Luiertruitjes en andere nostalgische handwerkjes - Breiclub.nl
Nostalgie…..

Toen ik begonnen ben met het bloggen voor breiclub.nl heb ik me netjes voorgesteld. En heb ik ook gezegd dat het handwerken me als het ware met de paplepel is ingegeven. Nu wil ik het in deze blog over nostalgie hebben, want kort geleden vond ik een paar door mij gebreide luiertruitjes terug in een la van de kast en ook een moederdagcadeautje die ik vroeger als kind ooit aan mijn moeder gegeven heb. Tja, en dan denk je met weemoed terug aan vroegere tijden…..

Mijn moeder handwerkte altijd erg veel, en toch is dat het beeld wat mij bijgebleven is: gehaakte
gordijnen, truien voor mijn broertje en mijn zusje en mij en later ook voor mijn jongste broertje,
tafelkleden, bedsprei, eigenlijk te veel om op te noemen.

Wat dat aangaat kun je wel stellen dat ze voor mij een voorbeeldfunctie had. Alhoewel: mijn zusje heeft niets met handwerken….. Ik zie het wel weer terug bij onze oudste dochter (22), en soms onze jongste dochter (14). Onze middelste dochter (20) heeft er dan weer niets mee. De oudste zoon (17) kan haken.

Ook mijn oma en Beppe waren van het handwerken: mijn oma allerlei kledingstukken en mijn Beppe met name sokken.

Het breien heb ik geleerd van mijn moeder. Ondanks dat ik linkshandig ben, heeft mijn moeder het me rechtshandig geleerd. Gelukkig kon ik al een beetje breien toen ik breien leerde van de handwerkjuf op school. Ik was toen een jaar of 8.

Op school breide ik toen mijn eerste projectje: een simpel poppetje. Ik moet hem nog ergens hebben liggen, maar zou niet weten waar. Maar ik heb het patroon opgeduikeld op het internet.

Het zijn leuke poppetjes, erg simpel, ideaal voor het leren breien, ook voor jonge grieten!

luiertruitjes

Later kwam daar het haken bij: dit leerde ik linkshandig van de handwerkjuf, die dit met beide handen kon. Eerst leerden we een ketting haken van lossen en toen gingen we aan het werk met lossen op een stuk stramien-stof. Dit werd verwerkt in een leuk doosje met laatjes, gemaakt van luciferdoosjes. Dit werkje vond ik laatst weer terug.

luiertruitjes

Vervolgens leerden we stokjes haken en die lap die we van stokjes maakten werd weer verwerkt tot een hangbeursje. Hangbeursjes waren in de jaren ’70 erg populair.

Van deze handwerkjuf leerden we ook technieken als weven, borduren en textielverven.
Ik kreeg van mijn oma en ook mijn overbuurvrouw altijd allerlei restjes garen, waarmee ik altijd in de weer was.

Het in het rond haken (onderzetkleedjes voor op tafel) leerde ik van mijn overbuurvrouw. Wanneer ik de krant bij haar bracht, bleef ik altijd gezellig plakken. Tijdens zo’n moment heeft ze me dit geleerd.

In mijn middelbare-school-periode (in de jaren ’80) was het breien van truien mateloos populair. Diverse leraren hadden de mooiste creaties aan, vaak gebreid door hun vrouw/partner. Gek genoeg waren dit met name de leraren van de exacte vakken.

Ook wij, de meiden op school, waren soms zelfs tijdens de les aan het breien (konden we ons beter concentreren op het verhaal van de leraar). Later mochten we bij het vak textiele werkvormen onze eigen trui ontwerpen en breien.

Ook heb ik een keer bij dat vak radijsjes gehaakt. Later tijdens mijn beroepsopleiding is het handwerken bij mij een beetje in de vergetelheid geraakt. Kreeg natuurlijk ook andere interesses.

Totdat ik onze oudste dochter kreeg…. Toen kreeg ik als kraamcadeautje van een vriendin zelfgemaakte babysokjes. Die vond ik zo schattig dat ik uitgevogeld heb, hoe die gebreid werden. Ik heb toen zelf nog meer gemaakt.

Dit is het patroon wat ik kon vinden op internet.

Later leerde ik nog op vier pennen babysokjes te breien door de oma van mijn man.

luiertruitjes

Ook begon ik truitjes te breien voor mijn dochter. Ondertussen raakte ik zwanger van onze tweede dochter en vond toen in de bibliotheek een boek over babykleertjes breien: de luiertruitjes (maat 50/56) van katoen waren zo schattig dat ik die ben gaan maken. Toen onze tweede dochter geboren was, was ze zo groot dat die truitjes haar niet eens pasten. Jammer……

Toen erfde ik een oude handnaaimachine van mijn oma, en heb mezelf het kleding naaien
angeleerd. Later heb ik nog naailessen gevolgd, maar in ieder geval is het breien en haken hierdoor op de achtergrond geraakt. Om dit iets meer dan 10 jaar geleden weer op te pakken, toen
ik mijn dochters leerde haken en breien……

Zo, dit is wel zo’n beetje mijn terugblik op mijn verleden voor wat betreft het handwerken.

Wat is jouw terugblik op jouw verleden voor wat betreft het handwerken en heb je er nog werkjes van liggen? Of heb je het haken en breien nog niet zo lang geleden geleerd?

Ik ben benieuwd!

Jose de Goede
Door

Jose de Goede

op 25 Apr 2017

Ik hou heel erg van nostalgisch haak - en breiwerk. Wat leuk om hier over te lezen. Ik zou zo graag de luiertruitjes willen maken. Ik ben al een tijd op zoek naar een patroon. Is dat ergens te verkrijgen?

Marya Schouten
Door

Marya Schouten

op 18 May 2017

Hallo Jose, ik heb patronen van luiertruitjes. Ik zou je copiën daarvan kunnen sturen als je me je adres geeft. Om het op een andere manier te doen daar ben ik niet zo handig mee. Dus laat maar weten.

Geesje ten Broeke
Door

Geesje ten Broeke

op 23 Oct 2017

Hallo Marya,Zou ik ook de patronen van de luuertruitjes mogen krijgen? Ik hoop voor het eerst oma te worden en mijn dochter vindt die truitjes zo leuk. Groet G ten Broeke

Geesje ten Broeke
Door

Geesje ten Broeke

op 25 Oct 2017

Ha Marya, Zou ik de patronen van de luuertruitjes mogen hebben? Ik hoop voor het eerst oma te worden en wil ze graag maken.

Hendrickx Anita
Door

Hendrickx Anita

op 30 Apr 2017

Mevrouw wil je mij de beschrijving van de luiertruitjes doorsturen via mail dand u

g bosscher
Door

g bosscher

op 30 Apr 2017

HA, BIJ MIJ WAS HET HANDWERKEN OP SCHOOL EEN RAMP TERWIJL MIJN VADER DE MOOISTE BORDUUR STUKKEN MAAKTE EN KLEDEN KNOOPTEN, MIJN MOEDER WAS ALTIJD VAN ALLES AAN HET NAAIEN VOOR MIJ. MAAR IK KWAM OP EEN GEGEVEN MOMENT HUILEND EN OVERSTUUR THUIS ZODAT MIJN MOEDER DE SCHOOL BELDE DAT HANDWERKEN NIETS VOOR MIJ WAS EN IK HOEFDE NIET MEER. maar toen kreeg mijn broer een kind en ik wilde iets maken was al 14 en ik ging helemaal los breien borduren naaien dus is het helemaal goed gekomen. ben nu 56 en doe niets liever dan creatief bezig zijn ben nu voor een oud stoeltje een zitting aan het boduren.

astrid van kessel
Door

astrid van kessel

op 30 Apr 2017

Haken en breien is nu voor mij ontspanning als ik uit mijn werk kom als docent in het vmbo. Ik haak al een aantal jaren poncho's voor Roemenië. Uit een gezin met 5 meiden ben ik de enige die iets doet met haken/breien. Van de jaren 60 herinner ik me mijn moeder als meestal breiend aan toen nog een borstrok, truien die kriebelden, geiten wollen sokken voor mijn vader. Versleten truien uithalen en de wol opspannen op en plankje en nat maken. In de loop der jaren heb ik ook katoenen handdoeken gebreid met een gehaakt randje erlang. Jeugdherinneringen.

Wina Fokkinga
Door

Wina Fokkinga

op 01 May 2017

Ik heb laatst het patroontje van een mouwsjaaltje weer gekregen van mijn zus heb er al een aantal gebreid

Monique
Door

Monique

op 01 May 2017

Wat lief..die luiertruitjes. Mijn dochter is in augustus uitgeteld en ik wil ze graag voor haar kindje (een meisje) breien.

Elpers
Door

Elpers

op 01 May 2017

Hè kan ik dat boek niet kopen ofzo ipv via mail te ontvangen

Marya Schouten
Door

Marya Schouten

op 18 May 2017

Hallo Jose, ik heb patronen van luiertruitjes. Ik zou je copiën daarvan kunnen sturen als je me je adres geeft. Om het op een andere manier te doen daar ben ik niet zo handig mee. Dus laat maar weten. Dit geldt ook voor anderen.

Ria Timmer
Door

Ria Timmer

op 16 Sep 2017

Hallo Marya, ook mijn dochter is zwanger en verliefd op de babytruitjes. Dus zou ik graag de patronen ontvangen zodat ik haar blij kan maken

Annemieke
Door

Annemieke

op 22 Jan 2018

Zou je mij deze patroontjes ook willen opsturen?

Anja
Door

Anja

op 21 Dec 2019

Dag Marya, Kan ik de patronen voor de truitjes bij jou bestellen?

Marya
Door

Marya

op 19 May 2017

Hallo Door, zie mijn reactie hieronder, deze was bedoeld voor jou. Dus laat maar weten.

M.Veldman
Door

M.Veldman

op 19 May 2022

Hallo Marya, In eerste poging heb ik de verkeerde persoon aangesproken dus nog maar eens . Ik zou ook graag het patroon van de luiertruitjes willen hebben als dat gaat. Ik wil ze dolgraag breien voor mijn eerste kleinkind .😃 Bij voorbaat dank .

Agnes
Door

Agnes

op 26 Oct 2017

Hoi ik zou heel graag de patronen ontvangen om zelf truitjes te haken voor de ast baby 💕 Bedankt alvast!

Jilke
Door

Jilke

op 27 Jan 2018

Hallo, Ook ik zou heel erg graag de luiertruitjes patronen willen ontvangen. Is daar misschien een mogelijkheid toe?

de vos greta
Door

de vos greta

op 06 Feb 2018

kun je de patroon luiertruitjes doorsturen dank u

Lianne
Door

Lianne

op 10 Feb 2018

Zou je mij de patroontjes van de luiertruitjes willen sturen?

B10a
Door

B10a

op 12 Feb 2018

Hoi, ik vind dit superlief. Mag ik ook het patroon van je ontvangen?

Ina Hogenhuis
Door

Ina Hogenhuis

op 12 Aug 2018

Dag Marga,ik ben al heel lang op zoek naar patronen voor luiertruitjes. 40 jaar geleden ooit een breiboekje van een vriendin geleend,maar helaas nooit weer terug gevonden. Wil je mij-uiteraard tegen vergoeding- dit patroon van het witte luiertruitje toesturen? Dat zou me enorm plezier doen. Vriendelijke groet,Ina

Marianne
Door

Marianne

op 09 Dec 2018

Hallo Marga, Mag ik alsjeblieft het patroon van de luietruitjes? Zou er graag een willen breien voor mijn dochter die zwanger is.

Mie
Door

Mie

op 10 Mar 2019

Hallo, ik zou ook heel graag de patroontjes voor de luiertruitjes krijgen ❤️

Lies mulder
Door

Lies mulder

op 24 Jun 2019

Zou je mij het patroon kunnen mailen van het luiertruitje Al een tijd opzoek

Krista
Door

Krista

op 23 Aug 2019

Graag krijg ik ook de patronen van de luiertruitjes aub. Dank u!

M.Veldman
Door

M.Veldman

op 19 May 2022

Hallo Marga, Ik weet dat we een aantal jaren verder zijn maar hoop dat je mij alsnog aan het patroon van de luiertruitjes kan helpen. Ik zou ze graag willen breien voor mijn eerste kleinkind. 😃 Met vriendelijke groet

Roos spronck
Door

Roos spronck

op 28 Oct 2022

Hallo ,ik ben al een tijdje op zoek naar een patroon van een luier truitje ,zou ik die van jou mogen ,ik zou er er blij mee zijn,alvast bedankt groetjes Roos

Annieta Kruisman
Door

Annieta Kruisman

op 02 Mar 2023

Mevrouw, heeft u de patroontjes van de luiertruitjes nog? Ik zou ze graag willen hebben. Zou u ze naar mij op willen sturen? Desnoods tegen betaling. Alvast bedankt voor de moeite. Vriendelijke groet, Annieta

Reactie plaatsen