Breien met papier - Breiclub.nl
Breien met papier

Ik denk dat er hier heel wat dames (en misschien ook heren?) zijn die de titel een tweede keer hebben moeten lezen. Breien met papier? Ja! Met dank aan Phildar (www.phildar.fr)!

Phildar heeft een nieuw “garen” op de markt gebracht, gemaakt van 100% papiervezels. Het heet Phil Papier en is geschikt om mee breien en te haken. Daarnaast hebben ze een leuk boekje met diverse patronen uitgebracht, zodat je gelijk aan de slag kunt! Ik vond het zo’n leuk idee, dat ik gelijk een aantal bolletjes heb besteld, inclusief boekje, zodat ik aan de slag kon.

breien met papier

Na ontvangst van de bolletjes papier viel me één ding gelijk op: het lijkt op een bol cadeaulint, alleen glanst het niet. Als je aan het papier voelt, lijkt er een waslaagje overheen te zitten. Het deed me denken aan raffia, maar het is toch echt papier. Van tevoren had ik al een leuke tas met franjes als project gekozen, maar er staan zoveel leuke brei- en haakpatronen in het speciaal voor Phil Papier uitgebrachte boekje!

breien met papier breien met papier-1

Het patroon begon al met de eerste zin: Zet op soepele wijze 60 steken op… Soepel? Op geen enkele manier is Phil Papier soepel op een pen te zetten. Het is tenslotte papier. Dat maakt het dan wel gelijk heel geschikt voor een project als deze, maar ook voor accessoires als een vaas of onderzetters. Bijkomend probleem is dat ik met normaal garen al vrij strak brei, dus met een stug “garen” als Phil Papier ging soepel al helemaal niet lukken.

breien met papier-1

Met wat geworstel is het me dan toch gelukt om 60 steken op te zetten. Het breien is even wennen, zeker om dat het materiaal zo stug aanvoelt. Door het breien wordt dat niet veel beter, omdat het dan natuurlijk in elkaar ‘vouwt’. Toch is het breien met Phil Papier vooral een kwestie van wennen.

breien met papier-2

Na een aantal toeren gebreid te hebben, begin ik de slag meer te pakken te krijgen. Ik ben minder bang dat het papier gaat scheuren, ik brei wat losser om meer ruimte te krijgen voor het breien van de steken en eigenlijk vind ik het na een paar toeren al heel mooi worden! Juist omdat het materiaal “bijzonder” is, maak je iets bijzonders. Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze hun eigen tas (vaas, onderzetter, placemat…) van papier hebben gebreid?

Ik kan om eerlijk te zijn niet wachten tot ik dit project heb afgemaakt en aan het volgende Phil Papier project kan beginnen. Heb jij al iets met Phil Papier gemaakt?

Reactie plaatsen