel. Wat nu.

Ooit had ik het boekje sokken van teen tot boord van Jo-An van Wolhalla aangeschaft.

Pairfecte sokken breien

Maar waar was mijn exemplaar. Na enig zoeken kwam hij uit de boekenkast. Wat een openbaring. Ze heeft de jojo-hiel heel duidelijk beschreven. Ik kon weer verder.

Pairfecte sokken breien

De eerste sok werd verder gebreid en toen was de tweede sok aan de beurt. Zou deze pairfecte sok gelijk worden? Helaas is mijn hand van breien toch iets anders dan die van de mannen. Mijn sokken zijn niet gelijk.

Pairfecte sokken breien

Geen grote verschillen maar wel heel kleine. Als je er nieuwsgierig naar bent mag je op zoek gaan naar de verschillen. Ik vind het niet hinderlijk. Ik hield twee kleine bolletjes garen over. De sokken zijn gebreid in maat 39 maar als je grotere nodig hebt dan heb je zeker weten voldoende materiaal.

Wil je zelf de sokken breien volgens de methode van de mannen kijk dan eerst eens op hun you-tubekanaal. De filmpjes zijn zo verschrikkelijk leuk. Ik word er heerlijk rustig van en de glimlach gaat niet van mijn gezicht. In die filmpjes kan je ook zien hoe je kan beginnen met de eerste sok en waar het begin is van de tweede sok. Vind je de kleur niet leuk dan zijn er nog 5 variaties.

Ik wens iedereen die een poging gaat doen met sokken breien veel succes.

Gratis! Download nu 42 patronen

GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:

Wij hebben ook een hekel aan spam
Elly
Mijn naam is Elly van Velzen. Ik ben geboren in 1951. Ook heb ik een echtgenoot waar ik al bijna 45 jaar lief en leed deel. Samen hebben we 3 dochters en ook 3 legale schoonzoons. Zij hebben ervoor gezorgd dat wij nu 5 kleinzoon en 1 kleindochter hebben. Ik heb leren breien in de 1e klas van juf Bokkie. Haar echte naam was juf van Stijn. Ze was een strenge juf en wij moesten breien met wit katoen en stalen, kromme breinaalden. Het ging mij best makkelijk af maar hoge cijfers heb ik nooit gekregen. Dit lag meer aan de sociale status van mijn vader dan aan mijn breiwerk. Sindsdien ben ik eigenlijk verslaafd aan handwerken. Het haken is later geleerd op de lagere school. En het naaien heb ik van mijn moeder geleerd. Zij naaide en breide alle kleding voor ons kinderen. Ik vind het een eer om te mogen bloggen.

Comment Section

4 reacties op “Pairfecte sokken breien


Door Akkelien op 12 mei 2017

Wel leuk om eens een patroon te proberen! Ik zou het ook niet zo erg vinden dat de sokken een beetje verschillend zijn: dat heb je juist echte unieke handgemaakte sokken!
Groetjes,
Akkelien


Door Thea Kok op 16 mei 2017

Ik ben precies dezelfde sokken aan het breien. En ook al tig keer die hiel opnieuw geprobeerd. Ik heb het boek waar jij het over hebt ook dus dat heb ik er nu maar bij gepakt. Toch vind ik het niet overal even duidelijk en bij mij ziet het er ook weer anders uit dan bij jou. Maar ik denk dat ik het nu wel best vind en ga nu verder met de voet. Dan nog sok 2. Eens kijken of die ‘pairfect’ hetzelfde wordt.
Zie ik bij jouw sokken een verschil in het groene randje tussen die blauwe randjes?
Maar who cares. Ze zijn hartstikke leuk geworden!!!


Door elly op 16 mei 2017

Dank je wel. Ik weet zeker dat ik ze pairfect zal afdragen. Als je vragen hebt, stel ze maar. Misschien kan ik je helpen. En sokken breien is een werkje voor tussendoor.


Door Danielle Krijnen op 17 mei 2017

Ik heb mijn eerste poging gedaan met behulp van een filmpje, waarbij echt duidelijk te zien is hoe je sokken breit. Als je heel flap and gusset intikt zie je het. Ook al is het in het Engels, zelfs dan is het nog duidelijk! Succes!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.