Page content

Leer de Breiclub ambassadeurs kennen!

article content

Leer de Breiclub ambassadeurs kennen!

Deze week lezen jullie een serie interviews, waarin iedere ambassadeur aan bod komt, en waarin jullie de ambassadeurs een beetje beter zullen leren kennen.

De vierde ambassadeur is Akkelien.

Hoi Akkelien, wij kennen jou nu al een klein tijdje als ambassadeur voor de Breiclub. Met dit interview willen we je nog iets beter leren kennen.
Vertel eerst eens iets over jezelf. Wie ben je?

Mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben geboren in Friesland (1965), getrouwd (1991) en moeder van een zoon (2000). Wij hebben lang in Nieuwegein gewoond, maar sinds 2003 wonen wij weer in Friesland, in Sneek.

Sinds wanneer brei en haak je en hoe heb je het geleerd?

In mijn tijd kreeg je nog handwerkles op school, vanaf de tweede klas. Maar volgens mij heb ik het haken en breien al eerder geleerd, van mijn moeder en Beppe (= oma). De juf vond namelijk dat ik de haakpen verkeerd vast hield en dat heeft ze me niet af kunnen leren ?ᅡᅠIk denk dat ik al vanaf m’n zevende haak en brei.

De blog Breimeisjes begon eigenlijk als een soort grapje en omdat handwerkende veertigers in jouw omgeving zeldzaam waren.
Heeft de blog daar veranderingen in gebracht?

Het grappige is dat veel van mijn vriendinnen door mij weer fanatiek zijn gaan haken en/of breien! Ik heb zelf ook een aantal jaren niet gebreid en gehaakt, dat kan ik me nu niet meer voorstellen! Er gaat nu nauwelijks een dag voorbij zonder dat ik iets doe aan handwerken.

Welke toekomstplannen heb je op het gebied van haken en breien en welke rol speelt het bloggen daarbij?

Het bloggen vind ik ontzettend leuk.  De blogwereld is een hele leuke wereld, ik heb hierdoor een heleboel blogvriendinnen gekregen.

Ook leuk is dat ik hierdoor nu ontwerp voor Breiclub.nl en voor tijdschriften.

Hoe kom je aan nieuwe ideeën voor je haak- of breiwerk?

Ideeën komen vaak zomaar binnen. Breiclub.nl werkt bijvoorbeeld met thema’s, een tijdschrift vraagt om iets specifieks, bijvoorbeeld een Friese sjaal of armbandjes. Dan denk ik daar een tijdje over na en zit ik op de fiets en ineens zie ik het dan helemaal voor me! Internet is uiteraard ook een bron van inspiratie. Daar vond ik het schaduwbreien, een hele leuke techniek.

Wat is de beste tip die je mee kunt geven aan beginnende haaksters/breisters?

Als je eens een klein foutje hebt, hoef je het niet altijd uit te halen. Vaak valt het echt niet op en dan is het helemaal prima dat jouw “handtekening” erin zit. Al zijn er natuurlijk ook fouten die te storend zijn, dan zit er niks ander op dan uithalen en opnieuw beginnen! Mede-ambassadeur Sietske zegt altijd: “Twee keer lol van dezelfde wol!”

Waarom iets creëren met naald en draad?

Het is fascinerend om te zien wat je kunt maken met draden en naalden, wat de kleuren doen, wat het effect is van het materiaal, welke structuur je krijgt met de steken die je gebruikt. Heerlijk om bezig te zijn met je handen!

De Breiclub Ambassadeurs bestaan uit een jong team en je noemt jezelf soms al grappend de Breiclub Ambassadeurs moeder. Hoe vind jij de wisselwerking tussen jullie?

Haha, ja ik ben met afstand de oudste van de Breiclub-ambassadeurs!

Ik vind het erg leuk, we zijn heel verschillend, en we kunnen elkaar veel leren. Ik leer van de jongere ambassadeurs in ieder geval heel veel op het gebied van de social media! Het is inspirerend om zo contact te hebben met andere handwerkliefhebbers met verschillende achtergronden en leeftijden.

Je hebt een flink aantal granny’s gehaakt voor de Grootste Gehaakte Deken. Is dat het project wat je het meest bij zal blijven of is er een ander project wat je bij blijft? Waarom?

Het is een bijzonder project en er komen bijzondere dingen uit voort. Zo haakten we eens per maand in de bibliotheek in Sneek met een groep vrouwen. We hebben nu afgesproken dat we samen blijven haken en het leuke is dat we dat nog steeds in de bibliotheek mogen doen.

Ook erg leuk is dat blogvriendinnen uit andere delen van het land en zelfs uit het buitenland hier aan meedoen. Samen haken is verbinden is één van de slogans van dit project en dit klopt echt!

En de laatste vraag: Kun je de lezers een favoriet brei/haakboek aanbevelen?

De Breibijbel en de Haakbijbel zijn fantastische boeken met heel veel leuke steken.

Dankjewel voor dit interview Akkelien.

Blog: debreimeisjes.blogspot.nl

Facebook: @debreimeisjes

Instagram: @debreimeisjes

E-book "42 brei- en haakpatronen!
GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Akkelien
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!

Comment Section

2 reacties op “Leer de Breiclub ambassadeurs kennen!


Door Dinah op 24 mei 2018

Leuk Akkelien om je zo wat beter te leren kennen.
Lieve groetjes, dinah


Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.