Entrelac breien - Breiclub.nl
Entrelac breien – niet zo moeilijk als het lijkt!

Via de Facebookpagina van Breiclub.nl zag ik dat een aantal van jullie meer zouden willen weten over Entrelac breien. Ik had er persoonlijk nog nooit van gehoord. Leuk onderwerp dus voor deze blog en ik kan jullie verzekeren: het is niet zo moeilijk als het lijkt!

Via internet kwam ik de mooiste breiwerken in entrelac tegen en net als velen van jullie was ik zwaar onder de indruk. Het ziet er heel bewerkelijk uit en ik verwachtte dat het heel arbeidsintensief zou zijn. Het tegendeel bleek waar!

Voor jullie die nog niet bekend zijn met entrelac, het is een techniek waarbij je vierkantjes of rechthoeken in tegengestelde richting van elkaar breit. Daardoor lijkt het alsof het breiwerk in elkaar gevlochten is.

Het ziet er ingewikkeld uit, maar je hoeft niet veel te kunnen om deze techniek toe te passen: steken opzetten, recht en averecht breien, het opnemen van steken en het meerderen en minderen van steken.

Filmpjes over Entrelac breien

Je kunt entrelac leren van een patroon, maar in dit geval is het toch wel heel erg fijn als je een uitleg in beeld kunt zien! Een hele fijne uitleg (in het Engels en continentaal) vond ik op YouTube:

(deel 1) en
(deel 2). In het Nederlands vond ik een goede uitleg (met foto’s) op http://ginginis.blogspot.nl/2012/07/tutorial-entrelac-deel-1-de-basisrij.html.

Ik zocht een wat dikkere wol in verschillende kleurtjes uit om deze techniek te gaan leren en oefenen. De reden voor die verschillende kleurtjes was dat ik goed kon zien wat ik deed en waar ik in het patroon gebleven was.

De basis van elk entrelac-breiwerk is zijn de driehoekjes. Op deze driehoeken word je breiwerk “gebouwd”. Vanuit de driehoekjes begin je met het breien van de vierkantjes of rechthoekjes.

entrelac-breien2

Met elke rij vierkantjes wordt het patroon duidelijker en mooier.

entrelac-breien3

Omdat dit echt een probeersel is, ziet het er nog niet heel strak uit. Ik weet zeker dat dit met meer oefening beter zal worden!

entrelac-breien4

In dit geval heb ik in tricotsteek gebreid, maar je kunt entrelac ook in ribbelsteek breien. Ik denk persoonlijk dat dit het effect van entrelac breien wat teniet doet, maar dat is natuurlijk helemaal je eigen voorkeur!

entrelac-breien

Wel denk ik dat je entrelac in ribbelsteek kan gebruiken om een babydeken (trui, muts, etc) in blokjesmotief te maken. Zo hoef je niet allerlei losse vierkantjes te breien (en geloof me, dat heb ik ooit gedaan – nooit meer!). Kleine moeite, groots effect!

Het leren van deze techniek viel mij heel erg mee. Ik ben geen gevorderde breister, ik leer elke dag nog weer bij, maar dit is een techniek die ook voor de beginner heel erg goed te doen is. Wel moest ik erg wennen aan het constant draaien van je breiwerk omdat je steeds korte stukjes breit.

Kortom: entrelac ziet er moeilijk uit, maar is dat eigenlijk helemaal niet! Grijp je breipennen en begin gewoon. Je kunt het!

Wat denk jij? Durf jij het nu aan om entrelac te gaan breien?

Laut
Door

Laut

op 07 Jun 2015

Ga ik deze week eens uitproberen, entrelac. Waar komt dat woordje eigenljk vandaan?

caatje
Door

caatje

op 19 Jun 2015

Heb het op de pennen staan, maar nld 4 van het tweede gedeelte kom ik niet uit. Wacht met spanning af op haar reactie. Vindt het nu al leuk. Thks voor de linkgr. caatje

Anneke de Bruin-Onel
Door

Anneke de Bruin-Onel

op 24 Aug 2016

Hoe moet je meerderen/minderen als je entre-lac breid

Ina Terlouw
Door

Ina Terlouw

op 28 Aug 2016

Hallo, al enige tijd ben ik op zoek naar een brei patroon van een damestrui in het patroon van entrelac. Wie kan me er aan helpen.Groeten I a

joyce
Door

joyce

op 29 Aug 2016

Hoi Ina, in de nieuwste 'fantastische brei ideeën voor de herfst', van Simply breien, staat een schitterende damestrui in entrelac. De trui bracht me op deze blog. Hij is o.a. bij bruna en primera te koop.

Ina
Door

Ina

op 04 Nov 2017

Dank je wel voorde tip.

Hannie
Door

Hannie

op 02 Jan 2017

Ik heb dit patroon ca dertig jaar geleden ook gebreid , stond toen in de Libelle!! Waren truien, ik wou het nu weer proberen maar kon geen geschikte uit leg vinden!! Ik ga het met deze proberen!! Dank je wel!!

Joke Veneman
Door

Joke Veneman

op 30 Jan 2017

Heeft iemand een goed instructieboek of kan iemand mij adviseren hoe ik de entrelac haaktechniek mezelf eigen kan maken?

Hannie
Door

Hannie

op 10 Feb 2019

Kan iemand mij helpen aan een brei patroon van een dames trui in het patroon van etrelac

Eea
Door

Eea

op 01 Nov 2021

Zou graag dat met 2 kleuren breien Maar zit niet op YouTube Hoe dan eraan te komen. Vr gr emmy

Reactie plaatsen