Beginnersfout bij het breien? - Breiclub.nl
Beginnersfout bij het breien?

Beginnersfout bij het breien? Zoals jullie weten heb ik besloten dat breien mijn nieuwe hobby wordt, hier in Noorwegen.

Mijn eerste Noorse breiboek

Mijn eerste boek “Strikking for nybegynnere” is uiteraard in het Noors! Dat is goed om de Noorse manier van breien te leren en goed om de Noorse taal te oefenen. Het boek staat vol met leuke breipatronen voor beginners.

Myk hals
Mijn eerste uitdaging is een “myk hals” (zachte ronde sjaal). Alle Noorse breitermen heb ik inmiddels vertaald naar het Nederlands. “Rett og vrang” moet lukken en het patroontje is simpel, dus op naar de winkel voor Drops garn.

Beginnersfout bij het breien 5

Stavanger heeft een aantal mooie breiwinkels, maar niemand verkoopt Drops garen. Misschien is bestellen via internet een optie, maar al gauw ben ik er achter dat dit geen goed alternatief is. De prijs van het garen is vaak iets goedkoper dan in de winkel, maar de verzendkosten zijn echt enorm! Reden? Ik woon in een grote stad, maar vele Noren wonen op eilanden of ergens ver weg in de bergen. Dat kost dus veel energie om het garen daar te bezorgen, dus zijn de verzendkosten schikbarend hoog!

Du store Alpakka

Dan maar vragen om een alternatief in de winkel en dat is geworden “Pus van Du store Alpakka” (www.dustorealpakka.no). Een zachte wol die afkomstig is van de Alpakka.

Beginnersfout bij het breien 4Du store Alpakka is de grootste in Noorwegen als het gaat om garens van de Alpakka vacht. Ze waren de eerste die het garen importeerde van Peru naar Noorwegen. Deze schattige dieren leven ook in het noorden van Noorwegen. Door hun mooie dikke vacht kunnen ze de kou trotseren.

DBeginnersfout bij het breien 3

Bijna klaar en dan…….

Met de juiste rondbreipennen ga ik aan de slag. Het is een fijn garen om mee te breien en ik maak gestaag vorderingen.
Maar dan blijkt dat de sjaal in elkaar gedraaid zit!! Hoe is dit nu weer mogelijk? Gelukkig is het een ronde sjaal en het is niet echt een probleem met dragen. Dus ik maak de sjaal gewoon af.

Beginnersfout bij het breien 2

De sjaal is verder goed gelukt en ik constateer dat het exact de kleur is van mijn jas!
Ik zal het zeker niet koud hebben in het soms gure en winderige Noorse landschap!

Beginnersfout bij het breien 1

Ben ik de enige?
Inmiddels ben ik de sjaal nogmaals aan het breien met het originele Drops garen en ik zie nu wat ik fout heb gedaan en waarom de sjaal gedraaid zat. Ik vraag ik me af of dit een herkenbare beginnersfout is, of ben ik de enige?

Om te tweeten: [tweetquote]Best lastig, een breipatroon in een andere taal lezen. Ingrid vertelt erover op @breiclubnl. Herken jij de beginnersfout?[/tweetquote]

Conny Paans
Door

Conny Paans

op 22 May 2015

Ha ha ha, bij een sjaal kun je dat nog wel doen. Maar mij is het dus vroeger ook een keer gebeurd toen ik mijn eerste trui rond wilde breien. Naar 5 cm breien kwam ik erachter dat ik er een draai in had zitten. Dan blijft je niets anders over om alles weer uit te halen.

Brigitta keizer
Door

Brigitta keizer

op 22 May 2015

Je hebt onbewust een moebius gebreid. Die krijg je door in je rondbreinaald een lus te maken. Sommigen doen daar heel veel moeite voor om het zo te krijgen! En het is hartstikke in de mode!

Reactie plaatsen