Een Haruni sjaal van tussah zijde breien - Breiclub.nl
Een Haruni sjaal van tussah zijde breien

Een Haruni sjaal van tussah zijde breien. Wat was er het eerst? De kip of het ei? Zo ging het toen ik mijn Haruni sjaal van tussah zijde ging breien. Op een bepaald moment had ik het prachtige patroon van de bekende Haruni sjaal van Emily Ross, waar ik niet zomaar een goedkoop garentje voor wilde gebruiken, omdat er veel werk in zou gaan zitten.

En op een bepaald moment had ik 2 strengen prachtige goudgele tussahzijde waar ik iets bijzonders van wilde maken. En daar ontstond de match.

Haruni sjaal van tussah zijde breien

Tussah zijde

Haruni sjaal

Het was zo’n driehoekige sjaal waarbij je aan het midden van de lange zijde (die in je nek komt te liggen) moest beginnen. Dat vond ik een beetje raar, maar goed, ik hield me aan het patroon.

Moerbeizijde

In de tussentijd ging ik ook eens opzoeken wat nu eigenlijk het verschil was tussen moerbeizijde en tussahzijde. Moerbeizijde wordt gemaakt door de rupsjes van de zijdevlinder, die helaas niet meer in het wild voorkomt. Die rupsjes eten zich helemaal vol met moerbeibladeren en gaan dan een cocon maken.

De rups wordt op een bepaald moment in dat proces gedood door hete damp of heet water, die tevens de lijmstof losweekt. De cocon bestaat uit 1 hele lange draad die dan wordt afgewikkeld. Uiteindelijk heb je een draad pure moerbeizijde. Dit kan zo geweven worden tot zijden stof. Het verdient echter niet de prijs voor de meest diervriendelijke productie.

Cocons  zijderups

Cocons zijderups

 Tussahzijde

Tussahzijde wordt gemaakt door de wildzijderups. Die eet ook moerbeibladeren, maar deze rups mag wel zelf uit zijn cocon komen en als vlinder verder leven. Omdat de cocon kapot is gemaakt door de vlinder, moeten de draden eerst gesponnen worden tot garen.

Dit geeft een wat ruwere, goudgele draad met een lichte glans. Persoonlijk ga ik liever voor tussahzijde omdat ik de kleur en de subtiele glans erg mooi vind en ook omdat er geen dieren voor worden gedood.

Een Haruni sjaal van tussah zijde breien

wildzijderups

Intussen vorderde de sjaal veel sneller dan verwacht. Ik keek op mijn patroon en zag tot mijn verbazing dat ik nog 1 rand moest en dat hij dan klaar was. De prestatie was geleverd en wel veel sneller dan verwacht.

Uiteindelijk heb ik mijn sjaal op het tapijt in de slaapkamer van een vriendin moeten blokken omdat ik zelf geen tapijt heb.

Het eindresultaat is prachtig en ik zal er menig zomeravond plezier van hebben.

Een Haruni sjaal van tussah zijde breien

Voor degenen die hem ook graag willen maken: Het patroon is HIER vrij verkrijgbaar op Ravelry.

 

Mysterblanket_640x150_2015

Tannie
Door

Tannie

op 01 Jun 2015

Leuke en informatieve blog met prachtige foto's.

Judith
Door

Judith

op 01 Jun 2015

Dank je wel Tannie!

Annette
Door

Annette

op 06 Jun 2015

Die sjaal is prachtig, maar van het patroon begrijp ik niets. Heb nog nooit een driehoeksjaal gebreid dus kan het niet visualiseren wat ik moet doen. Ik zou hem wel graag leren breien.

Judith
Door

Judith

op 14 Jun 2015

Mijn plan is om binnenkort een blog te schrijven over een driehoeksjaal, dus wie weet gaat het binnenkort wel lukken.

Reactie plaatsen