Kleurrijk tuniek breien van Island Wool Company - Breiclub.nl
Een kleurrijk tuniek breien van Island Wool Company

Ik ga een tuniek breien! Vanmorgen zag ik op Facebook een bericht geplaatst door “Simply Knitting Magazine” waarin ze het gratis breipatroon laten zien waardoor je een kleurrijk tuniek breien kunt. Het tuniek heet: “Stripey Navia Tunic”.

De foto van de tuniek was afgebeeld bij het Facebookbericht. Deze valt wat mij betreft in de categorie: vind ik leuk! Omdat je er alle kanten mee op kan, zowel om de tuniek te maken als hoe je wilt dat de tuniek er uit komt te zien. Maar welke kleuren gebruik je en welk materiaal?

Het downloaden van het breipatroon

Ik heb meteen doorgeklikt naar de site van Island Wool Company en het gratis patroon gedownload. Hetgeen lekker snel gaat, omdat je je niet eerst hoeft aan te melden voor de website. Het patroon is in het engels, duidelijk geschreven, met het kleurpatroon voor de verschillende onderdelen afzonderlijk vermeld.

Welke kleuren kan je gebruiken?

Zoals gezegd kan je met dit tuniek alle kanten op. Een wit-grijs variant, of ga een tuniek breien die je ook goed kan dragen tijdens het aankomende WK, als Nederland moet spelen: rood, wit en blauw, met de boorden in een warme kleur oranje.

De tuniek is van de soort recht toe recht aan, hetgeen altijd zo lekker weg  breit voor de televisie. Strepen maken dat het lekker opschiet. Beschreven voor de maten S, M en L (borstomvang 88, 96 en 105 cm).

tuniek breien

De benodigde breinaalden voor het tuniek breien

Het patroon geeft aan dat de boord met rechte breinaalden wordt gebreid en de rest van de trui met rondbreinaalden. Dat is niet omdat de trui in 1 geheel wordt gebreid. Voor wie de voorkeur geeft aan breien met rechte naalden (zoals ik), kan dat dus ook.

De steken voor de mouwen worden vanuit het armsgat opgepakt, van daar uit wordt de mouw wel in een geheel in het rond gebreid. Maar ook die zou je met rechte naalden kunnen breien, mits je twee steken meer opzet, om ” goed te maken” voor de sluitnaad.

Of een combinatie van die twee, als de spanning op de steken van breien met rechte naalden en met rondbreinaalden gelijk is.

De gebruikte kleuren in het Island Wool Company tuniek

Om de tuniek te maken zoals is afgebeeld heb je van elk van de 12 gebruikte kleuren van de Navia Duo 1 bol van 50 gram nodig. Een bol van 50 gram kost GBP 5.10, maal 12 bollen is GBP 61.20. Tegen de wisselkoers van vandaag is dat ongeveer €75,00, de verzendkosten niet meegerekend. Dat kan ook anders!

Een alternatief om de kosten te drukken

Om te beginnen is het een ideale trui voor restjes. Zeker als je uitgaat van 12 kleuren, dan is 1 bol van elke kleur (met een vergelijkbare stekenverhouding en voldoende looplengte) uit menig wol voorraad te maken.

Als de wolvoorraad niet voldoende is (of je wilt je wolvooraad in tact houden) is het goed om te weten dat Garnstudio Drops tot en met eind mei nog een Supersale heeft: 35% korting op wolkwaliteiten. Gegeven dat de Navia Duo een stekenverhouding heeft van 22 steken met naalden 3,5, zouden de volgende garens een goede vervanger kunnen zijn:

Drops Baby Alpaca Silk: samengesteld uit 70% Alpaca (maakt dat het een heel zacht garen is) en 30% moerbeizijde (voor een krachtige draad en een beetje glans). Verkrijgbaar in 21 kleuren, meest pastelkleurtjes. Ik zou 15 bollen nemen, omdat de looplengte van de bolletjes niet helemaal overeenkomt met de Navia. Kosten: € 39,75

Drops Alpaca Uni Colour: 100% alpaca wol. Verkrijgbaar in heel veel kleurtjes. Ook hier zou ik 15 bollen van nemen. Kosten: € 31,50.

Ik ga grasduinen in mijn wolvoorraad. Er zou toch iets tussen moeten zitten waarmee ik aan de slag kan! Ben je geïnspireerd en ga je ook een tuniek breien? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

Mysterblanket_640x150_2015

Leny Wortman
Door

Leny Wortman

op 16 May 2015

Hallo mensen,Hoe ik ook probeer,overal stuit ik op een error als ik de link open. Ik vind het ook een heel leuk en vrolijk patroon. Ideaal ook om restjes op te maken. Kan ik op een andere manier dit patroon bemachtigen? Hebben jullie het in PDF ?Groetjes Leny

Merel
Door

Merel

op 16 May 2015

Ook ik krijg helaas elle keer n foutmelding....

Maureen
caatje
Door

caatje

op 16 May 2015

thks maureen voor de link die werkte wel. Maar hij is helaas in het engels (ben ik niet zo'n ster in)gr. caatje

Reactie plaatsen