Leonie van Wolcafé, Interview - Breiclub.nl
Interview met Leonie van Wolcafé

Ik ken Leonie van Wolcafé al een tijdje. Ik heb een boekenreview gedaan over het boek “Workshop Tunisch Haken” en een beschrijving van een hele leuke workshop die ik bij haar heb gevolgd. Nu is het dus uiteraard tijd voor een interview.

Over Leonie

De eerste ervaring van Leonie met wol was via haar oma.  Zij leerde haar haken, breien en naaien, maar van dat laatste was ze niet zo’n fan.

Samen maakten ze kleertjes voor de Barbie. Ze freubelden vooral samen in de schoolvakanties.

Naast deze hobby’s beoefende Leonie ook allerlei andere creatieve dingen als Fimo, kralen etc. Maar uiteindelijk kwam ze toch terug bij de wol en vooral het haken! Hiervan wilde ze meer en meer.

De baan die Leonie had beviel niet en daardoor fantaseerde zij over een toekomst met “wol”. En zo ontstond Wolcafé!

Leonie als ontwerper

Voor Wolcafé wilde ik onderscheidend zijn door eigen haakpakketten aan te bieden. Elke keer als er een nieuw garen binnenkomt, “moet” er ook een pakket van komen. Klanten weten dit ondertussen ook, dus dat legt de lat voor mezelf ook hoog, maar ik vind het ook erg leuk om te doen.

Het leuke aan patronen ontwerpen vindt ze om zo je creativiteit ergens in kwijt te kunnen.

De inspiratie voor de patronen haalt ze eigenlijk overal uit, de gekste dingen. Uit alledaagse dingen, iets wat je op tv ziet, een printje dat ergens op zit noem maar op. Mijn hoofd staat nooit stil eigenlijk, de ideeën blijven komen.

Om te beginnen geeft het garen me vaak al een bepaald gevoel wat er mee te gaan maken. Dit gaat eigenlijk vanzelf.

 Leonie van Wolcafé

Garen

Haar favoriete garen is LinenSoft van Scheepjes. Een heerlijk garen om mee te haken en stoer door het linen. Dit materiaal heeft ze ook veel gebruikt in Kabels haken en Kabels & structuren haken.

Cocktail van Scheepjes is ook een van mijn oudste favorieten! Zo’n leuk garen. Het is een katoen/acryl kwaliteit, waardoor het makkelijk wasbaar is en in vorm blijft.  Het haakt leuk op doordat het garen een soort bandje is.

En, eigenlijk heeft ze nog een favoriet. De Rico Super big is ook heerlijk om mee te haken. Met drie bollen maak je bijvoorbeeld al een mooie deken.

Ze is ook nog erg benieuwd naar een redelijk nieuw garen van Rico, namelijk de Soft Wool. Deze staat hoog op haar to-do lijstje en ze heeft al een mooie deken in haar hoofd! Maar dat houdt ze nog even voor haarzelf.

Favoriete patroon

Ik heb niet echt een favoriet patroon, maar ik ben altijd erg fan van het maken van portemonneetjes! Ik vind het heerlijk om ermee te variëren. Door het gebruik van verschillende beugels/sluitingen, maar vooral ook door verschillende kleurtjes te gebruiken.

Meestal komen er meerdere nieuwe pakketten van portemonneetjes per jaar uit!

 

Leonie van Wolcafé

 

CAL in samenwerking met Freubelweb

Begin november start de zes weken durende nieuwe CAL die ze samen met Loes (Freubelweb) bedacht en uitgewerkt heeft. Al enige tijd hadden ze het idee om samen iets te gaan doen en zo ontstond ineens het leuke idee van deze CAL.

Na een gezellige middag samen brainstormen, hadden we al snel het totaalplaatje in ons hoofd. Omdat we best een eindje bij elkaar vandaan wonen, hebben we elkaar via WhatsApp op de hoogte gehouden van onze vorderingen. Om uiteindelijk aan het eind bij elkaar te komen en de totale CAL dan als één plaatje bij elkaar te zien. Dit was echt bijzonder spannend! Maar het pakte super uit.

Beiden zijn ze enorm enthousiast over het eindresultaat, dat we zaterdag 14 oktober op de Knit&knot hebben onthuld. Het is vernieuwend en helemaal van deze tijd! Dus echt een aanrader om aan mee te doen. Het totaalpakket om mee te doen met deze CAL bevat onder andere mooie houten ringen en allemaal natuurlijke garens van Borgo de Pazzi. Iets wat het volgens ons extra uniek maakt, is dat we werken met mooie natuurlijke, ongeverfde garens. 

 Leonie van Wolcafé

Een laatste tip voor de beginnende ontwerper

Leonie heeft 1 tip voor iedereen die wil gaan ontwerpen, en dat is: Volg je hart!

Bedankt voor het superleuke interview. Ik ben nu zelf ook echt gemotiveerd om mee te gaan doen aan de CAL, dus ik zal zeker mijn pakketje bij je gaan bestellen. Jullie ook?

 

Liefs,

Minke

Reactie plaatsen