Weg met die w.i.p.s!
Weg met die w.i.p.s!

Ken je dat? Op het ene moment lijkt het meer zo te zijn dan het andere moment. Overal mooie projecten, mooi garen en bergen aan inspiratie. Alleen weet je niet waar je moet beginnen en om eerlijk te zijn, is die berg met onafgemaakte projecten de laatste tijd toch wel gegroeid. Een onaangenaam gevoel als je er over nadenkt. Wat is dat toch? Breien en haken zijn toch juist voornamelijk ter ontspanning?

Een hoekje in de woonkamer heb ik ingericht om lekker te haken en breien. Garen voor nieuwe projecten, w.i.p.s (w.i.p betekent work in progress, oftewel onafgemaakt project) en andere materialen lagen in mijn mand binnen handbereik. En toch als ik dan ging haken of breien werd er niks met die mand gedaan. Ik pakte altijd wel weer iets van boven, waar mijn voorraad katoen ligt voor het haken van mijn amigurumi. En die amigurumi kwam dan wel af.

Bergen w.i.p.s.

Niet zo gek misschien dat die berg onafgemaakte projecten toch echt wel een berg leek. Sterker nog: wat ligt er eigenlijk allemaal in die mand? Meer dan vijf projecten kunnen het niet zijn, toch?

Fout! Ik toverde van alles uit die mand. De CBTL die voor 95% af was, nog een paar sjaals die toch echt voor 80% klaar waren. Een deken waarmee ik opnieuw moest beginnen omdat ik in toer 3 een fout had ontdekt en nu al weer aardig op weg was. Amigurumi die ik beloofd had voor iemand anders te haken, maar waarvan ik het patroon toch niet zo leuk vond. Wat gebreide dingen waarvan ik het bestaan al niet meer wist. Nieuwe Amilishly amigurumi modellen, waarmee ik net gestart was, die ik niet meer kon vinden. BAH! Waarom zoveel? Meer dan twintig half afgemaakte dingen, waarvan het overgrote deel helemaal niks met Amilishly te maken had. En vergeet die 100 projecten tellende queue op Ravelry niet!

Multitasken? Nee!

Als ik keek naar mijn vriend zag ik (met een omrekeningsfactor voor haaksnelheid) dat er meer uit zijn handen kwam dan uit die van mij. Toch wel een beetje gek… Het grootste verschil tussen ons? Het ‘multitasken’. Waar hij gewoon met één project bezig is, die afmaakt en dan eens gaat kijken wat hij daarna gaat doen heb ik altijd meerdere dingen liggen. Daarnaast zoekt hij echt heel secuur zijn projecten uit en maakt hij wat hij wil maken.

Dat multitasken van mij is dus ten eerste al niet efficiënt, daarnaast geeft het me ook een hele boel onrust. Tijd voor een verandering van plan. Ik ga doen zoals hij. Me niet meer laten verleiden door alles wat ik nu op Instagram, Facebook en Ravelry zie. Eerst al die w.i.p.s afmaken en dan met maximaal één haak- en één breiproject verder.

Focus!

Eerst heb ik alles uit die mand samen met hem uitgezocht wat af ging en wat weg. Twee projecten minder. Daarna begonnen met de grootste berg: de CBTL die al sinds februari stil lag. Af! En daarbij ook het besef, dat meedoen met CALs toch echt niks voor mij is. Als dit opruim project klaar is, nee, vanaf nu zoek ik mijn projecten wat secuurder uit. Want de projecten die ik secuur had uitgezocht zijn nooit op die berg terecht gekomen.

Één voor één en met focus zag ik de berg slinken. Nu zijn er nog vier w.i.p.s over en krijg ik weer energie. Één ding tegelijk is voor mij rustgevender en ik krijg doordat ik overzicht heb ook weer nieuwe inspiratie. Die laatste vier ben ik nu aan het afmaken en die queue op Ravelry is geslonken.

Natuurlijk wil ik met deze blog niet zeggen dat je geen w.i.p.s mag hebben of niet mag multitasken. Nee, doe wat jij het fijnst vindt! Alleen als dat niet meer werkt, wees dan niet bang om iets helemaal om te gooien.

Liefs,

Voor meer inspiratie kun je natuurlijk terecht op mijn Instagram of mijn blog.

Ik ben één van de vijf Breiclub-ambassadeurs en wij bloggen iedere zondag om de beurt. Volg ook mijn mede ambassadeurs Akkelien, Renske, Wietske en Sietske.

Yvonne Quadflieg Walravens
Door

Yvonne Quadflieg Walravens

op 19 Aug 2018

Oh, zo herkenbaar. Maar ik heb mezelf beloofd dat ik eerst het ene afmaak voor ik aan het andere mag beginnen. Eén haakwerkje en één breiwerkje onder handen hebben mag nog wel :-) .

Alexa (Amilishly)
Door

Alexa (Amilishly)

op 20 Aug 2018

Ik heb dezelfde afspraak met mijzelf gemaakt Yvonne! Eén breiwerk en één haakwerk inderdaad :)

Caroline
Door

Caroline

op 20 Aug 2018

Heerlijk herkenbaar. Ik heb nu een afspraak met mijzelf om eerst alle wips af te maken voor ik iets nieuws begin. Een trui waar ik al 2 jaar mee bezig ben hoeft nu alleen nog in elkaar gezet, de hygge sjaals moeten echt af (saaaaai) ik wil het nieuwe soxxboek uitproberen, nee eerst die berg wegwerken.

Alexa (Amilishly)
Door

Alexa (Amilishly)

op 20 Aug 2018

Wat goed zeg! En heel herkenbaar... die hygge moet ik ook nog afwerken (alleen het borduren nog). Haha het soxxboek staat ook op mijn to-do lijstje om iets uit te maken :)

Marlynda
Door

Marlynda

op 20 Aug 2018

Wat een opluchting! Ik ben niet de enige.... XD Tijd voor goede voornemens halverwege het jaar. Ben net verhuisd en kwam meer w.i.p.s. tegen dan ik voor mogelijk had gehouden. Afmaken vóór dat ik nieuws pak. Dus ook geen nieuwe haak en breitijdschriften voorlopig ;-)

Carine
Door

Carine

op 23 Aug 2018

Ik heb meestal 2 WIP"s en er moet er eentje af zijn voor een ander mag starten. Mezelf kennende zou dit anders niet goed komen, haha!

Reactie plaatsen